Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ансамбъл „Пирин“ с нов спектакъл „Между девет планини“

Снимка: личен архив

Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните и най-колоритни ансамбли, посланици на българското музикално-танцово фолклорно изкуство в България и по света. През новия творчески сезон ансамбъл „Пирин“ ще зарадва своите почитатели с нов концерт – спектакъл „Между девет планини“.  Премиерата ще се състои на 23 октомври от 19 ч. в НДК. Все още се обмислят дати за две представления в Благоевград, които ще са през месец ноември. 
Мирослав Димитров, главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ сподели, че картината „Между девет планини“ ще бъде най-дългата в спектакъла, около 50 минути само фолклорен материал от Пиринската етнографска област. „Има и други, по-малки картини. Например „Родопска приказка“. Доста интересно се получава, тъй като се счита, че родопският фолклор, особено танцовият, е доста беден. Но пък се получи, надявам се и публиката да разбере защо е родопска приказка“ – допълни още Мирослав Димитров. „Покрай Дунава“ е следващата картина в спектакъла. В нея са включени пет танца, които обхващат Влашкия и Турлашкия фолклорен материал. В момента се подготвя  финалът „Празник в Граово“. Предпремиерното представление вече е факт. Концертът-спектакъл „Между девет планини“ е оценен от публиката на Свищов. „Лично аз такъв голям фурор не очаквах.  Очаквах да е малко по-скромно, но може би заради това, че колегите танцьори, певици, музиканти се раздадоха, успяха да завладеят публиката и наистина се получи фурор“ – каза още в интервю за Радио Благоевград главният художествен ръководител Мирослав Димитров. 
Мирослав Димитров определи изтеклия сезон като добър и успешен. Реализирано е едно турне в рамките на 14 дни в Турция, където българските песни и танци завладяват публиката в общо девет града. От Първия международен фестивал в Узбекистан ансамбъл „Пирин“ се завръща с Първа награда в конкуренция със състави от 30 държави. „Много добро, много силно представяне на танцьорите, защото това беше танцов фестивал. Имахме силни концерти и в България, в Благоевград също. Отказах две турнета, едното зад Океана, другото в Корея. Имаме още много работа по спектакъла „Между девет планини“. Искаме първо да го покажем в България след официалната премиера, а догодина ще пътуваме и в чужбина. Има голям интерес към ансамбъл „Пирин“ Търсят ни! Търсени сме, което много ме радва“ – допълни още Мирослав Димитров, главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“.
MIROSLAV DIMITROV.mp3 
По публикацията работи: Екатерина Никилова
Вижте още

Блага Цанева с първата си самостоятелна изложба „Петте емемента”

В последния ден на месец септември Блага Цанева откри първата си самостоятелна изложба „Петте емемента” в галерия „Еме” в Благоевград .Тя е родена в Петрич през 1987 година. Завършила е „Международни отношения” в УНСС и магистратура  „Национална сигурност”. Гордее се, че дълги години е работила като асистент на директора на Завода за климатични..

обновено на 02.10.22 в 14:29

Елеонора Йосифова: Опазването на планините е ключово за всички

„ Много искаме всички да сме с това съзнание, че планината ни е важна и нейното опазване е ключово за всички, а не само за екологичните организации и група доброволци “, сподели за Радио Благоевград Елеонора Йосифова от екологичното сдружение „За Земята“. Тя е убедена, че живот без  отпадъци е постижим, нейната житейска кауза са нулевите..

публикувано на 02.10.22 в 13:45

От град Гоце Делчев – през Тропика на Козирога – до водопада Виктория

Росица Джамбазова е директор на бизнес инкубатора в град Гоце Делчев, а в свободното си време - страстен планинар и пътешественик. Нейното тазгодишно лятно приключение се нарича Намибия и Зимбабве. Защо Африка, защо точно тези държави и още страхотни истории за видяното, наученото и преживяното тя сподели за слушателите на Радио Благоевград . „..

публикувано на 02.10.22 в 13:14

„Сеч. Една възбуда“ за първи път на българска сцена – да се гмурнеш в дълбоката вода Томас Бернхард с Елена Димитрова и Явор Костов

  Във фокуса на вниманието ни е моноспектакълът „Сеч. Една възбуда” на актьора и режисьор Явор Костов – Йондин, чиято премиера беше на 27 септември в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала” в София. Той е по едноименния роман на Томас Бернхард, един от най-значимите немскоезични писатели на ХХ век, а идеята и концепцията е на..

публикувано на 01.10.22 в 19:30

Един човешки живот – историята на 88-годишната Канта Станишева

Баба Канта Станишева е родена в с. Падеж. Семейството ѝ е живяло в село Драготин, от другата страна на Кулата, и след Втората световна война се заселва в Крупник.  Дълъг и труден е житейския път на баба Канта. От Крупник, където има наследствена къща по майчина линия, на 88 години тя е принудена да живее на квартира в Благоевград. След смъртта на..

публикувано на 01.10.22 в 18:27

Кирилка Димитрова представи "Незнайни пътеки"

В централната читалищна библиотека ,,Борислав Владиков” в Благоевград, този следобед  се състоя премиерата на романа „Незнайни пътеки“. Автор на книгата е Кирилка Димитрова. Тя е от ромски произход и това е вторият ѝ роман след автобиографичната книга "Орисия". И на двете книги редактор е журналистката Антоанета Гулева. „Бог е създал в своята..

публикувано на 29.09.22 в 19:24

Изплащат подпомагането за регистрираните тютюнопроизводители

От 28 септември започна изплащането на средства по държавната помощ, заради войната в Украйна, с утвърден бюджет от 426 млн. лева. Припомняме, че стопаните на едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства ще бъдат подпомогнати с общо 204 милиона лева, а производителите на плодове и зеленчуци, сред които попадат и тютюнопроизводителите,..

публикувано на 29.09.22 в 14:35