Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Още три СТЕМ центъра откриват в ЮЗУ

През 2020 година стартира Националната програма „Изграждане на училищна СТЕМ среда“, която създава нова визия на българското училище. Програмата е за средните училища, но не касае университетите. ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е първият университет в България с изграден СТЕМ център за подготовка на бъдещите учители.

Замисълът на СТЕМ базираното обучение е да се постигне интегриран ефект в образователния процес. СТЕМ центрове имаше създадени в училищата, но не и в университетите. Ние открихме един голям дефицит в това, че нашите студенти не бяха достатъчно добре подготвени да влязат в училище с тази нова технология. Това им създаваше дискомфорт. Ето защо ЮЗУ „Н. Рилски“  Благоевград с вътрешен проект, със собствени средства се зае да създаде един такъв център, един вид тренажор, в който да могат да бъдат обучавани студентите, бъдещи учители. Тук ще кажа с абсолютната съпричастност на ректора на университета проф. Борислав Юруков и основния двигател в проекта по създаването и реализацията на СТЕМ лабораторията  и СТЕМ центъра д-р Марияна Шехова“ – сподели за Радио Благоевград зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Ицка Дерижан.  

Тя допълни, че идеята да бъде създаден СТЕМ център в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е много добра. Нещо повече. В момента се  създават още два СТЕМ центъра. И трети, който ще бъде по проект на МОН „Повишаване компетентностите на преподавателите на ВУЗ, подготвящи бъдещи учители“. „Ще бъдем наистина иновативен университет. Това много ни радва. Това ще бъде още една стъпка към развитието на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград като научно-изследователски университет“ , коментира още доц. д-р Ицка Дерижан.

Д-р Марияна Шехова обясни, че двете зали на СТЕМ центъра са дигитално свързани със система, която, която позволява в двете зали едновременно да се обучават студенти. Първата лаборатория е за практически занятия. Втората зала е за проектно базирано обучение. Двете зали са за всички студенти по всички специалности в университета, които за този период са 3 000. „Лабораториите практически имат много възможности, има разбиране от колегите, има голям интерес от страна на студентите. Възможностите тепърва ще се разгръщат. Всичко вече е дигитално. На нас чисто теоретично в тези зали няма да ни трябват учебници, няма да ни трябват някакви лабораторни допълнителни материали. Всичко е в системата Мозабук, която позволява на студентите да преминат отвъд реалното пространство. Всичко е с дигитално съдържание. Но не означава, че студентът трябва да влезе без теоретична подготовка. Той се подготвя теоретично, но самите зали са създадени като академичен център за подготовка. В момента във Факултета по педагогика се подготвят дигитално преподавателите. В началото на октомври влизат първите студенти“, обобщи д-р Марияна Шехова.

                   

Галерия

Вижте още
Йова Станкова

Наследничка на Йовков представи роман в Благоевград

Наследничката на класика Йордан Йовков - Йова Станкова представи романа си „Затворен в теб“  тази вечер. Домакин на събитието беше Градската художествена галерия в Благоевград. Авторката е от рода на класика на българската литература Йордан Йовков, нейната прабаба е негова племенница. Като дете младата писателка живее в Ангола, Африка, където..

публикувано на 21.09.22 в 19:26

Допълнителен прием в специалност „Култура и медии“ на Югозападния университет

Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград обявява допълнителен прием на две свободни места в специалност „Култура и медии“, останали незаети след първо и второ класиране. В специалност „Културология и културен мениджмънт“ свободните места са 4. „При голям интерес от  кандидатстудентите, могат да се прехвърлят. Т.е. ако има повече от..

публикувано на 20.09.22 в 12:59

Златно световно първенство за българската художествена гимнастика!

От 14 до 18 септември в София се проведе 39-то Световно първенство по художествена гимнастика. В него взеха участие гимнастички от 62 държави. Българските грации се представиха отлично. В индивидуалната надпревара наш представител беше единствено Стилияна Николова, след като Боряна Калейн не взе участие заради боледуване. Стиляна спечели 3 сребърни..

публикувано на 19.09.22 в 12:59

Инж. Васил Бачев: Общинско предприятие „Чистота“ в готовност да посрещне първия сняг

Към този момент Общинско предприятие „Чистота“ – Благоевград разполага с около 200 тона сол и пясък на склад, което осигурява напълно началото на зимния сезон. „Автомобилите са налични, в момента се обслужват и подготвят за работа при зимни условия. Съгласно оперативния план е заложено да се използват наличните автомобили в предприятието...

публикувано на 19.09.22 в 09:38

Среща с проф. Мария Цакова, която говори за болката

   Професор Мария Цакова  е  ключова фигура  от най-новата българска емиграция в САЩ. Напуснала България точно три дни след  10 ноември, 1989 година, когато Тодор  Живков пада от власт.  Повече от  15 години тя се занимава с историята на  сънародниците ни, които след неуспеха на Илинденското въстание, тръгват по дългия път към  Новия континент...

публикувано на 18.09.22 в 16:49

Iskrata с нов сингъл – „Първи и последен“

"Имам доста неиздадена музика, която предстои да споделя със слушателите си. А "Първи и последен" (Remix) е една от много личните и най-любимите ми песни.”, споделя Iskrata. По-малко от два месеца след като издаде първия си соло проект от няколко години насам – "Черният път", Iskrata изненадва почитателите си с нова песен. Интересното този път е, че..

публикувано на 18.09.22 в 15:09

ПГ по туризъм и лека промишленост – Благоевград е първата иновативна гимназия

Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград откри официално новата учебна година. Гимназията реализира план прием по четири модерни и атрактивни специалности: „Асистент на лекар по дентална медицина“; „Рекламна графика“; „Кетъринг“; „Организация и технология на фризьорските услуги“.  „От тази учебна..

публикувано на 15.09.22 в 11:22