Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 70 % от норвежците отделят от свободното си време за доброволчески дейности

Ива Таралежкова
Снимка: Юлияна Корнажева

Над 70 % от норвежците отделят от свободното си време за доброволчески дейности, а около 50 % участват в повече от една доброволчески организации – информацията сподели в интервю за Радио Благоевград Ива Таралежова от Форум гражданско участие и ръководител на сдружението „Деветашко плато“. Тя разказа за срещите с партньорски организации  в Норвегия, за техния опит в  работата с доброволци и организация на дейности на открито чрез сътрудничество между общини и доброволчески сдружения на местната общност. „Доброволец“, „Доверие“, „Партньорство“ са „вълшебните“ думи от ежедневния речник на норвежеца. „И ние ги използваме в България, но  въпросът е какъв смисъл влагаме в тях. В Норвегия те са издигани на много високо ниво и те работят от самосебе си, те вършат вълшебствата. Това е култура на мислене и култура на взаимодействие. Всеки мисли за общото, а не за собствения си интерес,  само за личните си нужди, оплаквания и проблеми, а гледа да съгради, да направи нещо, което други да ползват“, подчерта Ива Таралежкова.

Тя съобщи, че на 28 юни (вторник) Форум гражданско участие ще проведе в Благоевград среща на неправителствени организации от Югозапада, като част от поредицата срещи в различни райони в страната, за да „поговорим за това какви са  предизвикателствата, които виждат на местно ниво и  какви са тези на национално. И за кои от тях бихме могли да работим заедно “.

Интервюто с Ива Таралежкова чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Защо е важно да бъдат ограничени невидимите емисии на метан от добив и пренос на изкопаеми горива?

Краткият отговор е, че концентрацията на метана в атмосферата активно спомага за покачване на температурата на Земята и за последващите неблагоприятни климатични промени. „ Метанът е вторият по важност парников газ, с до 28 пъти по-силен ефект от въглеродния диоксид. Ситуацията в момента с концентрацията на метана в атмосферата е сходна с..

публикувано на 04.07.22 в 09:56

Къщите за гости – проблеми и реалности

Собстваници на къщи за гости, изградени със средства по Програмата за развитие на селските райони, трябва да плащат солидни санкции в размер на стотици хиляди левове, заради нередности по изпълнението на проектите. Европейският съюз очаква България да възстанови сумите, похарчени по тази мярка неправомерно. Те постоянно варират в различните..

публикувано на 04.07.22 в 09:33

"Ако мястото е време" с Александър Христов

  "Тази книга е и нощна, и мрачна, и есенна. Макар че цялата е насочена към времето за разсъмване и води към светлината.", така описва книгата си "Ако мястото е време" Александър Христов. Как пътуването и домът могат да се окажат едно, как пространството може да е само такт от пулса на времето, и защо авторът на тази книга избира въпросите, а не..

публикувано на 02.07.22 в 22:28
TIMAS

TIMAS прави рестарт с "Дай ми знак"

Тихомир Митов посрещна 29-ия си рожден ден с нов сингъл - „Дай ми знак“ и нов творчески псевдоним - TIMAS. "Идеята на този псевдоним е да направя нещо по-кратко, нещо което да се произнася по-лесно, защото последните години работя с доста хора от различни държави.", разказва младият артист. Към „Дай ми знак“ TIMAS снима стилно,..

публикувано на 02.07.22 в 19:59

Цончо Ганев, "Възраждане": Внасяме сигнал в прокуратурата срещу Кирил Петков

Позицията на България по нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова - с настояване до 12 часа в петък, 1-ви юли, да бъдат оттеглени исканията за отзоваване на 70-те руски дипломати, бе сред основните акценти в предаването „Събития и личности“. Коментар по горещата политическа тема направи депутатът от партия „Възраждане“ Цончо Ганев. По..

публикувано на 01.07.22 в 16:35

Иван Димитров: За първи път България отстоява собствените си интереси

Позицията на България по нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова - с настояване до 12 часа в петък, 1-ви юли, да бъдат оттеглени исканията за отзоваване на 70-те руски дипломати, бе сред основните акценти в предаването „Събития и личности“. Коментар по горещата политическа тема направи депутатът от „Демократична България“ Иван Димитров...

публикувано на 01.07.22 в 16:04

Задълбочава се сътрудничеството между ЮЗУ “Н. Рилски“ – Благоевград и университета „Александър Джувани“ в Елбасан, Албания

Университетът „Александър Джувани“ в албанския град в Елбасан е създаден на базата на Висшето педагогическо училище (първата национална институция за обучение на учители в Албания), което работи от 1909 година, а през 1971 година е реорганизирано в Педагогически институт. Висшето училище е с класическа университета структура и носи името на..

публикувано на 01.07.22 в 15:29