Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. д-р Иван Дреновски с важна информация за кандидат-студентите

Новата специалност „Териториално развитие и устойчива икономика“, която предлага тази година висшето училище на кандидат-студентите, съчетава знания и от областта на географията, и от икономиката.  „До момента ние имаме много малко хибридни интегративни програми. Това е едно от направленията, което МОН насърчава, т. е.  университетите да създават подобен тип програми, макар че липсва нормативна база заради неясноти, свързани с професионалните направления. Но най-важното е реализацията на бъдещите студенти и към това сме се насочили“ – каза за Радио Благоевград доц.д-р Иван Дреновски, ръководител „География, екология и опазване на околната среда“ в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Според него идеята е да има такава специалност, която да подготвя студенти както в областта на природните ресурси, на човешките ресурси, така и на административно териториалното устройство, които са специфични области, свързани с географията. От друга страна студентите да се подготвят в  конкретни икономически дисциплини, които им гарантират след това много добра реализация.

Важното е това, че говорим за една нова специалност, която се насочва към нуждите на практиката. Подготвя хора, които ще бъдат много по-полезни в общинските администрации, в стопанските предприятия, хора с екологично мислене. Цялата специалност е насочена към устойчиво развитие  на територията. Това са хора, които ще имат по-зелено мислене, хора на бъдещите десетилетия. Те ще осъществяват тази трансформация към зеления преход, тук, на място, в нашата страна и в нашата област“, допълни още доц. Дреновски.

Кандидат-студентите могат да кандидатстват за новата специалност с оценки от ДЗИ по избор и оценки от състезателни изпити но български език, математика, география на България, история на България, биология или английски език. В балообразуването участват средният успех от дипломата и оценките по география и български език.

Припомняме, че електронните конкурсни изпити в университета се провеждат всеки делничен ден до 5 юли. Първото класиране ще бъде обявено на 8 юли.

 


Вижте още

Как в Бачево порасна „Рилска самодива“...

Отиваме до разложкото село Бачево. Повечето от нас го свързват с пъстроцветните кушии по Тодоровден. Традициите обаче, се поддържат живи и чрез самодейците от местното читалище, което развива сериозна и отговорна дейност в опазването на българското народно творчество. Мъжки и женски фолклорни групи, детски танцов състав, подготвящ се да се..

публикувано на 30.06.22 в 15:08

С лазер от най-ново поколение в ИСУЛ лекуват бъбречно-каменна болест

Д-р Еленко Попов от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с презентации на световен форум за бъбречно-каменна болест Доц. д-р Еленко Попов представи опита на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в лечението на бъбречно-каменната болест по време на елитния форум „Експерти в бъбречно-каменната болест“, който събра в..

публикувано на 30.06.22 в 10:51

Мигранти с таланти

„Мигранти с таланти“ е една от програмите, по която екипът на неправителствената организация „Мулти култи колектив“ работи активно от 2021 година. „ Това по същество е комуникационна програма. В България мигрантите  са около 2% от населението. Но нека да се замислим дали те заемат 2% от медийното време. Истината е, че много чужденци никога не са..

публикувано на 29.06.22 в 11:32

Радмила Рангелова: Общинският фонд за подкрепа на местни инициативи доказа ефективността на доброволчеството

„ Общинският фонд за подкрепа на местни инициативи се превърна в един от най-успешните модели за инвестиции с участието на гражданското общество. Практиката доказа ефективността на доброволчеството  в подобряване на средата за обитаване, за развитие на общественото съзнание за опазване на изграденото от вандализъм “, подчерта за Радио..

публикувано на 28.06.22 в 16:27

Михаела Маринова избухва с нов имидж и нова песен

Животът в един момент може да заприлича на затваряне на очи и влизане в тунела на собственото ни подсъзнание, където се блъскат образи от миналото, страхове, мечти. Най-важното е да имаш сила да излезеш от собствения си тунел и да продължиш да се движиш напред. И така до безкрай.  Това е смисловият център на новото видео на Михаела Маринова към..

обновено на 26.06.22 в 15:06

Първият център за интензивна терапевтична помощ на зависими по модела “Минесота” започва работа в България

Моделът „Минесота“ е създаден и работи в САЩ вече повече от 70 години. От 30 години този метод успешно прилагат и в Полша. „ Най–големият резултат в Полша е, че здравната каса поема заплащането по този модел на лечение. Освен това ефективността на лечението е над 53%, като тези хора, които преминават през този тип терапията и спазват насоките на..

публикувано на 26.06.22 в 14:59

Гражданското сдружение „Благоевград диша“ е сред учредителите на националното обединение за чист въздух „Дишай, България“

Граждански организации от десет града на страната преди броени дни създадоха националното обединение за чист въздух „Дишай, България“. Благоевград и Перник са сред учредителите, наред със София, Пловдив, Русе, Девня, Велико Търново, Димитровград,  Павликени и Сухиндол. „ Основните цели на това обединение е да се подпомагаме взаимно чрез опита,..

публикувано на 26.06.22 в 12:59