Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пианистката Лора Чекоратова: В Ковачевица споделяме тази любов, която имаме към камерната музика и преживяванията на един толкова интензивен фестивал

13
Лора Чекоратова

   В самото сърце на лятото сме и ви каним на едно вълнуващо музикално пътшествие за ценители на класическата камерна музика и природата ето така:

Тръгни
по пътеката,
все по пътеката.

През млада гора
ще се спуснеш след туй
към реката.

Ще преминеш реката
по бяла греда
и ще стигнеш полите на хълма.

Приближиш ли, ще видиш
един слънчоглед -
ослепително слънчево цвете.

А зад него
ще видиш къщица,
скрита в сенките на цветята…

Точно там
ще те чакам.
И ще свиря на флейта

  Тези стихове на изтъкнатата японска поетеса Сумако Фукао, в превод на Йордан Янков, са своеобразен вход към четвъртото издание на фестивала за класическа камерна музика„Неотъпкана пътека”, който ще се проведе от 4 до 7 август в живописното село Ковачевица в Западните Родопи. Програмата, която и тази година е изключително разнообразна, е фокусирана  върху музика с флейта и арфа от френски композитори.

  Сред специалните гости са: прочутата Керъл Уинсенс, обявена за „Кралица на флейтата” от списание „Ню Йорк”, преподавател в Джулиард Скул и Университета Стоуни Брук в Ню Йорк от повече от половин век, която пристига от САЩ; родената в Киото, Япония и живееща във Франция композиторка Юко Уебаяши, чиито творби са изпълнявани и посрещани с ентусиазъм по цял свят; Никола Тюлие, солист-арфист на Филхармонията на Радио Франс в Париж, концертирал из цяла Европа, САЩ, Канада и Азия, който също е възпитаник на Джулиард Скул.


  В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска в предаването за изкуство и култура “Арт сезони“ с пианистката Лора Чекоратова, основател и главно действащо лице между организаторите. Тя е председател на фондация „Неотъпкана пътека“ от 2018 г.Вижте още

Ансамбъл „Пирин“ с нов спектакъл „Между девет планини“

Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните и най-колоритни ансамбли, посланици на българското музикално-танцово фолклорно изкуство в България и по света. През новия творчески сезон ансамбъл „Пирин“ ще зарадва своите почитатели с нов концерт – спектакъл „Между девет планини“.  Премиерата ще се състои на 23 октомври от 19 ч. в НДК. Все още се обмислят дати..

публикувано на 08.08.22 в 14:42

Хижа „Скакавица“ отбеляза 100-годишен юбилей

На 2 август се навършиха 100 години от официалното откриване на първата хижа в България. Хижа „Скакавица“ се намира на 1876 метра надморска височина. В близост са водопадите Рилска Скакавица и Мала Рилска Скакавица. Идеята за изграждането на туристическия обект е на тогавашния председател на Туристическо дружество „Рилски езера” Станислав Казаков...

публикувано на 08.08.22 в 13:39
Kris Gran

Kris Gran представя "Промяната"

"Промяната" – така е озаглавена новата песен на Kris Gran. Това е песен за вътрешния свят, за страха от различното, макар да знаеш, че еднаквото те погубва, за промяната, която искаш и търсиш и тя се случва в точното време. „По песента и аранжимента ѝ отново работихме с Емилио Мархолев и Христо Нейчев. Голямо удоволствие е за мен, че..

публикувано на 07.08.22 в 14:54
Мартин Атанасов и  Божидара Борисова

Как се става шампион?

Само преди дни Божидара Борисова се окичи със злато от Държавния шампионат по артистично плуване, който се проведе във Варна. Мартин Атанасов се доказа като републикански шампион в дисциплините 100 м. и 200 м. свободен стил в Сандански.   Дари и Марти, както ги наричат треньорите и приятелите, са състезатели на ПК „Пирин“. И двамата скоро ще навършат..

публикувано на 07.08.22 в 14:12

Джаз изпълнителката Надя Тончева: В запазеното блусово чувство се крие красотата и въздействието на джаза, там е разковничето

  Представете си сега, че с мрежа за пеперуди тръгваме, за да уловим мигове и настроения от Международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев”, който за първи път в своето 25-о издание носи името на основателя си и предлага на публиката очарованието на новия си адрес – в курортния комплекс Боровец. Свидетели сме на продължение на делото на известния..

публикувано на 06.08.22 в 19:22

Ексклузивно в Тийн Зона: Ансамбълът по художествена гимнастика една година след олимпийското злато

Тази събота в младежкото предаване на Радио Благоевград „Тийн Зона“, символично отбелязахме една година от Олимпийските игри в Токио и спечелването на златните медали на отбора по художествена гимнастика. В специалното ни издание, ексклузивни гости бяха треньорът на „златните" момичета Весела Димитрова, както и олимпийските шампионки от игрите..

публикувано на 06.08.22 в 11:24

Депутатите ще се броят наесен

След като от днес служебното правителство официално има свои представители в областните центрове на страната, вече започва и същинската им работа по подготовката на поредните извънредни избори. Областните администрации ще имат задачата да обезпечат технически предстоящия вот за народно събрание. На политиците обаче, се пада по-сложната..

публикувано на 05.08.22 в 13:48