Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартина Стефанова: Задължително е България да има своето постоянно присъствие на Венецианското биенале

13
Мартина Стефанова и Михаил Михайлов
Снимка: личен архив

  Във фокуса на вниманието ни е 59-ото издание на Венецианското биенале, най-старият и престижен форум за съвременно изкуство, което беше открито на 23 април и ще приема посетители до 27 ноември. В него участват общо 213 творци, а национални павилиони имат 80 страни, сред които и България.Основната тема, избрана от артистичната директорка Чечилия Алемани, е "TheMilk Of Dreams" ("Млякото на мечтите"), като заглавието на книга на художничката Леонора Карингтън, видна фигура от времето на сюрреалистичното движение на 30-те години.

  Страната ни е представена от Михаил Михайлов, визуален артист с респектираща международна биография, живеещ и работещ между Виена и Париж, и участвал в множество изложби в България, Япония, Австрия, САЩ, Франция. Неговият проект, куриран от Ирина Баткова, е избран от общо 17 кандидатури, и е създаден специално за изложбеното пространство „Спацио Рава”, намиращо в централната част на Венеция, в близост до моста „Риалто”. Инсталацията „Ето къде си” съчетава важни за него теми и подходи през годините: пърформънси, задаващи въпроси за мястото на човека в обществото; превръщането на следите от работата на артиста в ателието в рисунки от прах, петна, пластмасови частици; също и обекти, в които човекът и технологиите си взаимодействат.

  В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска с Мартина Стефанова, културен мениджър, съосновател и изпълнителен директор на артфондация DOMA, която беше във Венеция и има впечатления от това най-престижно световно събитие в областта на изкуството. Тя е сред хората, които стоят зад амбициозния проект „квАРТал", събиращ много публика на добилия голяма популярност „квАРТал Фестивал" в София. С нейното участие беше осъществена и ретроспективата „АЛЦЕК МИШЕВ. Акуи – Милано – София” на един от най-прочутите български художници.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41