Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Национален исторически поход „Героите не умират“

Национален исторически поход „Героите не умират“, посветен на 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, организират родолюбиви българи. Събитието ще се проведе на 6 и 7 август, като отправната точка е Земенският манастир.

За нас всъщност, тази символика е много важна, защото героите не умират, докато ние пазим паметта за тяхното дело. Докато ние съхраняваме паметта и спомените за това, за което те са се борили, тогава тяхната смърт не е отишла напразно. Те остават да живеят сред нас“ - коментира за Радио Благоевград Георги Анадолов, председател на Сдружение "Български щит“, един от инициаторите на събитието.

По думите му, точно, когато отново отбелязваме Преображение Господне, участниците в похода ще се върнат 100 години назад в историята, за да почетът паметта на героите и тяхното дело по един нестандартен и интересен начин.

Същинската част на похода ще протече в два дни, като се тръгва от Земенския манастир и приключва в местността "Сенокос" до кюстендилското село Жиленци.

Събирането на участниците в похода започва още на 5 август вечерта в Земенския манастир, в чиито околности ще се лагерува. Там ще бъде пресъздаден старият български обичай за изпращане на воините с питка и сол, така, както е било преди 100 години.

На 6 август, в 8 ч. сутринта, започва самият поход, който ще премине през приказното дефиле на река Струма.Почивка и обяд ще бъдат организирани на Водопад Полска скакавица. Маршрутът продължава до село Раждавица, където ще бъде разположен лагерът.

На 7 август сутринта, приключението на родолюбивите българи продължава до село Шишковци, където ще бъде посетена Къщата- музей на един от класиците в българското изобразително изкуство, Владимир Димитров– Майстора. След това е предвидено пътуване с влак до град Кюстендил, където е организирана богата програма.

Акцент в събитието е и посещение на местността „Сенокос", където ще бъдат положени цветя на паметника, издигнат в памет към всички български патриоти, взели участие в националните борби за освобождение на Пиринска Македония. В местността „Сенокос“ по онова време е бил сборът на българските чети. Там, те са бивакували и извършвали своите обреди по освещаването на знамената, подготвяйки се за кървавия си път към свободата.

Походът „Героите не умират“ ще завърши по хилядолетна наша традиция - хванати всички заедно в едно общо хоро, така както нашите предци са ни завещали да пазим своята национална идентичност. Това е най-важната символика от целия поход – единението. Единението, да се хванем за ръка и всички да сме равни. Това е голямата символика защото, там на хорото, всички сме равни. И така, искаме да дадем нашият малък, но съществен принос към единението на нашия народ“ – коментира още организаторът на похода Георги Анадолов.

Събитието е безплатно и в него може да се включи всеки, който има желание и отношение към българската история и паметта на героите.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Анадолов:Вижте още

Предстои седмото издание на The Brava Balkan Fest

Фестивалът ще се проведе в два поредни дни, на 02 и 03 септември, на обичайното си място - пред кметството на село Дъбрава.  Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Росен Георгиев, който е организатор и създател на The Brava Balkan Fest. Тази година концертните вечери ще бъдат тематично разделени, за да удовлетворят музикалните предпочитания..

публикувано на 11.08.22 в 11:55

Ансамбъл „Пирин“ с нов спектакъл „Между девет планини“

Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните и най-колоритни ансамбли, посланици на българското музикално-танцово фолклорно изкуство в България и по света. През новия творчески сезон ансамбъл „Пирин“ ще зарадва своите почитатели с нов концерт – спектакъл „Между девет планини“.  Премиерата ще се състои на 23 октомври от 19 ч. в НДК. Все още се обмислят дати..

публикувано на 08.08.22 в 14:42

Хижа „Скакавица“ отбеляза 100-годишен юбилей

На 2 август се навършиха 100 години от официалното откриване на първата хижа в България. Хижа „Скакавица“ се намира на 1876 метра надморска височина. В близост са водопадите Рилска Скакавица и Мала Рилска Скакавица. Идеята за изграждането на туристическия обект е на тогавашния председател на Туристическо дружество „Рилски езера” Станислав Казаков...

публикувано на 08.08.22 в 13:39
Kris Gran

Kris Gran представя "Промяната"

"Промяната" – така е озаглавена новата песен на Kris Gran. Това е песен за вътрешния свят, за страха от различното, макар да знаеш, че еднаквото те погубва, за промяната, която искаш и търсиш и тя се случва в точното време. „По песента и аранжимента ѝ отново работихме с Емилио Мархолев и Христо Нейчев. Голямо удоволствие е за мен, че..

публикувано на 07.08.22 в 14:54
Мартин Атанасов и  Божидара Борисова

Как се става шампион?

Само преди дни Божидара Борисова се окичи със злато от Държавния шампионат по артистично плуване, който се проведе във Варна. Мартин Атанасов се доказа като републикански шампион в дисциплините 100 м. и 200 м. свободен стил в Сандански.   Дари и Марти, както ги наричат треньорите и приятелите, са състезатели на ПК „Пирин“. И двамата скоро ще навършат..

публикувано на 07.08.22 в 14:12

Джаз изпълнителката Надя Тончева: В запазеното блусово чувство се крие красотата и въздействието на джаза, там е разковничето

  Представете си сега, че с мрежа за пеперуди тръгваме, за да уловим мигове и настроения от Международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев”, който за първи път в своето 25-о издание носи името на основателя си и предлага на публиката очарованието на новия си адрес – в курортния комплекс Боровец. Свидетели сме на продължение на делото на известния..

публикувано на 06.08.22 в 19:22

Ексклузивно в Тийн Зона: Ансамбълът по художествена гимнастика една година след олимпийското злато

Тази събота в младежкото предаване на Радио Благоевград „Тийн Зона“, символично отбелязахме една година от Олимпийските игри в Токио и спечелването на златните медали на отбора по художествена гимнастика. В специалното ни издание, ексклузивни гости бяха треньорът на „златните" момичета Весела Димитрова, както и олимпийските шампионки от игрите..

публикувано на 06.08.22 в 11:24