Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улиците в подгорските села са като от 16-ти век

Трагичното състояние на инфраструктурата в подгорските села е тема, която сме коментирали неведнъж в ефира на Радио Благоевград. Продължаваме я с пример от петричкото село Коларово, където „пътищата са като от 16-ти век“. Твърдението е на кмета Величка Спасова, която заедно със своите колеги кметове от съседните села, от години се опитва да намери решение на проблема.

„Според мен, трябва да има не само местна, а и национална стратегия, затова да придобият подобаващ облик улиците по селата и най-вече в район Подгорие. Когато и аз, и колегите запознаваме обществеността и медиите с този наболял проблем, винаги отчитаме факта, че това е планински район, в който трябва да се подходи малко по-специфично. Наклонът е толкова остър, че при всеки дъжд, сняг или бедствие, буквално гората слиза по пътищата. Решенията са временни, с добавяне на камък и чакъл, за да може теренът да се изравни до следващия проливен дъжд. Имаме идея за подписка, която искаме да започнем да събираме, за да отнесем този проблем до високите етажи на властта, да дойдат на място, наистина да се убедят в „лунните пейзажи“ и да предприемат адекватните мерки, за да имаме настилка от 21-ви век. Защото, както казваше един колега, „жителите от Подгорието се движат по улици като от 16-ти век“ – коментира за Радио Благоевград Величка Спасова, кмет на петричкото село Коларово.

Тя предлага, всички депутати от благоевградски регион, да бъдат поканени да видят с очите си тежкото състояние, в което се намира инфраструктурата в осемте подгорски села, да се срещнат с гражданите и да чуят проблемите им.

„Търсенето на решение трябва да бъде национална политика, национална кауза и национална отговорност“ – категорична е г-жа Спасова.

Тя съобщи, че е предвидено поставяне на трайна асфалтова настилка на единствената неасфалтирана улица в село Коларово, както и изкърпване на част от главната улица, но това не е достатъчно и не решава изцяло проблема.

Чуйте повече от разговора на Биляна Славчева с Величка Спасова:

 Не само лошата инфраструктура притеснява жителите на село Коларово. Те сигнализираха и за друг проблем, свързан с липсата на канализация в част от населеното място. Жените, с които разговаряхме споделиха, че шивашките цехове в селото са единственото препитание, на което разчитат, но заплащането е крайно недостатъчно.

„Трудно оцеляваме, парите не стигат. С минималната заплата, която получаваме покриваме най-необходимите разходи - за храна, ток, вода и отопление. Трудно е да издържаме децата си, затова повечето от тях предпочитат да отидат в чужбина. Животът зад граница обаче, не е за всеки. Не ни интересува от коя партия ще ни управляват, искаме да живеем достойно и спокойно. Не вярваме, че нещо ще се промени след изборите, но се надяваме да сме здрави, за да оцеляваме“ – споделиха жители на село Коларово.

Подробностите можете да чуете в анкетата на Биляна Славчева с жители на Коларово:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44

Иван Узунов: Борбата с дезинформацията става все по-трудна

Проектът “Млади разбивачи на градски митове” обедини усилията на  Сдружение “Безопасни детски площадки”,  “ВАМО” ЕООД – Благоевград и Асоциацията по дигитален активизъм с ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Васил Левски” и Национална хуманитарна гимназия  „Св. св. Кирил и Методий“ (Бивша Солунска) в..

публикувано на 10.07.24 в 10:06

Учител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Преподавателката по народно пеене към НЧ "Никола Вапцаров" в Банско Нели Михайлова спечели най-високата оценка в селекцията на участниците за тазгодишното издание на фестивала „Пирин Фолк“. Това е първото участие на изпълнител от Банско в конкурса за песен на македонска фолклорна основа в Сандански. Нели Михайлова ще се представи с автентична..

публикувано на 09.07.24 в 13:37

Труден, но много успешен сезон с пълни зали за Кукления театър в Благоевград

Започна дългоочакваният ремонт на Куклен театър - Благоевград. В следващите два месеца изцяло ще бъде преобразен салонът на театъра, така че актьорите и малките зрители да посрещнат новия театрален сезон в по-приветлива и уютна обстановка.  Местата ще бъдат увеличени от 90 на 130. „Изминалият сезон за театъра беше труден, но много..

публикувано на 08.07.24 в 15:38

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори" изграждат в петричкото село Коларово

"Еко кът - обитателите на кестеновите гори", предназначен предимно за игра на децата, ще бъде една от новите придобивки за жителите и гостите на петричкото селото Коларово. Съоръжението ще бъде изградено по проект, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Съоръжението ще допринесе и за по-добра визия на входа и изхода на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16