Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още три СТЕМ центъра откриват в ЮЗУ

През 2020 година стартира Националната програма „Изграждане на училищна СТЕМ среда“, която създава нова визия на българското училище. Програмата е за средните училища, но не касае университетите. ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е първият университет в България с изграден СТЕМ център за подготовка на бъдещите учители.

Замисълът на СТЕМ базираното обучение е да се постигне интегриран ефект в образователния процес. СТЕМ центрове имаше създадени в училищата, но не и в университетите. Ние открихме един голям дефицит в това, че нашите студенти не бяха достатъчно добре подготвени да влязат в училище с тази нова технология. Това им създаваше дискомфорт. Ето защо ЮЗУ „Н. Рилски“  Благоевград с вътрешен проект, със собствени средства се зае да създаде един такъв център, един вид тренажор, в който да могат да бъдат обучавани студентите, бъдещи учители. Тук ще кажа с абсолютната съпричастност на ректора на университета проф. Борислав Юруков и основния двигател в проекта по създаването и реализацията на СТЕМ лабораторията  и СТЕМ центъра д-р Марияна Шехова“ – сподели за Радио Благоевград зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Ицка Дерижан.  

Тя допълни, че идеята да бъде създаден СТЕМ център в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е много добра. Нещо повече. В момента се  създават още два СТЕМ центъра. И трети, който ще бъде по проект на МОН „Повишаване компетентностите на преподавателите на ВУЗ, подготвящи бъдещи учители“. „Ще бъдем наистина иновативен университет. Това много ни радва. Това ще бъде още една стъпка към развитието на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград като научно-изследователски университет“ , коментира още доц. д-р Ицка Дерижан.

Д-р Марияна Шехова обясни, че двете зали на СТЕМ центъра са дигитално свързани със система, която, която позволява в двете зали едновременно да се обучават студенти. Първата лаборатория е за практически занятия. Втората зала е за проектно базирано обучение. Двете зали са за всички студенти по всички специалности в университета, които за този период са 3 000. „Лабораториите практически имат много възможности, има разбиране от колегите, има голям интерес от страна на студентите. Възможностите тепърва ще се разгръщат. Всичко вече е дигитално. На нас чисто теоретично в тези зали няма да ни трябват учебници, няма да ни трябват някакви лабораторни допълнителни материали. Всичко е в системата Мозабук, която позволява на студентите да преминат отвъд реалното пространство. Всичко е с дигитално съдържание. Но не означава, че студентът трябва да влезе без теоретична подготовка. Той се подготвя теоретично, но самите зали са създадени като академичен център за подготовка. В момента във Факултета по педагогика се подготвят дигитално преподавателите. В началото на октомври влизат първите студенти“, обобщи д-р Марияна Шехова.





                   


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Здравословните дъвки

Дъвки от природата – това е една революционна  за българския пазар зелена бизнес идея на Дарина Сотирова. Тя е производител на полезни дъвки. Защо полезни? Защото са от натурални продукти. След дълги анализи относно фабричните дъвки , в които се влага аспартам и които птиците бъркат с изхвърлени хлебни трохи, а това ги убива, Дарина..

публикувано на 09.08.24 в 12:45

Деца от Кочериново усетиха емоцията да бъдеш войник

Учителките от СУ "Христо Ботев" Кочериново Даниела Миланова и Василка Тасева, заедно с част от своите ученици, взеха участие в националната програма "Изучаване и съхраняване историята и традициите на Българската армия", като изпитаха емоцията от това да се превъплътят в ролята на истински войници. Завършвайки успешно Модул 1 от програмата, който включва..

публикувано на 09.08.24 в 11:46

Кампания в подкрепа на планинския туризъм

Спасяването на хижите и заслоните в България е мисия на конкурса „Хижа на годината“ на Българския туристически съюз. За втора поредна година организаторите на кампанията насочват общественото внимание в подкрепа на планинския туризъм и на най-добрите хижи и заслони в нашата страна. До 25 септември всеки може да посочи своя избор  в онлайн..

публикувано на 09.08.24 в 11:43

Законови промени разделиха общественото мнение: Какво казват депутатите и неправителствените организации?

През седмицата, в рамките на едно пленарно заседание, депутатите в Народното събрание одобриха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от парламентарната група на "Възраждане". С новите разпоредби се забранява популяризирането и подстрекаването в детските градини и училищата на идеи, свързани с..

публикувано на 09.08.24 в 11:15

„Добрите сърца“ с поредна инициатива за Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград

"Подари нов ламинат за детски стаи и дневни" това е новата реализирана инициатива на „Добрите сърца“. „За целта взехме пари на заем за да закупим ламината и всичко необходимо, както и да платим транспорт, защото ако трябваше да чакаме събиране на сумата щеше да дойде късна есен или зима и тогава ще бъде трудно за такива ремонти. Инициативата..

публикувано на 07.08.24 в 18:27
Ахмед Мерчев

Ахмед Мерчев от Слащен – изобретателят, който скоро ще представи собствен хиперавтомобил

Ахмед Мерчев от сатовчанското село Слащен е напът да сбъдне мечтата си и да създаде собствен електрически хиперавтомобил. Плановете на 40-годишния инженер са през септември да представи на публиката своето изобретение. Колата ще носи името „Alieno“, което в превод от италиански означава „извънземно“. Всичко започва през 2015 година, когато младият мъж..

публикувано на 07.08.24 в 14:25

Ще има ли референдум?

Ще има ли референдум - това е въпросът, на който отговор ще очакват жителите на община Дупница на 8- ми август, след насрочената извънредна сесия на Общинския съвет. На подписката, подготвена от Инициативен комитет се подписаха 11 % от жителите на общината и ГРАО даде разрешение за провеждането на референдума. Предвидените въпроси, на които отговор..

публикувано на 07.08.24 в 09:50