Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Националната програма „Българистика“

ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е един от университетите, които с екипи от БАН и още четири висши училища, ще работят през следващите три години по научната програма „Българистика“.

От такава програма имаше нужда много отдавна. Всички държави имат политика за подкрепа на своя език и култура, за създаване на национален институт. Не мога да кажа, че досега имаше нещо такова по отношение на българския език и култура. Това е една програма, която е изключително актуална днес и ние се радваме, че МОН положи усилия и стартира такава програма“ – сподели в ефира на Радио Благоевград проф. д.ф.н. Магдалена Костова-Панайотова, декан на Филологическия факултет. Проф. Панайотова поясни, че програмата е с бенефициент БАН и само 5 висши училища са одобрени със свои екипи за включване в нея. Едно от тези училища е ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград със своя Филологически факултет.

Дейностите по програмата са разнообразни и са насочени към подкрепа на чуждестранната българистика. „Не е тайна, че в последните години, особено в Европа, отношението към българския език малко се промени, а пък лекторатите почти се свиха. Има места, където остава да преподава едно местно лице и всъщност няма лекторат по български език. Особено показателно е на фона на това, че интересът към българския език на Изток, имам предвид Япония, Китай, нараства. В Китай например, в три университета се изучава български език и студентите са изключително мотивирани. Но това не може да се каже за Западна Европа. Имено в това отношение, част от дейностите на тази програма предвиждат подкрепа на млади чуждестранни българисти, които ще издадат първата си книга на български език, както и подкрепа на по-възрастни утвърдени българисти, за да се покаже отношението на държавата и на държавната политика към тяхната дейност“, коментира проф. Панайотова. В рамките на програмата ще се организират семинари, пътуващи лектории.

Екипът от Филологическия факултет е предвидил лектория, в която да бъде показана красотата на планините Рила и Пирин. Освен изучаване на български език, акцентът е и върху българската литература и култура. „Понеже правим и летни семинари по български език за чужденци, искаме да комбинираме покани, за да можем да направим приятно пребиваването  на чужденци, които да научат малко за българските народни танци, за българските приказки, за българската литература“, допълни проф. Панайотова. Тя уточни, че програмата е с продължителност три години. Спечелената сума е сериозна, като около 300 хиляди ще бъдат за Филологическия факултет.  „Научната програма „Българистика“ е първата такава сериозна програма и сериозна крачка, която се надявам да продължи и след тези три години“, коментира още  проф. Панайотова.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44