Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Стоянов: Посоката на френското предложение е правилна

През изминалите шест месеца, независимо от всички противоречия, МВнР продължи систематично да работи за намиране на решение по казуса за Република Северна Македония и за гарантиране на българските интереси. Това пише в официална позиция на Министерството на външните работи на Република България по предложението на френското Председателство на Съвета на Европейския съюз за Република Северна Македония.

„Нито един от документите, относно присъединяването на страната към евросъюза, самостоятелно не отговаря на българските изисквания. Като съвкупност обаче, те биха могли да ги покрият. Основното предизвикателство е по отношение на фактора време“ - се казва още в позицията на външното ни министерство.

Според Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“, това предложение е в правилната посока, но трябва да бъдат включени всички искания в преговорните глави на Скопие, за да може да започне преговорният процес.

„За пръв път имаме конструктивно и работещо предложение и то е от Европейския съюз, не просто от Франция, Франция е домакин на председателството. Това работещо предложение обаче, трябва да се изпипа и да отговаря на нашите искания и национални интереси, които всички знаем кои са. Четири плюс едно, рамковата позиция на Народното събрание от 2019 г., всичко това бе препотвърдено и от Консултативния съвет по национална сигурност. Нашите искания, които не фигурират в основния документ, но фигурират в протокола са, например – промяна на учебниците и промяна на учебната програма по история в Северна Македония. Остава Пътната карта, тоест, как ще се изпълняват тези искания, за да има сто процентови гаранции, че те ще се изпълнят. Това означава, те да бъдат включени в преговорните глави“ – коментира за Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония.

Според него, времето е твърде кратко до четвъртък - петък, за да се разгледат тези предложения и да се вземе решение, дали отговорят на нашите искания или не, но посоката е правилна. 

„Това ни гарантира, че те няма да станат членове на Европейския съюз преди да изпълнят всички наши искания. А, нашите искания са ясни – четири плюс едно – това е включване на българите в Конституцията. Вече стана ясно, че това наше искане е включено в преговорната рамка, но това не изчерпва нашите искания. Останалите са свързани с историческите събития, с промяна на учебната програма и на учебниците по история, със спиране на езика на омразата и неговото инкриминиране, така че да могат да носят наказателна отговорност хората, които го упражняват този език на омразата, запазване на културно – историческото ни наследство и неговото възстановяване. Всички се надяваме, тези наши искания да бъдат взети под внимание и да бъде взето мъдро решение  “ – уточни още Виктор Стоянов. Според него, членството на Северна Македония в евросъюза би било полезно и за двете държави.

По отношение на колебливото становище на управляващите в Скопие, относно това предложение, председателят на Фондация „Македония“ изрази надежда, че македонското правителство ще подходи прагматично и ще включи всички български искания в преговорните си глави, за да могат да започнат преговорите. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24