Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират покрива на музея в Перник

Ремонтират покрива на Регионалния исторически музей в Перник, съобщиха от общинския пресцентър.

Основен ремонт на покрива на музея не е правен от 50 години насам. Конструкцията, чиято площ е 1300 кв. метра бе компрометирана и за да се запазят музейната сграда и експонатите, покривът трябваше да бъде обновен, заявиха от общината.

Вече са подменени дъските, поставена е хидроизолационна мембрана, подменени са и повечето от керемидите и ламаринените обшивки. Предстои смяна на улуците и водосточните тръби. Планирани са и ремонтни дейности за отвеждане на подпочвените и повърхностни води в дъждовната канализация от северната страна на сградата на РИМ. Средствата за ремонта, които възлизат на 296 000 лв. са предвидени в бюджета на общината..


По публикацията работи: Елена Тамакярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи тест по природни науки на електронни устройства

За първи път цял випуск от 61 000 деветокласници ще се яви на теста по природни науки на електронни устройства. Изпитът ще се проведе днес и утре от 08.00 часа, като училищата имат възможност да изберат да го проведат в единия или в двата дни. От Министерството на образованието и науката уверяват, че вече е създадена цялата необходима организация, а на..

публикувано на 14.10.24 в 09:35

Честваме Петковден

Днес е Петковден - празникът в чест на Света Петка, наречена още Българска. Преподобна Петка е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура. Празникът се смята за завършек на лятото и..

публикувано на 14.10.24 в 07:02

Слънчево време

Днес ще преобладава слънчево време. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността - средна и висока. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°.

публикувано на 14.10.24 в 07:00

Фестивалът в Коларово събра хиляди почитатели на кестените

Богата празнична програма, много фолклор, традиционни български местни ястия и аромат на печени и варени кестени – това предложиха домакините от петричкото село Коларово на хилядите гости от региона и страната, които се включиха в 11-то издание на Фестивала на кестена. Той е посветен на планина Беласица, където се намират най-обширните кестенови..

публикувано на 13.10.24 в 19:22

Български електрически хиперавтомобил представиха в село Слащен

 Представянето на първия изцяло български  електрически хиперавтомобил  събра хиляди хора от страната на площада в родопското село Слащен.  От екипа, разработил  колата на бъдещето, се надяват това да постави България на световната карта  в производството на спортни и бутикови  автомобили.  Да заменят гледката от тютюневите ниви с  автомобил, наречен..

публикувано на 13.10.24 в 18:14

От вчера красив нов стадион радва жителите на село Полена

От вчера жителите на село Полена имат повод за гордост – нов стадион.  Първата копка и старта за изграждането на футболното игрище бе даден от кмета на община Симитли през месец май тази година.С тадионът е с изкуствена настилка, красива трибуна, със седалки за зрителите, съблекални за  отборите и съдиите, както и LED осветление с..

публикувано на 13.10.24 в 15:48

Премиерът ще участва в Срещата на върха в рамките на Берлинския процес

Служебният министър-председател Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха в рамките на Берлинския процес утре, 14 октомври, в германската столица, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.Това е десетата поред среща във формат ръководители на държавите от Западните Балкани и на страните партньори от инициативата, както и представители на..

публикувано на 13.10.24 в 15:36