Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава изграждането на Обсерваторията за наблюдение на птици

Един уникален по своето съдържание проект, Обсерваторията за наблюдение на птици край гоцеделчевското село Баничан, за която сме разказвали неведнъж по Радио Благоевград, е все още незавършен, поради различни причини, една от които е недостигът на средства. По този повод стартира дарителска инициатива, в която може да се включи всеки, които обича природата и има желание да помогне, това социално значимо начинание, да бъде завършено и използвано по предназначение.

Мястото на Обсерваторията не е избрано случайно, защото предлага уникална гледка, но и защото е подходящо за организирането на беседи и лекции, свързани с опазването на птиците и природата.

Смятаме това за важно, особено за подрастващото поколение, защото колкото повече знаем за заобикалящия ни свят, толкова по-добре бихме живели и бихме се радвали на по-добро здраве“ – коментира за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на БДЗП – Гоце Делчев и един от инициаторите за изграждането на площадката, заедно с читалище „Изгрев“ в село Баничан.

Проектът предвижда до самата Обсерватория да се стига по екопътека, която ще бъде изградена. Тя ще дава информация за района, ще бъде поставена беседка, ще бъде монтиран и телескоп, с който да могат да се наблюдават птиците. Идеята е, чрез направената инвестиция да се възпитава любов към природата и околната среда, така че проектът да има, освен екологична и образователна цел.

Много са дарителите, които до момента са помогнали за изграждането на Обсерваторията, като основният е българската писателка Капка Касабова, която дарява средства от спечелена награда за написан от нея роман. Не малко са и институциите, благодарение на чиято помощ продължава изграждането на площадката. Сред тях са Община Гоце Делчев, Югозападното държавно предприятие и други.

Самото изграждане и материалите, които са необходими са доста скъпи и тези цени се променят непрекъснато. Цените на строителните материали също са проблем за нас. Ето защо, отправяме апел към всички, които искат да ни подкрепят в тази хубава инициатива, с поглед към подрастващото поколение и туристите, които посещават това място, да дарят средства на банковата сметка, която е на името на Читалище „Изгрев“ в село Баничан, като за основание, могат да посочат – за площадката или за Обсерваторията за наблюдение на птици“ – съобщи още Димитър Попов.

Надеждите му са до края на тази есен, Обсерваторията да бъде завършена изцяло. Тя е всъщност едно продължение на друга инициатива - „Осинови щъркелово гнездо“, която ще провежда за четвърта поредна година. Към днешна дата, осиновените щъркелови гнезда в село Баничан са 20, докато в началото са били само 6.

Димитър Попов съобщи още, че трите малки щъркелчета, в осиновеното от Радио Благоевград гнездо, са добре и вече правят първите си опити за летене.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44

Иван Узунов: Борбата с дезинформацията става все по-трудна

Проектът “Млади разбивачи на градски митове” обедини усилията на  Сдружение “Безопасни детски площадки”,  “ВАМО” ЕООД – Благоевград и Асоциацията по дигитален активизъм с ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Васил Левски” и Национална хуманитарна гимназия  „Св. св. Кирил и Методий“ (Бивша Солунска) в..

публикувано на 10.07.24 в 10:06

Учител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Преподавателката по народно пеене към НЧ "Никола Вапцаров" в Банско Нели Михайлова спечели най-високата оценка в селекцията на участниците за тазгодишното издание на фестивала „Пирин Фолк“. Това е първото участие на изпълнител от Банско в конкурса за песен на македонска фолклорна основа в Сандански. Нели Михайлова ще се представи с автентична..

публикувано на 09.07.24 в 13:37

Труден, но много успешен сезон с пълни зали за Кукления театър в Благоевград

Започна дългоочакваният ремонт на Куклен театър - Благоевград. В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка.  Местата ще бъдат увеличени от 90 на 130. „Изминалият сезон за театъра беше труден, но много..

публикувано на 08.07.24 в 15:38

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори" изграждат в петричкото село Коларово

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори", предназначен предимно за игра на децата, ще бъде една от новите придобивки за жителите и гостите на петричкото селото Коларово. Съоръжението ще бъде изградено по проект, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Съоръжението ще допринесе и за по-добра визия на входа и изхода на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Щетите за България от липсата на депозитна система са огромни – и за хората, и за природата

Веки ден в нашата страна се изхвърлят два милиона пластмасови бутилки. „ И това не са просто купените и употребените, а това са изхвърлените не където трябва пластмасови бутилки “, уточни  в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева от екип „Нулеви отпадъци“ на сдружението „За Земята“. Неправителствената организация от години анализира..

публикувано на 08.07.24 в 10:18