Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ели Иванова: Ежегодни профилактични прегледи с цел ранно откриване на сколиоза при децата

Д-р Ели Иванова е специалист по ортопедия и травматология, детска ортопедия и консервативно лечение на сколиоза и гръбначни изкривявания. Сертифицирана е от DR. Manuel Rigo в изработката на Rigo-system Cheneau – коригиращи корсети при сколиоза и други гръбначни изкривявания. От 17 години практикува в  медико техническата лаборатория ВИП ПЛЮС, работи в  УМБАЛСМ „Пирогов“. В рубриката „Здравен компас“ на Радио Благоевград-БНР разговаряме за заболяването сколиоза, свързано с изкривяване на гръбначния стълб.

Какво провокира заболяването сколиоза, какви са принципите и механизмите, водещи до изкривяване на гръбнака при децата, ясна ли е етиологията?

„Това е най-големия проблем, защото етиологията все още не е ясна и основната група сколиотични отклонения се водят идиопатични, т.е. без наличие на първопричина“.

Периодично сме информирани, че българските деца са с наднормено тегло – това рисков фактор ли е за появата на сколиоза,  както и продължително застояване пред компютрите?

„Не мога да кажа, че това е основен фактор, който отключва сколиотичното отклонение, но за жалост при децата с по-висока телесна маса откриването на сколиозата е в доста по-късен етап. Поради по-едрата форма  при тях началните форми на заболяването са по-незабележими. Относно по-дългото застояване пред компютрите: може би да, неправилната поза също допринася, но държа да кажа, че по-скоро реалния първопричинител при децата не е изяснен. И ние откривайки сколиозата лекуваме нейните последици, т.е. наличието на отклонения, но не можем да спрем агента, който го провокира. Това е най-тежката част от лечението, че ние не можем да се борим с  реалния фактор, отключващ сколиозата.“

Колко са  видовете сколиоза,  във Вашата практика с кой вид най-често се срещате?

„Сколиозата се дели на 3 основни групи. Първата е вродената или придобита още след раждането или по време на вътреутробното развитие – това са най-тежките сколиози. Те най-често са свързани с неправилното развитие на някои от прешлените на гръбначния стълб. При тях лечението е изключително тежко, по-скоро е поддържащо, отколкото да очакваме някакъв сериозен напредък и подобряване на състоянието. Втората група са  нервно-мускулните. Те са свързани с придружаващи заболявания. За жалост това са детска церебрална парализа и  нервно-мускулни дистрофии. Третата най-голяма група са идиопатичните сколиози – състояния, при които децата са абсолютно здрави, без никакви придружаващи заболявания, много активни. Проблемът е, че няма болка, отклонението нараства, детето адаптира към него и независимо колко голямо става то – нито намалява активността си, нито намалява възможностите си за физически натоварвания“.

Възможно ли е родителите в домашни условия да установят, че детето има определен проблем, навреме ли търсят помощ от специалист, какви са Вашите впечатления?

„За жалост по-голямата част от родителите забелязват този проблем в доста напреднала фаза. Това се основава на липсата на профилактика, защото когато човек не е запознат с това състояние, никога не го е срещал, не е имал познати с този проблем, няма как да се досети да прегледа гръбнакът на детето. Има доста лесни клинични белези, които могат да направят впечатление на родителите: разлика във височините на раменете – едното рамо е по-високо от другото, талията е изнесена наляво или надясно, дълго задържаната неправилна поза. Когато накараш детето да се изправи се вижда, че тялото е изнесено вляво или вдясно. Гърдите не са на една линия – едната гърда минава по-назад, другата изпъква напред“.

Как се лекува сколиозата, продължително ли е лечението, какви са терапевтичните подходи?

„Има схема на лечение, която е създадена от Световната организация за лечение на сколиозата. Тя е  разделена на базата на ъгловото отклонение на гръбнака. В зависимост колко градуса е изкривяването, се лекува по различен начин. Основно до 20 градуса отклонение се лекува със специализирана физиотерапия. Но искам да отбележа, че това не са просто някакви упражнения, а упражнения, които трябва да даде специалист-физиотерапевт и то такъв, който се занимава с гръбначни изкривявания. Има много голяма разлика при физиотерапевт, който се занимава с  раздвижване на човек и специалист, който се занимава със сколиотична болест. Той трябва да разбира и да знае много, за да помогне. Вторият етап е между 20-25 градуса – лекува се в комбинация физиотерапия с корсетолечение. Корсетолечението е втория по сила механизъм, който може да помогне на дете при наличие на такова отклонение. Изработва се индивидуално за всяко дете в зависимост от кривата и местоположението. Не се използват конвенционалните ластични бандажи, те не помагат, но много често срещам в моята практика да се изписват такива, които въобще не могат да помогнат. И за съжаление над 50-55 градуса отклонение, се намесват хирурзите.“

Може ли напълно да се излекува сколиозата и до каква възраст на детето може да се случи?

„Технически сколиотичното отклонение започва в ранна детска възраст и се разделя в зависимост от годините. Ранна детска сколиоза до 5-годишна възраст, между 5-10 години, и 10-15 години. Лекува се през целия период на растежа на пациента, защото едно от малкото неща, които знаем за сколиозата е, че в момента, в който костния растеж  на детето приключи и то вече няма потенциал за костно-мускулно развитие – тогава вече и сколиозата намалява и спира своето развитие. Т.е. хубавото на сколиотичната болест е, че има начало и край, не е до живот. При нас е основно лечението и наблюдението на пациентите до спиране на растежа. И пак заради това, че не знаем какво го предизвиква, се борим с последиците от него“.



Преди години се провеждаха профилактични прегледи 1-2 пъти годишно за гръбначни изкривявания при децата, правят ли се подобни прегледи днес?

„Това е една от най-болните ми теми, Вие за добро или лошо я засягате. Не, не се правят. Никой не поема ангажимент за това. Каква е причината не желая да коментирам. Може би са различни. Времето, в което живеем може би, болниците под една или друга форма са т.нар. дружества. По-скоро има наш личен ентусиазъм като лекари да правим такива прегледи  отвреме-навреме. Преди пандемията с някои от лекарите в „Пирогов“ в свободния си ден обикаляхме  населени места извън София и се срещахме с хора, за които нашите услуги са по-трудно достъпни. Но  това са кампаниини структури, които се изпълняват при възможност. За съжаление аз се сблъсквам със заболявания в напреднали фази, които са много трудно лечими“.

Какво бихте препоръчала като профилактика?

„Препоръчвам на родителите да оставят настрани телефоните и таблетите  на децата си и всичко останало, което прави животът ни по-лесен. Децата трябва да спортуват, да имат много активности, които позволяват на организмът им да расте правилно, да се развива достатъчно добре. Да има достатъчно мускулен тонус, който да поддържа тялото в най-добрата му позиция. Ако имат възможност поне веднъж годишно да не пропускат профилактичен преглед  дори при личния лекар преди началото на учебната година.  Защото колегите педиатри и лични лекари могат да помогнат на дете в по-начален етап. Децата трябва да се хранят правилно - разбирам, че пицата, хамбургерите са едни от най-любимите храни на децата, но трябва да се научат да се хранят правилно, защото това също е много важно за физиката и израстването“.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55