🎂 6 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Роман Рачков: „Новата храна“ волфия е с минимален екологичен отпечатък

От 2018 година на територията на ЕС се прилага Регламент 2015/2283, относно така наречените “нови храни”. „Новата храна” може да бъде ново разработена, иновативна храна, храна, произведена с помощта на нови технологии и производствени процеси, както и такива, които (традиционно) се консумират извън ЕС, поясни за Радио Благоевград Роман Рачков, председател на Българската асоциация по биологична растителна защита, един от активните автори на платформата „Климатека“. Той посочи още, че от декември 2021 година официално е разрешено пускането на пазара и на свежи растения от волфия. Растението може да се развива през цялата година, непретенциозно е към условията на средата, а производство е с минимален екологичен отпечатък и минимални емисии на парникови газове. „Волфията е от едно семейство с водната леща. Отглежда се във водна среда, дори върху отпадни води от животновъдството, като ги пречиства“, каза още Роман Рачков и подчерта, че волфията е достатъчно богата на хранителни вещества, почти равна по протеини със соята, до 44% са въглехидратите и затова е прекрасна свежа храна за човека или фураж при отглеждане на селскостопанските животни и в аквакултурите.  

Растението е богато още на витамини А, В2, РР и В6. Лесното ѝ отглеждане в градски условия в покривни или вертикални ферми я правят чудесна алтернатива за включване в човешката хранителна верига и инструмент за ограничаване отрицателното въздействие на производството на храни върху климатичните промени. „Волифята вече се произвежда в ЕС, тя се преработва и продава на много места, но не и в България. Така, че вероятно българският производител и българският консуматор ще има да извървят дълъг път“, прогнозира експертът.

Интервюто с Роман Рачков чуйте в звуковия файл.По публикацията работи: Зоя Караджова

БНР подкасти:

Вижте още

Зимата увеличава сърдечносъдовите инциденти

Студеното време е рисков фактор за обострянето на симптомите при някои кардиологични заболявания. Тема, която коментира в рубриката „В ритъма на сърцето“ на БНР-Радио Благоевград доц. д-р Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна образна диагностика и медицински  директор на Центъра по сърдечносъдови заболявания...

публикувано на 06.12.23 в 16:07

Здравка Чимева: Китай живее в бъдещето

   Здравка Чимева, туроператор и председател на Сдружение „Движение „Ние жените“  разказа в студиото на БНР-Радио Благоевград за 10-дневното си пътуване до градовете Пекин, Шанхай и Сиан в Китай, заедно с 20 свои колеги от България. Китай, който всеки, докоснал се до необятната култура и традиции на държавата, определя като един нов свят...

публикувано на 06.12.23 в 14:06

Здравословно хранене по време на коледните пости

Здравословното хранене по време на рождественските пости бе акцент в рубриката „Полезно е да знаем“ по Радио Благоевград . Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, планираното,  балансираното и разнообразно хранене по време на постите през зимния сезон, има огромни ползи за организма. Затова трябва да прибягваме към него,..

публикувано на 04.12.23 в 15:18

"Живото човешко съкровище" Мадлен Божилова и кюстендилската носия

Мадлен Божилова Амин е единствената българка, която изработва по автентичен начин традиционнната кюстендилска дреха, наречена сая. Тя успя да възстанови старинната техника за изработка на златното чорбаджийско бикме, забравена през последните 100 години, което й донесе и приза от ЮНЕСКО "Живото човешко съкровище". Всичко започва преди няколко години,..

публикувано на 04.12.23 в 14:28

Николай Петков: Почти е изчерпано времето за ограничаване на глобалното затопляне

От 30 ноември до 12 декември 2023 година Дубай, Обединените арабски емирства, е домакин на 28-та годишна среща на върха , по-известена като COP28. Делегати от 197 държави и представители на множество организации обсъждат и договарят важни въпроси, свързани с ограничаването и справянето с климатичните промени. Общият брой на всички участници..

публикувано на 04.12.23 в 11:01

"Коледа за баба" - да изпратим любов на възрастните хора!

За четвърта година инициативата "Коледа за баба" ще събира ръчно изработени коледни картички от деца, които да зарадват възрастни хора, настанени в хосписи и социални домове в страната. Неин инициатор е българката Кристина Дерелиева, която живее в САЩ. Идеята е да бъдат показани загриженост и внимание към възрастните хора, а на децата  добрия пример, учещ..

публикувано на 04.12.23 в 10:46

MINNA и паралелните светове на любовта в "Остани до мен"

"Остани до мен" – така се казва новата песен ма MINNA в колаборация с братята. Това е втори общ музикален проект за този тандем. "Любовта е химия, но никой все още не е открил точната ѝ формула. Много бяха приятните моменти и прекрасни емоциите по време на работния процес", казва с усмивка MINNA, която пише текста към баладичната песен.  Музиката и..

обновено на 03.12.23 в 16:02