Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Световният тютюнев елит дискутира бъдещето на Сектор „Тютюн“

Европейските и световни политики по отношение бъдещето на тютюна бяха част от дискутираните теми на двудневното Международното изложение World Tobacoo Expo Europe 2022, което се проведе в София на 18 и 19 май.

„Това е най-голямото тютюнево изложение за цяла Източна Европа, което е предпоставка на него да си дадем среща всички сегменти от Сектор „Тютюн“ – от производители, търговци и преработватели, до тютюнева индустрия. Във форума участва и заместник-министър Момчил Неков, който, като представител на земеделското министерство, прекрасно представи отношението на министерството и държавата към Сектор „Тютюн“ на национално и европейско ниво, защото, ELTI – Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн, е съорганизатор на тази конференция за Сектор „Тютюн“ – съобщи за Радио Благоевград  след откриването на форума Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България – НАТ, 2010 и президент на ELTI.

В рамките на изложението бе проведен Изпълнителен комитет на UNITAB, както и Общо събрание на ELTI, което е престиж за България да бъде домакин на форуми от такъв ранг.

Цветан Филев коментира и стартиралата кампания по разсаждането на тютюна от реколта 2022г. По думите му, вече са разсадени около 70% от тютюна от четирите сортови групи, отглеждани в България.

От НАТ, 2010 настояват за спешно свикване на Консултативен съвет по тютюна.

„Настояваме за осигуряване на национална помощ по Схема de minimis за тютюнопроизводителите, регистрирани през 2022г. Искаме този съвет да се проведе най-късно до средата на месец юни, защото на 31 май, 15 дни преди съвета, ще е приключила регистрацията на тютюнопроизводителите за тази година. Смятам, че това наше искане е постижимо за реализиране, базирайки се на солидни аргументи, сред които са повишените цени на газ, горива, торове и препарати, които са основни консумативи за производството на тютюневата суровина“ – коментира още Цветан Филев.

На въпрос – какво е бъдещето на тютюнопроизводството в България на фона на все по-малко засадените площи с тютюн и отказването на производителите от този поминък, председателят на НАТ,  2010 отговори:

„Първо, всеки тютюнопроизводител има лично право да реши с какво производство да се занимава. Мога отговорна да заявя, че ние като европейска и национална браншова организация правим всичко възможно да има стабилно развитие по отношение на няколко неща – стабилни и дългосрочни пазари, нормативно да стоим добре регистрираните тютюнопроизводители и да се съобразяваме с два големи международни нормативни документа. Това са Директивата за тютюневите изделия на Европейската комисия и Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, от които идват всички рестрикции на европейското тютюнопроизводство. Правим всичко възможно браншът да остане равнопоставен на останалите браншове в селското стопанство“ – уточни още Цветан Филев.
Вижте още

Мигранти с таланти

„Мигранти с таланти“ е една от програмите, по която екипът на неправителствената организация „Мулти култи колектив“ работи активно от 2021 година. „ Това по същество е комуникационна програма. В България мигрантите  са около 2% от населението. Но нека да се замислим дали те заемат 2% от медийното време. Истината е, че много чужденци никога не са..

публикувано на 29.06.22 в 11:32

Радмила Рангелова: Общинският фонд за подкрепа на местни инициативи доказа ефективността на доброволчеството

„ Общинският фонд за подкрепа на местни инициативи се превърна в един от най-успешните модели за инвестиции с участието на гражданското общество. Практиката доказа ефективността на доброволчеството  в подобряване на средата за обитаване, за развитие на общественото съзнание за опазване на изграденото от вандализъм “, подчерта за Радио..

публикувано на 28.06.22 в 16:27

Михаела Маринова избухва с нов имидж и нова песен

Животът в един момент може да заприлича на затваряне на очи и влизане в тунела на собственото ни подсъзнание, където се блъскат образи от миналото, страхове, мечти. Най-важното е да имаш сила да излезеш от собствения си тунел и да продължиш да се движиш напред. И така до безкрай.  Това е смисловият център на новото видео на Михаела Маринова към..

обновено на 26.06.22 в 15:06

Първият център за интензивна терапевтична помощ на зависими по модела “Минесота” започва работа в България

Моделът „Минесота“ е създаден и работи в САЩ вече повече от 70 години. От 30 години този метод успешно прилагат и в Полша. „ Най–големият резултат в Полша е, че здравната каса поема заплащането по този модел на лечение. Освен това ефективността на лечението е над 53%, като тези хора, които преминават през този тип терапията и спазват насоките на..

публикувано на 26.06.22 в 14:59

Гражданското сдружение „Благоевград диша“ е сред учредителите на националното обединение за чист въздух „Дишай, България“

Граждански организации от десет града на страната преди броени дни създадоха националното обединение за чист въздух „Дишай, България“. Благоевград и Перник са сред учредителите, наред със София, Пловдив, Русе, Девня, Велико Търново, Димитровград,  Павликени и Сухиндол. „ Основните цели на това обединение е да се подпомагаме взаимно чрез опита,..

публикувано на 26.06.22 в 12:59

Селата в подножието на Беласица – непозната дестинация

Малко познати, но набиращи турстически интерес за лятото, са дестинациите в подгорските села на община Петрич. Богат и разнообразен арсенал от природни и културно-исторически забележителности предлага най-голямото населено място в Подгорието – Коларово. Историята за името на селото е свързана с пътя към билото на Беласица и прохода..

публикувано на 24.06.22 в 12:47

Благоевградчани: Има държава, но няма държавници

След като отново попаднахме в задънената социално-политическа улица на българския 30-годишен преход, продължаваме да се чудим накъде вървим и накъде отиваме. Предсрочни нови парламентарни избори са най-вероятния последващ процес в обществения хаос. Политическите надцаквания си продължават, и отново се върнахме там, откъдето тръгнахме..

публикувано на 23.06.22 в 14:02