Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ПГ по туризъм и лека промишленост – Благоевград е първата иновативна гимназия

Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград откри официално новата учебна година. Гимназията реализира план прием по четири модерни и атрактивни специалности: „Асистент на лекар по дентална медицина“; „Рекламна графика“; „Кетъринг“; „Организация и технология на фризьорските услуги“.

 „От тази учебна година училището е иновативно“ – сподели за Радио Благоевград Димитрина Иванова, директор на гимназията. „Нашата иновация е свързана в съдържателно отношение и е плод, мога да кажа, на усилията и насочения труд на всички наши колеги в посока да развиваме и усъвършенстваме нашите ученици и нашата гимназия. През последните три години ние осъществяваме план прием в една нова специалност „Асистент на лекар по дентална медицина“, която и до момента е единствена за страната. Нашите колеги разработват нови училищни учебни планове и учебни програми за изучаване на тази специалност. С това ние кандидатствахме в МОН.  Радвам се, че бяхме оценени“ – допълни  Иванова.

Николета е ученичка в 10-ти клас и изучава специалността „Рекламна графика“: „Харесват ми компютрите, харесва ми да рисувам. Имаме нова, модерна зала с компютри и това много ме радва“.

Атанаска  е ученичка в 10-ти клас и е записала специалността „Асистент на лекар по дентална медицина“: „Исках да уча нещо, свързано с медицина.  Като разбрах, че това е първата паралелка в страната, реших, че това е точно за мен и много се зарадвах. Учим как да асистираме на зъболекар, ходим в дентален кабинет и ни показват всичко нагледно. Първо учим теория, после отиваме на практика. Смятам, че ще успеем да си намерим работа бързо, и като сме първа и единствена за страната паралелка със специалност „Асистент на лекар по дентална медицина“, мисля, че ще ни бъде още по-лесно да се реализираме на пазара на труда.“

Много развълнувани бяха учениците, за които тази учебна година е последна в гимназията. „Чувстваме училището като наш втори дом. Нашият клас и класната ни ръководителка г-жа Людмила Иванова  са нашето второ семейство“ – споделиха някои от тях.

Училището посреща своите възпитаници с нова визия. Сградата е санирана, а класните стаи са реновирани. Училището разполага със съвременно обзаведени кабинети за учебна практика, разполага с две нови компютърни зали, кетъринг/презентационна зала. В гимназията бе разкрит Първият в България изцяло оборудван ресторант с кухня, където учениците по специалност „Кетъринг“ провеждат част от своята практика.

На учениците, учителите и ръководството на ПГ по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ Благоевград пожелаваме здраве и успешна учебна година!
Вижте още
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Нов проект за бюджет би донесъл много повече вреди, отколкото ползи

През седмицата парламентът одобри на първо четене предложението на служебния кабинет за удължаване на държавния бюджет за 2022 година. Това стана със 127 гласа "за", 2 "против" и 90 "въздържал се".  Дебатът дали е по-правилно да се удължи настоящият бюджет, или да се внесе нов проект за бюджет премина под знака на политическите изказвания. В..

публикувано на 02.12.22 в 12:09

Промените в Изборния кодекс - епизод пореден

След 18-часово пленарно заседание в парламента, депутатите приеха част от промените в Изборния кодекс. Мнозинство от 124 народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП прие окончателно текстовете в секциите над 300 избиратели гласоподавателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване, като за..

публикувано на 02.12.22 в 11:31

Иван Сабахлъков: Само обединени можем да решим проблемите в земеделието

Земеделци излязоха днес на протест край Симитли, заради сериозните проблеми в Сектора, които от години нямат решение, а се трупат и нови. Стратегическият план за земеделие, занижените ставки за подпомагане и като цяло бъдещето на българското селско стопанство, което за съжаление става все по-неатрактивно за родните фермери, са само част от..

публикувано на 01.12.22 в 13:04

С 29% са поскъпнали храните спрямо миналата година

Изпратихме месец ноември с постъпателно увеличение на цените на основните хранителни продукти. Тенденцията е постоянна, но е нагоре. Какво да очакваме през празничния месец декември и как да пазаруваме разумно по Коледа и Нова година? Потърсихме за коментар Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища...

публикувано на 01.12.22 в 12:12

Младите срещу СПИН

Българският Червен кръст и неговата младежка организация ще отбележат Световния ден за борба със СПИН – 1-ви декември с редица инициативи. Всички желаещи могат да се включат в различни игри, сред които „Клуб на късмета“, “Линия на риска“ и „Послания за стигмата“. Още за инициативите, които се предвиждат разясниха в предаването „Приемна в ефир“..

публикувано на 01.12.22 в 11:51

КНСБ и КТ „Подкрепа“ сключиха споразумение с Националния институт за помирение и арбитраж

Регионалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Благоевград сключиха споразумение за сътрудничество с Националния институт за помирение и арбитраж. Преди дни в областния център беше проведена среща, на която представиха дейността и функциите на Института и възможностите да съдейства за уреждане на колективни трудови спорове. Всъщност постигнатото..

публикувано на 01.12.22 в 10:56

Започна анкетата с младите хора в България

Стартира ежегодната национална анкета на българските младежки делегати към ООН на Виктория Савова и Цветелина Гарелова – младежките делегати на България.Те в момента са в първата част от мандата си, който е 18 месеца. След нова година те ще участват в работата на ООН. Анкета е под мото "До Ню Йорк и назад" и е на българските младежки делегати..

публикувано на 30.11.22 в 09:18