Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад.Чавдар Славов: Пик на урологичните тумори, веднъж в годината изследвайте урина!

Преди дни от Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – София алармираха за пик на урологичните тумори /тумор на пикочния мехур, на простатата, на бъбрека/. В рубриката „Здравен компас“ на Радио Благоевград-БНР  темата коментира акад. проф. д-р  Чавдар Славов, началник на столичната клиника.

„За последния месец над 60% от пациентите ни, преминали през Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ са с онкоурологични заболявания. Най-висок процент от тях заемат туморите на пикочния мехур – 42%. Това е повече от 2 пъти ръст отпреди пандемията. Основната причина за този бум са пандемията, карантината, страха на хората да ходят на прегледи и най-вече профилактични прегледи. Най-неприятното е, че много от тези тумори са с доста напреднали форми и затрудняват лечението“ – това заяви  академик Чавдар Славов.

За да се стигне до тези големи туморни образувания през целия  период на изчакване, пациентите имали ли са определени симптоми, какви са те при тумор на пикочния мехур, където честотата е най-висока?

„Благодаря за този въпрос, това е най-същественото. Обикновено при тези тумори има еднократна, ние я наричаме сигнална хематурия – кръв в урината. Това е видимото, т.нар. макроскопска хематурия. Но ако са правили най-елементарно изследване на урина и има повече от 8-10-12 еритроцити в урината – това е знак, че нещо се случва в пикочните пътища на този пациент. За съжаление точно това не се прави. Донякъде обсебени психологически от пандемията, обременени медицински центрове и лекари – знаете как беше при всички. И сега, когато падна карантината се получи този бум“.

Личният лекар следи състоянието на пациентите и периодично ги насочва към определени изследвания?

„Това е част от профилакториума.  И е злободневната тема на нашето здравеопазване – липсата на превантивна медицина в България, както е в нормалните европейски държави. Тук ще споделя, че от 2010 година заедно с председателя на НСОПЛБ доц. Любомир Киров, успяхме с помощта на  министерството да извоюваме при мъже над 50-годишна възраст веднъж в годината, или на две години, при отрицателен туморен маркер, т.нар. простатно специфичен антиген /PSA/, да се прави преглед и  при уролог. Тогава скочиха и ранните форми за откриване на тази болест. Но това нещо някак си така остана -  до голяма степен и заради манталитета на българина, не искам да упреквам общопрактикуващите лекари, но много малко от тях си създават логистика за проследяване на този алгоритъм“.

Тези карциноми повече при мъжете ли откривате, или и при жени?

„Повече при мъжете, но специално туморите на пикочния мехур често се срещат и при жените. Те се объркват понякога – дали кървенето не е от гениталиите, от влагалището, но не отиват на гинеколог. Казано общо – това са косвените усложнения на COVID пандемията, която преживяхме“.

Какви са съвременните подходи за лечение на урологичните карциноми, които прилагате и успявате ли да съхраните отделните органи. Клиниката, която Вие ръководите е референтен център в страната за лечение туморите на простатната жлеза?

„Точно така. Преди 3 години получихме целева инвестиция от министерството и въведохме тук т.нар. нискодозова постоянна брахитерапия. Правен е опит да се въведе в България преди 10 години, но сега я въведохме – с нови технологии.“


Какво представлява брахитерапията?

„Представлява едномоментно вкарване в самата жлеза на т. нар. изотопни зърна -  йод 125, които по определена формула, под компютър-томографски ултразвуков контрол, се вкарват в жлезата под анестезия, но еднократно. Тези малки зърна, които са с големина около 3 мм –около 50-60 са те, покриват цялата жлеза с вътрешно облъчване, което не вреди на околните тъкани и не е опасно за хората наоколо. Шест до осем месеца реактивност имат тези зърна и се постига 96 процента излекуване! С този метод са се излекували доста хора, които ние сме изпращали в чужбина. Познавам около 20 пациенти, които са отивали  в Германия, Франция и са живи и здрави“ Тази терапия в чужбина е около 15 000 евро, при нас  е наполовина в лева.

  Каква е прогнозата при лечение на туморите на пикочния мехур, където честотата е най-висока, и доколко успявате да съхраните органа?

Нашата тактика е да съхраняваме органа.  Във всички гайдлайни – български, световни, европейски, е посочено, че големина на тумор от 2 до 3 см – тези тумори, които растат в пикочния мехур а не в неговата стена, се изрязва трансуретрално. Всяка уважаваща себе си клиника в България има тази апаратура с биполярна  резекция. Някои, както при нас, имат и хибриден лазер, което ни позволява да оперираме и по-големи тумори, дори заемащи повече от половината от пикочния мехур. Разбира се, понякога на 2 или 3 етапа, но така успяваме да съхраним органа. Защото другият вариант е махане на органа, т.нар. цистектомия, която е доста травмираща операция и се променя качеството на живот.

За да се намали опасността от урологични тумори, какво бихте посъветвал българските мъже и жени, към какви грижи трябва да насочат вниманието си?

„Много е елементарно – поне веднъж-два пъти в годината да изследват урината си. Ако в нея има  по-голям брой еритроцити, да се направи ултразвук. На пълен пикочен мехур много лесно се вижда туморното образувание, както и в бъбреците. Много често в бъбреците се открива по този начин, защото там няма и конкретни симптоми, които да насочват за такова заболяване. Профилактика и при младите хора, защото мога да кажа, че има подмладяване при туморите на бъбрека, срещат се при хора на 40 и под 40-годишна възраст. Това, че си млад не значи, че си напълно здрав. Нищо не пречи да се отиде веднъж в годината на профилактичен преглед.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20