Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Повече тютюнопроизводители, по-малко площи с тютюн

“Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010” (НАТ-2010) ще бъде домакин на 37-мия Конгрес на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите - UNITAB през 2023 година. Това стана ясно по време на проведения извънреден видеоконферентен Изпълнителен комитет на UNITAB, на който бе приета българската кандидатура. Новината съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ, 2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн – ELTI.

Това е преди всичко за България престиж и оценка за дейността на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, на която много други браншови организации искат да подражават като дейност и като резултати, с една цел – добро развитие и добро бъдеще на Сектор „Тютюн“ както на национално ниво, така и в целия Европейски съюз“ – коментира Цветан Филев.

Той уточни, че общият брой на земеделските стопани, отглеждащи тютюн от сортовите групи “Басми”, “Каба Кулак”, “Бърлей” и “Виржиния” е 3 433, което е с 2.6% повече в сравнение с предходната 2021 стопанска година. Договорираните площи с намерение за разсаждане с тютюн, общо за четирите сортови групи отглеждани в страната, са 32 213 декара, отбелязвайки спад с 5% на миналогодишна база.

Тези цифри не са притеснителни, защото едно е да заявим намерения за заявени количества площи, друго е да ги постигнем. Като чели, вече сме стигнали някакъв знак на стабилност в развитието на Сектора. Предстои да видим какво ще се случи в следващите няколко стопански цикъла, включително и в сегашния“ – допълни председателят на НАТ, 2010.

Цветан Филев съобщи още, че се очаква до края на месец юни да се проведе Консултативен съвет по тютюна, на който ще бъдат разгледани два основни въпроса - подпомагане на регистрирани през 2022 година тютюнопроизводители по схема de minimis и преходна национална помощ за тютюн (2023-2027), с нова референтна рамка.

Вижте още

Защо е важно да бъдат ограничени невидимите емисии на метан от добив и пренос на изкопаеми горива?

Краткият отговор е, че концентрацията на метана в атмосферата активно спомага за покачване на температурата на Земята и за последващите неблагоприятни климатични промени. „ Метанът е вторият по важност парников газ, с до 28 пъти по-силен ефект от въглеродния диоксид. Ситуацията в момента с концентрацията на метана в атмосферата е сходна с..

публикувано на 04.07.22 в 09:56

Къщите за гости – проблеми и реалности

Собстваници на къщи за гости, изградени със средства по Програмата за развитие на селските райони, трябва да плащат солидни санкции в размер на стотици хиляди левове, заради нередности по изпълнението на проектите. Европейският съюз очаква България да възстанови сумите, похарчени по тази мярка неправомерно. Те постоянно варират в различните..

публикувано на 04.07.22 в 09:33

"Ако мястото е време" с Александър Христов

  "Тази книга е и нощна, и мрачна, и есенна. Макар че цялата е насочена към времето за разсъмване и води към светлината.", така описва книгата си "Ако мястото е време" Александър Христов. Как пътуването и домът могат да се окажат едно, как пространството може да е само такт от пулса на времето, и защо авторът на тази книга избира въпросите, а не..

публикувано на 02.07.22 в 22:28
TIMAS

TIMAS прави рестарт с "Дай ми знак"

Тихомир Митов посрещна 29-ия си рожден ден с нов сингъл - „Дай ми знак“ и нов творчески псевдоним - TIMAS. "Идеята на този псевдоним е да направя нещо по-кратко, нещо което да се произнася по-лесно, защото последните години работя с доста хора от различни държави.", разказва младият артист. Към „Дай ми знак“ TIMAS снима стилно,..

публикувано на 02.07.22 в 19:59

Цончо Ганев, "Възраждане": Внасяме сигнал в прокуратурата срещу Кирил Петков

Позицията на България по нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова - с настояване до 12 часа в петък, 1-ви юли, да бъдат оттеглени исканията за отзоваване на 70-те руски дипломати, бе сред основните акценти в предаването „Събития и личности“. Коментар по горещата политическа тема направи депутатът от партия „Възраждане“ Цончо Ганев. По..

публикувано на 01.07.22 в 16:35

Иван Димитров: За първи път България отстоява собствените си интереси

Позицията на България по нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова - с настояване до 12 часа в петък, 1-ви юли, да бъдат оттеглени исканията за отзоваване на 70-те руски дипломати, бе сред основните акценти в предаването „Събития и личности“. Коментар по горещата политическа тема направи депутатът от „Демократична България“ Иван Димитров...

публикувано на 01.07.22 в 16:04

Задълбочава се сътрудничеството между ЮЗУ “Н. Рилски“ – Благоевград и университета „Александър Джувани“ в Елбасан, Албания

Университетът „Александър Джувани“ в албанския град в Елбасан е създаден на базата на Висшето педагогическо училище (първата национална институция за обучение на учители в Албания), което работи от 1909 година, а през 1971 година е реорганизирано в Педагогически институт. Висшето училище е с класическа университета структура и носи името на..

публикувано на 01.07.22 в 15:29