Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

30 години от Програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“

4
Снимка: Биляна Славчева

По повод 30 години от създаването на Програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“, в зала „22 септември“ в Благоевград, се проведе среща разговор с проф. Боряна Христова и доц. Илия Пенелов, посветена на националните политики в рамките на програма. 

„Паметта на света е международна инициатива, създадена с цел опазване и съхраняване на световното човешко наследство от колективна амнезия, пренебрегване, опустошения на времето и климатичните условия, както и от умишлено унищожаване. Това е уникална програма, в която влиза цялото човешко достижение” – коментира на проф. Боряна Христова, която е един от 14-те членове на Международния консултативен комитет, който администрира Програмата „Паметта на света“. Те се назначават от генералния директор на ЮНЕСКО. 

Телеграмата, с която е поставено началото на Първата световна война, както и целият архив на Исак Нютон са част от световните съкровища, които се съхраняват в Регистъра „Паметта на света“. Това е сборник от документи, ръкописи, устни предания, аудио - визуални материали, библиотеки и архивни фондове с универсална стойност. 

„До момента в Регистъра са вписани 428 предложения, 4 от които са на България. Те се съхраняват и тук и другаде, защото сред тях е и Лондонското евангелие. Така че, България продължава да предлага и ви обещавам, че още български паметници ще бъдат включени в Регистъра” – коментира още проф. Христова.

Тази година България се включва в календара на ЮНЕСКО с много събития, посветени на бележити годишнини, сред които са 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“. 

„Да не забравяме, че Паисий Хилендарски ни приканваше да четем историята. Ако искаме да научим и да разберем бъдещето си, трябва да познаваме миналото си. Защото страни, които не познават миналото си, нямат перспективи за добро бъдеще, защото няма да стъпят на научни уроци. Точно в това е смисълът и на програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“. Годишнината от рождението на Паисий Хилендарски ще бъде отбелязана в Париж с много голяма изложба от целия свят, защото все пак говорим за световно наследство“ – уточни проф. Боряна Христова. По думите й, националната политика по отношение опазването на националното ни наследство, не е достатъчно ясна и последователна. 

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:Галерия

Вижте още

Световният тютюнев елит дискутира бъдещето на Сектор „Тютюн“

Европейските и световни политики по отношение бъдещето на тютюна бяха част от дискутираните теми на двудневното Международното изложение World Tobacoo Expo Europe 2022 , което се проведе в София на 18 и 19 май. „Това е най-голямото тютюнево изложение за цяла Източна Европа, което е предпоставка на него да си дадем среща всички сегменти..

публикувано на 20.05.22 в 16:50

Празник в болницата в Гоце Делчев

100 годишен юбилей отбеляза болницата в гр. Гоце Делчев с поредица от събития. Вековният юбилей бе уважен от заместник-министъра на здравеопазването д-р Петър Грибнев, заместник-председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание проф. д-р Костадин Ангелов, народния представител Екатерина Димитрушева, областния управител на..

публикувано на 20.05.22 в 11:20

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва 100 години

МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев отбелязва днес 100-годишнина. Честванията на вековния юбилей на болницата, ще започнат с откриване на обновеното отделение по образна диагностика. Средствата, които са помощ от Министерството на финансите, са използвани за ремонт и оборудване на отделението. МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев обслужва..

публикувано на 19.05.22 в 14:57

Катя Колева: Партиите носят на раменете си демокрацията

„Политическият процес и демокрацията вървят редом с партиите. Партиите са тези структури, които носят на раменете си демокрацията. И не само партийните членове, гражданите имат интереси да развиват силни партии, които да работят в защита на обществените интереси. Това е бъдещето“,  каза за Радио Благоевград Катя Колева от Института за социална..

публикувано на 19.05.22 в 10:00

Д-р Лютаков: Възпалителните заболявания на червата у нас се увеличават, засягат предимно млади хора

19 май – Световен ден за борба с хроничните възпалителни заболявания на червата. „Хроничните възпалителни заболявания на червата, каквито са болестта на Крон и улцерозен колит, имат автоимунен характер, те са имунологично-медиирани заболявания, при някои пациенти дори са с генетична предразположеност. Те не са заболявания, които се..

публикувано на 19.05.22 в 09:32
Бойко Клечков

Бойко Клечков: Хората търсят справедливост

„Обикновено хората търсят помощ от народния представител, идват от мъка и търсят справедливост“ – така народният представител и областен лидер на БСП – Кюстендил Бойко Клечков обобщи впечатленията си от приемните, които постоянно провежда за жителите на Кюстендилска област. Той назова повтарящи се проблеми, свързани с доходите, пенсионната реформа,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Евродепутатът Андрей Новаков: Външният натиск по темата Северна Македония не отчита спецификата на нашия регион и тя не може да бъде пренебрегната

„ Докато аз го наричам брат, той ме нарича -  фашисти. Докато ние казваме, че сме имали обща история, те ни викат: вие сте окупатори. Има нещо, което не е наред в тези отношения “, коментира за Радио Благоевград евродепутатът Андрей Новаков темата за българското вето върху преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС и външния..

публикувано на 17.05.22 в 15:53