Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радмила Рангелова: Общинският фонд за подкрепа на местни инициативи доказа ефективността на доброволчеството

Общинският фонд за подкрепа на местни инициативи се превърна в един от най-успешните модели за инвестиции с участието на гражданското общество. Практиката доказа ефективността на доброволчеството  в подобряване на средата за обитаване, за развитие на общественото съзнание за опазване на изграденотоот вандализъм“, подчерта за Радио Благоевград Радмила Рангелова, заместник кмет "Социални услуги, програми и проекти" на община Кюстендил. 

Тя припомни, че общинският фонд за подкрепа на местни инициативи в Кюстендил е създаден през 2017 година, първата му сесия стартира с 20 000 лева от общинския бюджет и 8 000 лева подкрепа от платформа „АГОРА“. Тогава са финансирани 13 проекта. Шест години по – късно осъществените проекти вече са 115.  „През общинския фонд за подкрепа на местни инициативи финансираме мерки по благоустрояване и озеленяване в община Кюстендил. Допустимите кандидати са сдружения, регистрирани по закона за етажната собственост, читалища, местни  културни и образователни институции, църковни настоятелства и храмове към БПЦ, неправителствени организации, собственици или ползватели на търговски обекти. Идеята на този фонд е да подпомогнем граждански  инициативи  по благоустрояване“, сподели още заместник-кметът.

За 2022 година в бюджета на община Кюстендил са предвидени  50 000 лева  за финансиране на местни инициативи. „10 май бе обявеният срок за  подбор на проекти, отново по мярката за благоустрояване на градската среда. Получени бяха рекордните 41 проектни  предложения. Към момента от тях са одобрени 13 на стойност  41 293 лева.  Оценителната комисия продължава да работи и разглежда  останалите предложения. Имаме практика, при качествени и получени в срок предложения, да се търси допълнително финансиране с решение на Общинския съвет“,  каза Радмила Рангелова.

Интервюто с Радмила Рангелова чуйте в звуковия файл. 
Вижте още

Кметът на община Невестино Димитър Стаменков с Почетния знак на Кюстендилска област

Почетният знак на Кюстендилска област бе връчен на кмета на община Невестино от областния управител Александър Пандурски на празника на общината. Поводът е дейността на кмета на общината, която е втора по площ в областта през последните години.  Димитър Стаменков подчерта в интервю за Радио Благоевград колко големи са трудностите в момента. Те..

публикувано на 18.08.22 в 16:15

Обявено бе решение от 2019 година във връзка с отношенията между Северна Македония и България

"Решението от 2019 година обяви македонската страна във връзка с двустранните отношения с България. То е взето на Съвместната историческа комисия между представители на двете страни и е странно, че едва сега от македонска страна обявяват тази договореност на пресконференция. Явно след отпадането на ветото на страната ни по отношение на началото на..

публикувано на 18.08.22 в 16:08

Започват научни изследвания на праисторически обекти в област Благоевград

Праисторикът д-р Малгожата Гребска-Кулов от Регионален исторически музей в Благоевград спечели престижен грант за археологически публикации, финансиран от фондация White and Levy към университета в Харвард, САЩ. Това е единственият отличен български проект сред 12 чуждестранни. През следващите две години предстоят сериозни научни изследвания на три..

публикувано на 16.08.22 в 12:51

Вековен юбилей на черквата в село Горно Лешко

  Жителите на благоевградското село Горно Лешко имат двоен повод да празнуват на 15 август, когато отбелязваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Храмът, изграден през 1922 година днес навършва 100 години. До скоро тънещ в забрава и разруха, с доброволен труд, дарения и много ентусиазъм, днес черквата „Рождество..

публикувано на 15.08.22 в 10:03

„Дъждовни спомени“ – новата песен на Галя Ичеренска

„Песента ми беше показана през зимата, веднага щом я чух, много я харесах. Кантото и текста бяха прекрасни. През пролетта „Дъждовни спомени“ беше готова. Имам голям сантимент към тази песен, защото тя е в стил боса нова, един от любимите ми“, обяснява Галя Ичеренска. Музикана и текста на „Дъждовни спомени“ пише Иван Беловски, а по аранжимента..

обновено на 14.08.22 в 14:33

Васил Софин представя „Малкото момиче“

„Малкото момиче“ – това е  заглавието на новата книга на Васил Софин. Това е първата книга със стихове за деца, която пише самоковският автор. Посветена е на неговата внучка София. За радост на малките читатели, книгата има красиви илюстрации. По корицата работи Ваня Попйорданова, а за графичното оформление се е погрижила Надка Вардарова...

обновено на 14.08.22 в 14:27

Доц. Стефан Дечев: Да се върнем към свидетелствата на участниците в събитията през 1903 г.

В дните, в които през 1903 г. (поне по "нов стил") в Битолско сраженията от Илинденското въстание  все още са в разгара си,разговаряхме с доц. Стефан Дечев за спора на интерпретациите за въстанието, за "различните Илиндени и след това". Предлагаме ви да чуете този разговор на Валентин Дишев с доц. Стефан Дечев: "В случая различните насилени..

публикувано на 14.08.22 в 12:24