Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Къщите за гости – проблеми и реалности

Собстваници на къщи за гости, изградени със средства по Програмата за развитие на селските райони, трябва да плащат солидни санкции в размер на стотици хиляди левове, заради нередности по изпълнението на проектите. Европейският съюз очаква България да възстанови сумите, похарчени по тази мярка неправомерно. Те постоянно варират в различните изказвания от Европейската комисия от 23 млн. лв. до 28 млн. лв. След направения от Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/ мониторинг на всички построени по тази мярка обекти става ясно, че 3,5% от проверените къщи за гости са "чисти измами“. Заведени са 219 дела, от които 36 вече са приключили в полза на ДФЗ. Мониторингът показва още, че 85% от къщите имат разминаване с бизнес плана, тоест, обектите са построени, но няма заетост, няма ВиК, няма електричество. Според изискванията, всяка къща за гости трябва да функционира като такава, да създава работни места и да развива региона, в който се намирa. Факт е, че има и малък процент къщи, които работят много отговорно и много добре, други, които просто не знаят как да работят, и такива, които никога не са имали намерение да работят.

Собственици на къщи за гости, които не са съгласни с наложените санкции организираха протест пред Държавен фонд „Земеделие“ в столицата. Сред санкционираните е и Искра Вазова, собственичка на къща за гости в Доспат, която трябва да връща около 400 хиляди лева, заради нередности в бизнесплана.

В Доспат има доста къщи за гости, които са построени по тази Програма. Те са построени през 2015 г. Мониторингът, който продължава и в момента, е 10 – годишен. Става въпрос за следното – след като подадохме документите за кандидатстване, дадохме и безнесплана. Примерно, че за 1 година ще имаме определен брой нощувки, следващата година друг брой и така за 10 години напред. Минаха 3 години, ДФЗ дойде и ни провери, къщите за гости работят по презназначение, но в първоначалните договори не е записано, че ако изпълним само до определена степен бизнесплана, ще бъдем санкционирани. Обаче, след 2019 г., след тази проверка, ДФЗ създава нови правила, които се вкарват със задна дата от 2019 г. И така, всички къщи за гости получаваме пълни финансови корекции. Това означава, че трябва да върнем на 100 процента сумата, която в нашия случай е 400 хиляди лева. Заведохме две дела, които спечелихме – първо в Административен съд, после във Върховен съд и след месец и половина получаваме нови актове, пак със същите санкции. Разликата е, че досега ни съдеха по член 74, а сега по член 73“ – обяснява Искра Вазова.

По думите й, специално в Доспат, всички построени по тази Мярка къщи работят по предназаначение.

Този сериозен проблем се отразява на бизнеса ни, защото вместо да приемаме клиенти, се занимаваме с адвокати. Това е и причината за организирания на 29 юни протест в София, пред ДФЗ. Преди това сме провеждали много срещи с директора на ДФЗ, с политическите партии, но всички вдигат рамене. Делата си вървят, някой от собствениците на къщи за гости са изгубили съдебните дела и обектите им вече са дадени на НАП. Има опасност и ние да изгубим нашата къща за гости, въпреки че те искат парите, не искат къщите. Проблемът е сериозен и касае бизнеса в цяла България, тъй като санкционираните къщи за гости са около 250“ – уточни още Искра Вазова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Искра Вазова:
Галерия

Вижте още

Ансамбъл „Пирин“ с нов спектакъл „Между девет планини“

Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните и най-колоритни ансамбли, посланици на българското музикално-танцово фолклорно изкуство в България и по света. През новия творчески сезон ансамбъл „Пирин“ ще зарадва своите почитатели с нов концерт – спектакъл „Между девет планини“.  Премиерата ще се състои на 23 октомври от 19 ч. в НДК. Все още се обмислят дати..

публикувано на 08.08.22 в 14:42

Хижа „Скакавица“ отбеляза 100-годишен юбилей

На 2 август се навършиха 100 години от официалното откриване на първата хижа в България. Хижа „Скакавица“ се намира на 1876 метра надморска височина. В близост са водопадите Рилска Скакавица и Мала Рилска Скакавица. Идеята за изграждането на туристическия обект е на тогавашния председател на Туристическо дружество „Рилски езера” Станислав Казаков...

публикувано на 08.08.22 в 13:39
Kris Gran

Kris Gran представя "Промяната"

"Промяната" – така е озаглавена новата песен на Kris Gran. Това е песен за вътрешния свят, за страха от различното, макар да знаеш, че еднаквото те погубва, за промяната, която искаш и търсиш и тя се случва в точното време. „По песента и аранжимента ѝ отново работихме с Емилио Мархолев и Христо Нейчев. Голямо удоволствие е за мен, че..

публикувано на 07.08.22 в 14:54
Мартин Атанасов и  Божидара Борисова

Как се става шампион?

Само преди дни Божидара Борисова се окичи със злато от Държавния шампионат по артистично плуване, който се проведе във Варна. Мартин Атанасов се доказа като републикански шампион в дисциплините 100 м. и 200 м. свободен стил в Сандански.   Дари и Марти, както ги наричат треньорите и приятелите, са състезатели на ПК „Пирин“. И двамата скоро ще навършат..

публикувано на 07.08.22 в 14:12

Джаз изпълнителката Надя Тончева: В запазеното блусово чувство се крие красотата и въздействието на джаза, там е разковничето

  Представете си сега, че с мрежа за пеперуди тръгваме, за да уловим мигове и настроения от Международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев”, който за първи път в своето 25-о издание носи името на основателя си и предлага на публиката очарованието на новия си адрес – в курортния комплекс Боровец. Свидетели сме на продължение на делото на известния..

публикувано на 06.08.22 в 19:22

Ексклузивно в Тийн Зона: Ансамбълът по художествена гимнастика една година след олимпийското злато

Тази събота в младежкото предаване на Радио Благоевград „Тийн Зона“, символично отбелязахме една година от Олимпийските игри в Токио и спечелването на златните медали на отбора по художествена гимнастика. В специалното ни издание, ексклузивни гости бяха треньорът на „златните" момичета Весела Димитрова, както и олимпийските шампионки от игрите..

публикувано на 06.08.22 в 11:24

Депутатите ще се броят наесен

След като от днес служебното правителство официално има свои представители в областните центрове на страната, вече започва и същинската им работа по подготовката на поредните извънредни избори. Областните администрации ще имат задачата да обезпечат технически предстоящия вот за народно събрание. На политиците обаче, се пада по-сложната..

публикувано на 05.08.22 в 13:48