Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Задълбочава се сътрудничеството между ЮЗУ “Н. Рилски“ – Благоевград и университета „Александър Джувани“ в Елбасан, Албания

Университетът „Александър Джувани“ в албанския град в Елбасан е създаден на базата на Висшето педагогическо училище (първата национална институция за обучение на учители в Албания), което работи от 1909 година, а през 1971 година е реорганизирано в Педагогически институт. Висшето училище е с класическа университета структура и носи името на Александър Джувани – албански лингвист, езиковед и писател, най-старата и авторитетна фигура в общественото образование в Албания. „С университета в град Елбасан имаме дългогодишни партньорски взаимоотношения и сътрудничество както в обучението на студенти, така и в научно-изследователска работа, в съвместни публикации и проекти. Наложи се договорът да бъде актуализиран, обогатен в позитивна светлина. Университетът вече може да обучава докторанти, които се ръководят съвместно от преподаватели от двата университета. Това ще повиши както техния капацитет, така и възможността повече  докторанти да приключат такава програма“, подчерта за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова от Стопанския факултет на ЮЗУ-Благоевград след завръщането си от Елбасан. 

Тя припомни, че в Благоевград се обучават студенти от Албания, които като етническо българско малцинство са признати от албанската държава, имат своя статут и права, водят открита дейност за връзка с институции от България и България като държава. Доц. Елена Ставрова отбеляза икономическия напредък на Албания, динамичния ритъм, „зашеметяващата догонваща скорост с която се развива“,  посочи редица области в които видимо вече е изпреварила Република Северна Македония. „В Албания отношението към Българияе позитивно, атмосферата в университета – приятелската. Ние сме посещавали и македонски университети, опитвали сме се да правим контакти с тях, участвали сме в техни научни прояви. Обратното обаче не се получава“, сподели доц. Ставрова и разказа още интересни впечатления за университета в Елбасан,  българите там и днешния ден на Албания.

Интервюто с доц. Елена Ставрова чуйте в звуковия файл.Вижте още

Ансамбъл „Пирин“ с нов спектакъл „Между девет планини“

Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните и най-колоритни ансамбли, посланици на българското музикално-танцово фолклорно изкуство в България и по света. През новия творчески сезон ансамбъл „Пирин“ ще зарадва своите почитатели с нов концерт – спектакъл „Между девет планини“.  Премиерата ще се състои на 23 октомври от 19 ч. в НДК. Все още се обмислят дати..

публикувано на 08.08.22 в 14:42

Хижа „Скакавица“ отбеляза 100-годишен юбилей

На 2 август се навършиха 100 години от официалното откриване на първата хижа в България. Хижа „Скакавица“ се намира на 1876 метра надморска височина. В близост са водопадите Рилска Скакавица и Мала Рилска Скакавица. Идеята за изграждането на туристическия обект е на тогавашния председател на Туристическо дружество „Рилски езера” Станислав Казаков...

публикувано на 08.08.22 в 13:39
Kris Gran

Kris Gran представя "Промяната"

"Промяната" – така е озаглавена новата песен на Kris Gran. Това е песен за вътрешния свят, за страха от различното, макар да знаеш, че еднаквото те погубва, за промяната, която искаш и търсиш и тя се случва в точното време. „По песента и аранжимента ѝ отново работихме с Емилио Мархолев и Христо Нейчев. Голямо удоволствие е за мен, че..

публикувано на 07.08.22 в 14:54
Мартин Атанасов и  Божидара Борисова

Как се става шампион?

Само преди дни Божидара Борисова се окичи със злато от Държавния шампионат по артистично плуване, който се проведе във Варна. Мартин Атанасов се доказа като републикански шампион в дисциплините 100 м. и 200 м. свободен стил в Сандански.   Дари и Марти, както ги наричат треньорите и приятелите, са състезатели на ПК „Пирин“. И двамата скоро ще навършат..

публикувано на 07.08.22 в 14:12

Джаз изпълнителката Надя Тончева: В запазеното блусово чувство се крие красотата и въздействието на джаза, там е разковничето

  Представете си сега, че с мрежа за пеперуди тръгваме, за да уловим мигове и настроения от Международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев”, който за първи път в своето 25-о издание носи името на основателя си и предлага на публиката очарованието на новия си адрес – в курортния комплекс Боровец. Свидетели сме на продължение на делото на известния..

публикувано на 06.08.22 в 19:22

Ексклузивно в Тийн Зона: Ансамбълът по художествена гимнастика една година след олимпийското злато

Тази събота в младежкото предаване на Радио Благоевград „Тийн Зона“, символично отбелязахме една година от Олимпийските игри в Токио и спечелването на златните медали на отбора по художествена гимнастика. В специалното ни издание, ексклузивни гости бяха треньорът на „златните" момичета Весела Димитрова, както и олимпийските шампионки от игрите..

публикувано на 06.08.22 в 11:24

Депутатите ще се броят наесен

След като от днес служебното правителство официално има свои представители в областните центрове на страната, вече започва и същинската им работа по подготовката на поредните извънредни избори. Областните администрации ще имат задачата да обезпечат технически предстоящия вот за народно събрание. На политиците обаче, се пада по-сложната..

публикувано на 05.08.22 в 13:48