Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вековен юбилей на черквата в село Горно Лешко

  Жителите на благоевградското село Горно Лешко имат двоен повод да празнуват на 15 август, когато отбелязваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Храмът, изграден през 1922 година днес навършва 100 години. До скоро тънещ в забрава и разруха, с доброволен труд, дарения и много ентусиазъм, днес черквата „Рождество Богородично“ все повече се доближава до новия си облик. Преди няколко месеца е свалена старата олющена мазилка и молитвения дом е измазан отново, сменена е дограмата.  Преди две години е подменен целия покрив, като отново местните жители осигуриха нужните финансови средства.

  Идеята за възстановяването на черквата е на кмета на с. Лешко Галина Велкова. „Вложихме много доброволен труд за възстановяването на черквата, има още сериозна работа, с която ще продължим след празника. Благодаря на всички, които се включиха в дарителската инициатива, чрез която ще върнем към нов живот красивата черква. Тя носи името „Рождество Богородично“, но от незапомнени времена, местните хора почитат „Успение Богородично“. Такава е традицията тук, въпреки предложението ни да го отбелязваме на 8 септември, на този етап няма да променяме празника. Живеем в трудно време и искам хората да пазят вярата, да се обръщат към Бог в 100-годишната ни черква“ – каза за Радио Благоевград Галина Велкова.



Всепризнатата майсторка на мозайката  художничката Димитрина Гошева е автор на иконописната композиция с тематичен сюжет, която е монтирана на входа на черквата. По думите и в нея е вградила много любов и сърце, както и послание към всички, които ще посещават черквата „Вяра, която е нужна на всеки един от нас, както и любов към ближния. Това е пътя към истината и към успеха на всяко едно човешко начинание“.




На всеки гост на черквата в село Горно Лешко прави впечатление красивата облицовка, направена в основата и  от т. нар. „лещански“ камъни – много красиви  с характерни жилки, приличащи на дървесни структури. Майсторът е Верчо Джамбазки, каменоделец от селото, посветил живота си на този занаят и получил признание за работата си и зад граница. „За да направиш това трябва да имаш усет и мерак. Тези камъни могат да бъдат открити само тук. Те са с красиви форми, някои от които приличат на картина. Работата с камъните ми носи спокойствие и хармония. Всичко, което правя искам да пълни душата на хората, да ги впечатлява с красотата си“.


На 100-годишнината на черквата „Рождество Богородично“ в село Горно Лешко богослужението води Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, който ще освети курбана в 12:30 и ще бъде раздаден за здраве на жителите и гостите на селото. Предвидена е и музикална програма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Психологът Денис Никифоров за справянето със стреса от пожарите и значимостта на младите хора за развитието на Благоевград

На 10 август в студиото на Радио Благоевград в предаването „Ефир за приятели” с водещ Мариана Попова, гостува Денис Никифоров – психолог и треньор по личностно и творческо развитие, редовен докторант по позитивна психология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и психолог към Младежки център – Благоевград. Ключов акцент от разговора беше..

публикувано на 15.08.24 в 12:56

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19

Българското неделно училище във Варшава, Полша

Симеонка Велева е преподавател с почти 20 години трудов стаж. Неразделна част от професионалния ѝ опит е работата с деца. От 2011 г. преподава в Българското неделно училище „Дора Габе“ във Варшава, Полша. Неделното училище в полската столица се посещава от около 45-50 деца. От три години има открит филиал в Краков, където учениците са от 12 до 15..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Двете лица на войната в Украйна

С експерта по международни отношения проф. д-р Нина Дюлгерова коментирахме случващото се в Украйна. Настъплението на руските войски е отдавна коментирана тема. В последните дни първо място в информационните емисии заемат действията на елитни украински части на територията на Русия. Според последните данни украинските войски са завладели около 1000..

публикувано на 14.08.24 в 09:55
Георги Георгиев

В реализирането на проекти за 200 млн. лв. кметовете ще покажат своята продуктивност

През краткия си политически живот 50-ото Народно събрание успя да създаде редица добри и работещи законопроекти. С най-голяма значимост за всички е Законът за държавния бюджет, който осигури финансиране от близо 2000 милиона лева за различни проекти в област Благоевград. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Георги Георгиев, народен представител от..

публикувано на 13.08.24 в 13:43

Възход на спорта: България на 26-о място в олимпийската класация

България приключи Олимпиадата в Париж с 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала и на 26-о място от 206 държави, които участват. Олимпийските ни медалисти Боряна Калейн и Семен Новиков бяха  българските знаменосци на закриването на игрите. Около 70 000 зрители се събраха на "Стад дьо Франс" за закриването на 33-те летни олимпийски игри..

публикувано на 12.08.24 в 10:10

Защо загиват българските села?

Защо загиват българските села - о тговор получаваме от разговора с Ирина Йовчева председател на създаденото преди две години читалище „Пробуждане 2022“  в село Шипочано, община Кюстендил.   Селото е разположено в западните склонове на Конявската планина. Съществува от векове, но сегашното му състояние не е добро. Подробности научаваме от..

публикувано на 12.08.24 в 09:48