Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хижа „Скакавица“ отбеляза 100-годишен юбилей

На 2 август се навършиха 100 години от официалното откриване на първата хижа в България. Хижа „Скакавица“ се намира на 1876 метра надморска височина. В близост са водопадите Рилска Скакавица и Мала Рилска Скакавица. Идеята за изграждането на туристическия обект е на тогавашния председател на Туристическо дружество „Рилски езера” Станислав Казаков.
„Хижата е изградена само за един сезон, с доброволния труд на много туристи и на цялата общественост на град Дупница. Първоначално е построена дървена сграда на 90 квадратни метра площ, която е имала възможност да приюти около 100 човека. Първият камък на хижата е поставен на 10 юли 1921 година и една година по-късно, сградата е официално открита на 2 август. Малко по-късно е изградена и една малка постройка, която е служила за кухня и столова” – разказа за Радио Благоевград Елена Лозанова, заместник - председател на Туристическо дружество „Рилски езера“.
За съжаление, пожар нанася сериозни щети на първата хижа през 1951 година. След десетина години по-късно е вдигната отново – вече масивната позната ни и днес сграда. През 1972 година, по идея на Георги Китов, се построява и малката хижа „Скакавица“. Това са двете сгради, които сега съществуват и могат да приютят около 90 туристи.
„Много е трудна поддръжката на хижа „Скакавица“, защото до нея няма друг, освен пешеходен достъп. Въпреки това, дружеството мисля, че успява да постига едно добро ниво на обслужване на туристите. Хижата се захранва от собствен ВЕЦ, изградихме и фотоволтаик за собствен ток, стараем се непрекъснато да обновяваме по нещо. Трудно е, знаете, как стои въпросът със средствата, но успяваме да постигаме едно добро ниво на хижа на такава височина, без достъп на автомобили“ – уточни още Елена Лозанова.
Празникът по отбелязване значимата годишнина от построяването на хижа „Скакавица“ се състоя на 6 август, събота, с богата програма.
По думите на Елена Лозанова се е получило чудесно тържество с много гости, туристи и участници в културната програма, сред които са били комикът Димитър Туджаров-Шкумбата, софийският хор „Планинарска песен“, рок бандата от Пловдив „Assamblend“ и гайдарят Хорхе от „Оратница“.
„През последните години се наблюдава все по-голям туристически интерес към хижа „Скакавица“. Препоръката ми към туристите е, когато тръгнат на поход към Седемте Рилски езера, да не ползват лифта, а да минат през хижа „Скакавица“, за да се насладят на гостоприемството и местните природни забележителности, които могат да се видят“ – допълни още заместник – председателят на Туристическо дружество „Рилски езера“ Елена Лозанова.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Елена Лозанова:


Вижте още

Блага Цанева с първата си самостоятелна изложба „Петте емемента”

В последния ден на месец септември Блага Цанева откри първата си самостоятелна изложба „Петте емемента” в галерия „Еме” в Благоевград .Тя е родена в Петрич през 1987 година. Завършила е „Международни отношения” в УНСС и магистратура  „Национална сигурност”. Гордее се, че дълги години е работила като асистент на директора на Завода за климатични..

обновено на 02.10.22 в 14:29

Елеонора Йосифова: Опазването на планините е ключово за всички

„ Много искаме всички да сме с това съзнание, че планината ни е важна и нейното опазване е ключово за всички, а не само за екологичните организации и група доброволци “, сподели за Радио Благоевград Елеонора Йосифова от екологичното сдружение „За Земята“. Тя е убедена, че живот без  отпадъци е постижим, нейната житейска кауза са нулевите..

публикувано на 02.10.22 в 13:45

От град Гоце Делчев – през Тропика на Козирога – до водопада Виктория

Росица Джамбазова е директор на бизнес инкубатора в град Гоце Делчев, а в свободното си време - страстен планинар и пътешественик. Нейното тазгодишно лятно приключение се нарича Намибия и Зимбабве. Защо Африка, защо точно тези държави и още страхотни истории за видяното, наученото и преживяното тя сподели за слушателите на Радио Благоевград . „..

публикувано на 02.10.22 в 13:14

„Сеч. Една възбуда“ за първи път на българска сцена – да се гмурнеш в дълбоката вода Томас Бернхард с Елена Димитрова и Явор Костов

  Във фокуса на вниманието ни е моноспектакълът „Сеч. Една възбуда” на актьора и режисьор Явор Костов – Йондин, чиято премиера беше на 27 септември в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала” в София. Той е по едноименния роман на Томас Бернхард, един от най-значимите немскоезични писатели на ХХ век, а идеята и концепцията е на..

публикувано на 01.10.22 в 19:30

Един човешки живот – историята на 88-годишната Канта Станишева

Баба Канта Станишева е родена в с. Падеж. Семейството ѝ е живяло в село Драготин, от другата страна на Кулата, и след Втората световна война се заселва в Крупник.  Дълъг и труден е житейския път на баба Канта. От Крупник, където има наследствена къща по майчина линия, на 88 години тя е принудена да живее на квартира в Благоевград. След смъртта на..

публикувано на 01.10.22 в 18:27

Кирилка Димитрова представи "Незнайни пътеки"

В централната читалищна библиотека ,,Борислав Владиков” в Благоевград, този следобед  се състоя премиерата на романа „Незнайни пътеки“. Автор на книгата е Кирилка Димитрова. Тя е от ромски произход и това е вторият ѝ роман след автобиографичната книга "Орисия". И на двете книги редактор е журналистката Антоанета Гулева. „Бог е създал в своята..

публикувано на 29.09.22 в 19:24

Изплащат подпомагането за регистрираните тютюнопроизводители

От 28 септември започна изплащането на средства по държавната помощ, заради войната в Украйна, с утвърден бюджет от 426 млн. лева. Припомняме, че стопаните на едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства ще бъдат подпомогнати с общо 204 милиона лева, а производителите на плодове и зеленчуци, сред които попадат и тютюнопроизводителите,..

публикувано на 29.09.22 в 14:35