От 2018 година на територията на ЕС се прилага Регламент 2015/2283, относно така наречените “нови храни”. „Новата храна” може да бъде ново разработена, иновативна храна, храна, произведена с помощта на нови технологии и производствени процеси, както и такива, които (традиционно) се консумират извън ЕС, поясни за Радио Благоевград Роман Рачков, председател на Българската асоциация по биологична растителна защита, един от активните автори на платформата „Климатека“. Той посочи още, че от декември 2021 година официално е разрешено пускането на пазара и на свежи растения от волфия. Растението може да се развива през цялата година, непретенциозно е към условията на средата, а производство е с минимален екологичен отпечатък и минимални емисии на парникови газове. „Волфията е от едно семейство с водната леща. Отглежда се във водна среда, дори върху отпадни води от животновъдството, като ги пречиства“, каза още Роман Рачков и подчерта, че волфията е достатъчно богата на хранителни вещества, почти равна по протеини със соята, до 44% са въглехидратите и затова е прекрасна свежа храна за човека или фураж при отглеждане на селскостопанските животни и в аквакултурите.
Растението е богато още на витамини А, В2, РР и В6. Лесното ѝ отглеждане в градски условия в покривни или вертикални ферми я правят чудесна алтернатива за включване в човешката хранителна верига и инструмент за ограничаване отрицателното въздействие на производството на храни върху климатичните промени. „Волифята вече се произвежда в ЕС, тя се преработва и продава на много места, но не и в България. Така, че вероятно българският производител и българският консуматор ще има да извървят дълъг път“, прогнозира експертът.
Интервюто с Роман Рачков чуйте в звуковия файл.
Има неотчетени преференции при изборите за Народно събрание - това е един от изводите при проверките, които правят представителите на Демократичния център в момента. Само в някои от избирателните райони, включително и в Благоевградския избирателен район неотчетените преференции са 11 905 броя. Повече от 800 са в Благоевградския избирателен район...
180 години се навършват от построяването на православния храм „Свето Въведение Богородично“ в благоевградския възрожденски квартал „Вароша“. По този повод в Регионалния музей ще бъде открита изложба. На 21 ноември, в Деня на християнското семейство и на патронния празник на храма - Въведение Богородично ще бъде открита музейната..
Целият бранш вече е в последните фази на подготовка за зимния сезон. Това каза за Радио Благоевград Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско. „ Резервациите за зимния сезон са в две фази, като първата е през ранната есен, когато се записват основно чуждестранните туристи и фенове на Банско. Те правят своите..
Подписка от над 200 души, писма до десетки институции и срещи с отговорните лица е направила заради безводието в село Стоб Венцислава Венчова. „Проблемът с липсата на вода в селото не е от вчера, а е от десетки години и все още решение на проблема няма, а напротив, нещата се задълбочават, защото не само през лятото, но и сега, през зимния..
Завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом след президентските избори в САЩ даде силен тласък на криптопазара. Само за няколко дни цената на биткойн се е повишила рязко и в момента заема първа позиция по пазарна капитализация. „Щатитe обявиха, че ще изградят така наречения биткойн стратегически резерв. Това означава, че правителството на САЩ..
В рубриката „Старите нови занаяти“ по традиция представяме творци, които използват креативността си и дарбите, за да възродят и дадат нов облик на стар занаят. В миналото техниката на рисуването върху коприна се е наричало батик и започва още в Китай. След това се пренася в Япония, Централна Азия, Средният Изток и Индия – това е пътят на..
Може ли Шекспир да ни говори смислено в наши дни, така че да го разберем и по-често да посягаме към неговите текстове? Оказва се, че е възможно и точно това ни доказват студентите от Катедрата по германистика и романистика в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Ивана Стойчева, София Лазарова, Димитър Ников и техните преподаватели д-р Елена Калъпсъзова и д-р Яна..