Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„От ледовете на Антарктида до дълбините на океана“ с приключенеца д-р Атанас Пелтеков: Началото

Няма по-непреодолими предизвикателства от тези, които човек сам си постави, но няма и по-велико чувство от това, да се усещаш истински жив, щастлив и удовлетворен от живота, от покорените върхове, превъзмогнатите страхове, задоволено любопитство и сбъднати мечти. Всичко това и още много може да се каже за една интересна личност, която имам щастието и удоволствието да познавам още от ранна детска възраст. Д-р Атанас Пелтеков е известен в публичното пространство като чудесен общопрактикуващ лекар, човек с невероятно чувство за хумор, но и като приключенец с интересни хобита.

Любознателният му дух го отведе 4 пъти до ледения континент Антарктида, а новото му хоби – подводното гмуркане, постави на изпитание сетивата и уменията му при 58 метра под морското равнище.

За предизвикателствата, които човек сам си поставя и умението да се радваш на живота, такъв какъвто е, ще Ви разкажем в поредица от срещи по Радио Благоевград, в рубриката „От ледовете на Антарктида до дълбините на океана“. Поставяме началото с д-р Атанас Пелтеков и неговите спомени от четирите експедиции до българската база на остров Ливингстън на Антарктика.

„Това е нещо, което оставя много ярък отпечатък в битието и душевността на хората, които са това място“ – категоричен е д-р Пелтеков, който разказва как се е „запалил“ по това предизвикателство. Както повечето неща в този живот, заминаването му до Антарктида е станало вследствие на поредица от случайности. Но, няма нищо случайно.

„Извън кабинетната си дейност, аз работя като хоноруван преподавател в Катедра „Спорт“ на Софийския университет и осигурявам медицински спортните им лагери зимно и лятно време. Така се запознах с хора, които са ходили на Антарктика. И на въпрос мой: „Добре, какво е нужно аз да мога да отида на Антарктика“, един от тях ме погледна и каза: „Абе, ти док, знаеш ли, че ставаш за тази работа“. Това ми прозвуча много добре. Човекът обеща да ме представи на медицинската комисия за следващото пътуване до Антарктида. Това се случи през ноември 2016 г. Медицинската комисия ме одобри и аз трябваше да замина още същия месец“ – обяснява д-р Пелтеков, който не скрива и появилите се колебания, къде всъщност отива.

Лекарят поема част от логистичната работа и медицинско оборудване на българската база и на екипа, които отива на нея. Въпреки всички усилия, поетият риск си е струвал – признава лекарят антарктик.

„Първият сблъсък с Антарктида беше нещо невероятно и недостижимо. Всичко това, което сме чели, гледали като фирми и снимки, се покрива едно към едно. Тя е като „врящ казан с лепило“. Бръкнал веднъж в него, той започва да те придърпва отново и отново. И аз, всеки път, когато ме поканят да отида отново на нашата база, съм готов да го направя. Заявявам го най-отговорно още сега“ – категоричен е д-р Пелтеков.

„Всяко отиване до Антарктида е истинско изпитание, защото зависиш от много неща – от времето, от самолетите, от кораба, от екипа, разтоварването на багажа на базата – това е непрекъснат и денонощен труд. Ако една крушка не мига в базата, това означава, че имаме проблем и се активират един куп хора, за да го отстранят“ – спомня се лекарят, според когото, сплотеността на екипа е другото нещо, което го е впечатлило много.

Най-ярките спомени, които е запечатал в съзнанието си д-р Атанас Пелтеков, са три от първата му експедиция.

„Корабът приближава към брега и ние новобранците гледаме къде отиваме, и в един момент, след втория завой в залива, някой казва: „А ето там, в далечината е нашата база“. Нашата база се оказа затрупана със сняг, освен основната къща, която е в червено, другите неща не се виждат въобще. И това беше много впечатляващо. След това, слизането на брега беше в 1 часа през нощта. Представете си сумрак, ние сме с някакви челници, стоварването на целия този багаж в рамките на две денонощия на ръка - от лодката на шейната, нареждането, включваш и почва да работи всичко и този момент беше уау. От чешмите има течаща вода, пералнята може да работи, имаш душ с топла вода – битови удобства всякакви на края на света, това беше супер впечатлително. И третото нещо, което много ме впечатли, са хората. Защото, аз видях човек, с флекс ръчен и парче метал, от боклука /там, думата боклук намира нови измерения/, този човек направи спусъка на някаква машина само с ръчния флекс и клещи, и машината проработи. Дето казват – с плюнка правят атомна енергия тези хора. И третото нещо, което много ме впечатли – „лудостта“, в най-добрия смисъл на тази дума, „лудостта“ на нашите учени и това, което те правят, го правят с невероятен хъс и професионализъм. Наистина съм много впечатлен“ – допълва д-р Атанас Пелтеков.

Какво още го е впечатлило на ледения континент Антарктика ще Ви разкажем с продължението на рубриката скоро по Радио Благоевград.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с д-р Атанас Пелтеков: 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Винари от Югозапада: Стафиди вместо грозде, ако не завали дъжд

Добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Лозарите с радост споделят, че от години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок. Но ако не завали дъжд и то по-продължителен, гроздето ще стане на стафиди, оплакват се винопроизводителите от региона. Кметът на село Илинденци..

публикувано на 29.08.24 в 10:02

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27

Водата трябва да се пести

Водата трябва да се пести -  това е израз, който употреби няколко пъти в интервюто за Радио Благоевград Емил Димитров- Ревизоро. Той е бивш народен представител, както и бивш министър на околната среда и водите. „Преди три години оставихме всички язовири пълни не за да приозвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ- ове,а за национален ресурс“ –..

публикувано на 28.08.24 в 11:16
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27