Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отличници в науката и спорта от Езиковата гимназия в Благоевград

Валентин, Ани, Наско

Ученици от Езиковата гимназия „Академик Людмил Стоянов“ Благоевград спечелиха стипендии „5-ти октомври“ на община Благоевград за високи постижения в категориите „Наука“ и „Спорт“.  

Ани Моллова е на 14 години, тя е ученичка в 8-ми клас в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ Благоевград. Избрала е паралелка с профил немски и английски, а преди това е била възпитаник на III-то ОУ „Димитър Талев“ Благоевград. Ани представи област Благоевград на Националните олимпиади по предметите „Български език и литература“ и „История“. Тя е единствената ученичка от област Благоевград, от всички възрастови групи, класирана на Националната олимпиада по български език и литература. „Това до голяма степен се дължи на госпожата ми по БЕЛ в III-то ОУ „Димитър Талев“ Благоевград, изключителният професионалист  Красимира Билева. От малка обичам и историята. В 7-ми клас имахме възможността да работим с г-жа Ваня Крънджилска, още един огромен професионалист в своята област. На нея също се дължи това, че достигнахме до тази висока точка в нашето развитие. По история аз и Вальо Чорбаджийски бяхме оценени с оценка 6.00 от Националната комисия. Това показва цялото старание и труд, които сме положили“ – сподели за предаването „Аз, Буки, Веди“ на  Радио Благоевград Ани Моллова.

Валентин Чорбаджийски също е на 14 години, в 8-ми клас в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ Благоевград. Той е отличник по история с оценка 6.00 от Националната олимпиада. „Историята е моят любим предмет и аз искам точно с това да се занимавам. Повече ми харесва историята след Освобождението на България. Трудно се стига до първо място на Национална олимпиада. Трябва много учене, много четене.“ Валентин е амбициозен и още в началото на подготовката за олимпиадата решава, че с цената на много труд ще бъде класиран на призово място. Така и се случва. „Тази година наблягам на подготовката по немски език. Стипендията ще използвам, за да си помогна за учебници или за някаква школа да се запиша, която също ще ми е от полза“ – добавя Валентин Чорбаджийски.

Наско Миков има завидни спортни постижения. Той е републикански шампион по спортна гимнастика и също получи стипендията „5-ти октомври“ на община Благоевград. „С този спорт се занимавам вече от 10 години. Това ми е в кръвта. Спортът ме учи не само на дисциплина, но и на спортсменство. Тази година станах републикански шампион, на държавното съм първи. Имам много отличия. На всичките шест уреда съм в Топ 3 на България. Преди половин месец се върнахме от Балканиада в Истанбул, Турция. С българският отбор завоювахме 3-то място. Аз се класирах и на два финала. Трудно съчетавам спорта с училището, но винаги намирам време. Денят ми е пълен. С желание винаги стават нещата. Аз лично средствата от стипендията ще инвестирам в себе си. Всичко това, което съм постигнал и ще постигна, защото аз съм човек с амбиции, е благодарение на мен самия, на моите родители и моя треньор Александър Марков. Благодаря им сърдечно!“ – споделя Наско Миков.

Честитим наградите на учениците от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ Благоевград и им пожелаваме още много успехи в науката и спорта.


Вижте още

МОН организира конкурс за млади таланти в науката

Министерството на образованието и науката е организатор на Национален конкурс „Млади таланти”. Той се провежда от 1999 г. и представлява възможност за насърчаване на младите хора – ученици и студенти, притежаващи потенциал и проявяващи интерес към наука и към провеждането на научни изследвания. Конкурсът е част от инициативите на Министерството на..

публикувано на 08.02.23 в 11:04

Позицията ни по отношение на Северна Македония не трябва да се променя

Твърдата позиция, защитаваща интересите на България трябва да остане водеща и в бъдеще - това подчерта в интервю за Радио Благоевград археологът проф. Николай Овчаров. Само така можем да докажем и на нашите съюзници от Европейския съюз каква е истината и ще можем да спрем изкривяването на информацията, което се получава оттатък границата ни...

публикувано на 08.02.23 в 09:12

Зорница Спасова: Студените вълни носят риск за човешкото здраве

„ Най-уязвими на студа са възрастните хора; хронично болните от сърдечно – съдови, респираторни заболявания и диабет; бездомни хора; хора, които злоупотребяват с алкохол, наркотици. Особено внимание трябва да се обърне на тези, които работят навън , да се „нагоди“  режимът им спрямо ниските температури “, подчерта за Радио Благоевград Зорница..

публикувано на 07.02.23 в 17:17

Доц. Искрен Иванов: Основната заплаха за националната сигурност е поляризацията в обществото

„ За мен основната заплаха за националната ни сигурност не е пряко военна. Една друга заплаха много ме притеснява и която е основната заплаха за българската национална сигурност. И това е поляризацията в българското общество . В момента то е крайно разединено, не само на ниво граждани, но и на ниво политици, ако щете  - на ниво анализатори “,..

публикувано на 07.02.23 в 12:48

Елица Баракова: Да помогнем на съседите!

„Да предоставим първа помощ, палатки, одеала, лекарства и други нужни неща на съседите ни. Да помогнем!  Знам, че ни стана много. Последните три години  са катастрофа след катастрофа, но да,  хора сме, каквото можем – да помогнем“, призова от ефира на Радио Благоевград Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „BСause“. Тя съобщи, че..

публикувано на 07.02.23 в 11:44

Виктор Стоянов: Отношението на Северна Македония към България е унизително

Нито един български гражданин, от пътуващите до Северна Македония, не е бил допуснат да се поклони на гроба на Гоце Делчев в Скопие и да постави цветя по повод отбелязването на 151 години от рождението му на 4 февруари. Десетки българи са получили документ, в който пише, че са заплаха за националната сигурност на Северна Македония, като по този..

публикувано на 06.02.23 в 13:26

Николай Петков: Все още не е стартирала програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на фотоволтаици

Министерството на енергетиката обяви първи февруари 2023 година като ориентировъчна дата за стартиране на Програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на инсталации с фотоволтаици или инсталация на солари за топла вода.  Но процедурата по нея все още не е отворена. „ В системата ИСУН тя фигурира дори като приключила. Предполагам, че..

публикувано на 06.02.23 в 09:15