Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Избирателната активност е може би най-ниска от десетилетия

Избирателната активност бе една от най-коментираните теми след проведените на 2 октомври извънредните парламентарни избори. Според Светлин Тачев, политолог в Агенция „Галъп интернешънъл болкан“, с която БНР работеше съвместно в изборния ден, не е изключено да се окаже, че това е най-ниската избирателна активност до момента, от проведените през 1991 година първи парламентарни избори в България, досега.

Естествено, тя ерозира през годините три пъти, като е повишена през 2001, 2009 и 2017 г., когато въведоха задължителното гласуване. Тогава много хора повярваха, че може да има санкции и гласуването се повиши. Но, избирателната активност ерозира, особено през последните две години. На 4 април избирателната активност беше сравнително висока, като отбележим, че тогава имаше повишение на пандемията от коронавирус, много анализатори смятаха, че хората няма да гласуват. Тогава активността беше около 50%  и това беше добре за самата ситуация. Но, през всичките тези години, различни фактори са влияли върху избирателната активност и вчера основният фактор беше умората у хората“ -  коментира за Радио Благоевград политологът Светлин Тачев.

Според него, този изборен маратон, който направихме от 2021г. досега, наистина повлия на хората да излязат и да гласуват.

И това е един сигнал, дори и да не е по-ниска избирателната активност, да е колкото на последните парламентарни избори, която бе най-ниската до момента, това е сигнал за политическите формации, че българските граждани са изморени и трябва да се търси начин, как да се излезе от политическата криза“ – съобщи още политологът, според когото, сме на прага „ да си счупим демокрацията“.

По думите му, спиралата от предсрочни избори няма да доведе до нищо добро. Затова, политическите партии трябва да бъдат по диалогични. В следващия парламент обаче, политическият пъзел ще бъде нареден много трудно.

Най-добрият вариант за съставяне на правителство е да се правят компромиси, дори и с цената на партийна подкрепа. Добър вариант е кратък програмен кабинет, примерно със срок от няколко месеца, който да помогне на страната да премине през зимните месеци, които се очаква да са трудни. Ще е най-голямата грешка, ако точно в тези месеци, ние да нямаме работещо Народно събрание“ – категоричен е Светлин Тачев.

Чуйте подробностите в интервюто на Биляна Славчева със Светлин Тачев:
Вижте още

Стартира конкурсът "Млад Благотворител"

Започна кандидатстването в Националния конкурс "Млад Благотворител" за реализиране на благотворителни проекти през 2023 година. „В конкурса могат да участват ученици от 7. до 12. клас, които са готови да посветят време и усилие за да направят света по-хубаво място за живеене. Учениците имат буден и различен поглед към всичко, което ни заобикаля...

публикувано на 05.12.22 в 10:34

Д-р Райна Глушкова: Различните лесно се забелязват, защото са неповторими!

„ Различните лесно се забелязват, защото са неповторими! За повече възможности, за повече ИЗБОР !“ – зад тази кауза вече 25 години упорито и всеотдайно стои сдружение “Избор” – град Банско. Негов създател, председател и неуморим боец е д-р Райна Глушкова, която превърна  личната си болка в градивна енергия за подкрепа на още десетки семейства с..

публикувано на 05.12.22 в 09:24

Николай Петков: Строителството и сградното обновяване създават рискове за биоразнообразието

Строителната индустрия е сред най-ресурсните и най-ощетяващите околната среда. Тя отговаря за 3 млрд. тона годишно, което е 40% от общия поток на суровините в глобалната икономика; съставлява 9% от световния брутен вътрешен продукт и отговаря за 6% от годишните емисии на въглероден диоксид. Данните посочи в интервю за Радио Благоевград Николай..

публикувано на 05.12.22 в 09:11

Тeодор Ушев: Все по-малко виждам хора, склонни да се променят

Избрахме за заглавие тези думи на Теодор Ушев от разговора му с Георги Гаврилов, защото са и отговор, и въпрос на и за всичко, което води към енергийния център на това интервю: промяната, как можем да влияем на вече променящото се, има ли я волята за това, какви са „инструментите“, които я правят възможна, „механизмите“, които я спират… В разговора –..

публикувано на 04.12.22 в 17:47
Весела Чобанова

Израел – една страна на три религии

Израел е държава с различна от нашата култура, в която можем да потънем в красотата, историята и традициите. Страната е разположена на брега на Средиземно море. Официалният език е иврит (староеврейски), но се говорят идиш, шпаньол, арабски, руски. Израел е люлката на трите големи световни религии. В страната са фокусирани Светите земи за..

публикувано на 04.12.22 в 16:06

Режисьорът Василена Радева: Да успяваме да прочетем нашето време, тази конфликтна, размирна среда, в която живеем, чрез големите автори и повдигането на пръсти

   Във фокуса на вниманието ни е най-новият спектакъл – „Електра тук и сега” – на независимата театрална компания „Паник бутон театър” в копродукция с РЦСИ „Топлоцентрала”, където той се играе. Премиерата на това важно събитие, подкрепено от Национален фонд „Култура” и Столична община, за което предстои да се говори, беше на 9 и 10 ноември, а..

публикувано на 03.12.22 в 19:20
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Нов проект за бюджет би донесъл много повече вреди, отколкото ползи

През седмицата парламентът одобри на първо четене предложението на служебния кабинет за удължаване на държавния бюджет за 2022 година. Това стана със 127 гласа "за", 2 "против" и 90 "въздържал се".  Дебатът дали е по-правилно да се удължи настоящият бюджет, или да се внесе нов проект за бюджет премина под знака на политическите изказвания. В..

публикувано на 02.12.22 в 12:09