Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира подмярката за младите фермери

От 2 ноември стартира приемът на документи за кандидатстване по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ от Програмата за развитие на селските райони – 2014-2020г. За подпомагането могат да кандидатстват стопани на възраст от 18 до навършени 40 години. Бюджетът на помощта е в размер на около 30 милиона лева, които ще бъдат разпределени за около 630 проектни предложения.

„Общият размер за един кандидат е в левовата равностойност на 25 хиляди евро, които се изплащат на два транша. Първият транш е след приемане на проектното предложение в размер на 12 500 хиляди евро, а вторият транш е в същия размер, но когато се установи от Държавен фонд „Земеделие“ точното изпълнение на бизнес плана, това, което е заложено в него“ – съобщи в студиото на Радио Благоевград Стилиян Рупов главен експерт, координатор в Областната служба за съвети в земеделието – Благоевград.

По думите му, заложеното в бизнес плана трябва да бъде коректно изпълнено в оранжерията, градината или животновъдния обект, тоест, в това, с което ще се занимава стопанинът. Допустими за участие са лицата, навършили 18 години и регистрирани за първи път като земеделски стопани по НАРЕДБА 3. Самата регистрация се извършва по местонахождение на имотите на стопанството, а регистрацията, при която се получава „зеленото картонче“, се извършва по постоянен адрес на земеделския стопанин.

„Другото важно условие е това, с което ще се занимава стопанинът, да има давност поне 5 години от подаването на проектното предложение. Важно условие е и земеделските производители да имат икономически размер на стопанството между 8 и 11 хиляди евро, измерен в стандартен производствен обем. Таблицата е качена на сайта, има я и в Областната служба за съвети в земеделието, всеки желаещ може да направи проверка за своето стопанство“ – уточни още Стилиян Рупов, който напомни, че и земята на стопанството трябва да бъде узаконена или стопанинът да притежава документ за наем.

Експертът напомни, че експертите в Националната служба за съвети в земеделието ще изготвят отново напълно безплатно проектните предложения, както и ще съдействат за изпращането им в системата ИСУН. Така ще се пести средства и време на стопаните. В течение на Програмата, одобрените кандидати трябва да изкарат два обучителни курса, които са абсолютно безплатни.

Документите, които трябва да бъдат подготвени са – бизнес планът, за който помагат експертите, документите за земята с актуална скица, правно основание от службите по земеделие, за животновъдните обекти трябва да има и удостоверение от БАБХ по член 137.

Приемът на документите е по принцип до 6 януари, 2023 г., но до края на декември тази година, те трябва да бъдат подадени в Областните служби за съвети в земеделието, откъдето ще ги придвижат до електронната система.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Стилиян Рупов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44