Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хепатит Е – подценена и невидима заплаха

    За период от над 40 години от откриването на хепатит Е вируса /ХЕВ/, медицинската наука установи много нова информация за ХЕВ и се промениха първоначалните схващания за леко, безобидно заболяване, ендемично за определени региони в света. Сега се знае, че ХЕВ инфекцията е широко разпространена, вирусът има зоонозен характер /т.е. разпространява се при животни и хора/ и може да доведе до хроничен ход на болестта.

  Българските учени активно изучават местното разпространение на вируса. Съвместните научно-изследователски проучвания на водещите изследователи гл. ас. д-р Магдалена Баймакова /Военномедицинска академия – София, проф. Илия Цачев /Тракийски университет- Стара Загора/ и доц. д-р Роман Пепович /Лесотехнически университет – София/ установяват висока ХЕВ-серопозитвност сред Източнобалкански свине – 82%, серопозитвиност/, диви свине от Западна България – 40%, индустриални свине от Южна Българи я- 60%, индустриални свине от Северна България – 36%. Български изследвания са провеждани и сред храни, където е установена 67% серопозитвност при чернодробен трансудат от свине. С партньорството на Център по трансфузионна хематология във Военномедицинска академия - София е реализирано първото за нашата страна проучване за ХЕВ сред кръвни донори. Резултатите от това проучване показват 25% серопозитвност сред български кръвни донори.

  Темата коментира в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ на БНР-Радио Благоевград,  специалистът от Първа инфекциозна клиника във Военномедицинска академия – София, един от изследователите на хепатит Е.

  „Разделяме хепатит Е на две големи групи, като от тук извеждаме и пътищата на заразяване. Едни от тях, в зависимост от генотипа са тези инфекции, които преобладават в развиващия се свят, където говорим за воден път за предаване на инфекцията и възможността за възникване на епидемии – масово заразяване на хората чрез контакт с инфектирана вода. От друга страна са индустриалните страни, където преобладава зоонозния характер на инфекцията, или хранителния път на предаване. Т.е. чрез недобре  термично обработено месо и месни продукти, основно е свинско месо с акцент свински черен дроб. Основните резервоари са дивите и домашни свине, като вирусът е установен и сред много други животни като елени, кози, овце, камили, гризачи. През последните години се съобщава за  възможния парентерален начин на предаване на инфекцията и вертикален такъв. Макар много по-трудно и по-рядко, но за съжаление съществува. Т.е. инфекцията е изключително интересна, тя нещо, за което науката има още какво  да работи по нея.“


  Симптоми

  „Хепатит Е протича както всички останали видове хепатит. Има възможност за безсимптомно протичане на инфекцията, така и клинично проявено с проявите на жълтеницата. Нейното развитие във времето преминава през три стадия – продормален период, който особено през зимния период е много коварен, защото прилича на грипоподобна симптоматика, след което има развитие на типичната жълтеница с пожълтяване на кожата и склерите, както и промяна в цвета на изпражненията и урината. Доскоро казвахме, че тази инфекция може да протече само остро – т.е. минава, отминава, оздравяваме. Да, така е, но за съжаление имаме рискови групи – това са имуносупресираните пациенти, които са на определена терапия като трансплантирани пациенти, хемодиализни, онкоболни. При тях може да се очаква хроничен ход на инфекцията и към тях трябва да бъде насочено вниманието ни като клиницисти“ .

  Терапия при лечението на хепатит Е

По отношение лечението отново разделяме групите на острата инфекция, както при останалите хепатити. Много важна е изолацията, постелния  режим, симптоматично патогенетично лечение. Специфичното противовирусно лечение намира място именно при рисковите групи и при задържането на вируса при хроничния ход на инфекцията.

  Препоръки

  „Не се различават от препоръките, както при другите хепатити, когато вече сме болни и сме се заразили. Поведението е абсолютно същото – щадяща храна, ограничаване на вредните мазни, дразнещи храни, да се храним често и по малко“.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29