Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Весела Михнева: Затлъстяването е водещ фактор за отключване на захарен диабет тип 2

   На 14 ноември отбелязахме Световния ден за борба с диабета. Захарният диабет е хронично заболяване, което се характеризира с повишени нива на кръвната захар, и придобива мащабите на световна пандемия. Годишно 7 милиона души в света се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. В България от това заболяване страдат над 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

  Причините за увеличаване  на заболеваемостта от диабет, свързани с храната, стресът, обездвижването по време на пандемията COVID-19 коментира подполковник д-р Весела Михнева, началник на метаболитното отделение към Клиниката по ендокринология във Военномедицинска академия – София в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград.

„Действително по време на COVID пандемията много от хората се обездвижиха, което даде отражение върху динамиката в техния живот - в здравословния живот, начин на хранене, двигателен режим. Също така през този период хората  не търсеха лекарска помощ и като цяло през този период обществото се занемари и след 2 години пауза едва сега започнаха по-упорито да търсят помощ от лекар. Отделно от това останаха скрити доста проблеми –COVID  и самата COVID  инфекция провокира отключването на метаболитни заболявания като захарен диабет и тиреоидна патология. Така че като цяло повечето от хората носеха този отключен диабет, но той не беше изцяло диагностициран. Първоначално всичко започва с леко повишени кръвни захари на гладно, които впоследствие преминават към повишаване на гликирания хемоглобин – показател, който дава информация 3 месеца назад какви са били стойностите на захарите. Така че действителноCOVID  пандемията, обездвижването,  стресът и начина на живот допринесоха за появата особено на диабет тип 2 при много хора и късното му диагностициране“.

Ранните симптоми на диабет тип 2

„Много често водещите симптоми са сухота в устата, повишена жажда, често уриниране, а също така динамика в телесното тегло. При захарен диабет тип 1 по-често хората отслабват драстично и едва тогава се търси лекарска помощ и диагностика. Това е инсулинозависимия тип диабет, но при тип 2, който не е инсулинозависим, хората най-често качват повече килограми и тогава се отключва тип 2 захарен диабет. Много често те казват, че  от повече ядене на сладко отключват този тип заболяване. Не, в повечето случаи заболяването се дължи или на фамилни фактори – има диабетици в семейството,  на обездвижването, или най-често и в повечето случай се дължи на повишаване на телесното тегло, което води до тип 2 захарен диабет“.

  Д-р Михнева коментира и случаите, при които хора, които консумират повече сладко имат ниски нива на кръвна захар, а други, които са пристрастени към сладкото, са с ниски нива.

„В днешно време много често ни питат защо след като съм слаб и нямам никакви проблеми с метаболизма, храня се с каквото си поискам, имам проблем. Оказва се, че когато ние направим тест с обременяване с глюкоза личат едни много високи нива на инсулин в хода на теста и нарушена първа и втора фаза на инсулинова секреция и въглехидратна обмяна. Така че нерядко хора, които наглед са доста слаби, не са чак толкова здрави, колкото изглеждат. Здравословното хранене и добрия двигателен режим са изключително важни. Хората не могат да консумират каквото и да е, защото метаболитния синдром се отключва при около 5% в случаите при слаби пациенти и е предиспозиция за отключване на тип 2 захарен диабет. Не можем да сме сигурни, че тези хора, които консумират всякаква храна са напълно здрави. Понякога те имат и повишени нива на холестерола, на липидите, както и на чернодробните ензими. Режимът на хранене и начина на живот трябва да бъде изключително умерен.“


  Възможни усложнения от диабет тип 2

„Диабетът в повечето случаи  не сърби, не боли. Ендокринолозите често обичаме да казваме, че това, което вземе захарният диабет не го връща. И затова много често при нас идват пациенти, отключили вече заболяването от няколко години, нелекували се и с наличните усложнения – нарушения в зрението, наличие на диабетна полиневропатия, а понякога дори и бъбречни усложнения, които предшестват диагностиката на захарен диабет. Именно затова ние много често апелираме и правим тези кампании, за да обясним на хората, че диабетът не е безобидно заболяване, той трябва да бъде лекуван в самото начало, а не когато вече са се появили наличните усложнения. Защото лечението на самите усложнения е лечението на кръвната захар, която при повишени стойности е токсична и реално ранната диагностика е водеща при профилактика на усложненията.“


  Лечение на диабет тип 2, терапии. Достъп на пациентите до най-съвременните методи и продукти за лечение.

„Все повече се развива диабетологията през последните години. Ако допреди години ние лекувахме само с едни препарати, сега имаме възможност да лекуваме с цели нови групи медикаменти. Всяка година се появяват нови и нови лекарства и затова много често казваме на нашите пациенти задължително веднъж в годината да посещават своя лекуващ ендокринолог, защото се срещаме с пациенти, които в рамките на 10 години не са променяли лечението си, а то търпи динамика. Все повече от новите ни медикаменти са насочени не само към захарния диабет като кръвна захар, но и като терапия на сърдечно-съдови и бъбречни усложнения, които най-често поразяват диабетиците. Здравната каса осигурява възможност българските пациенти да имат достъп до огромен процент от скъпоструващите медикаменти. Нерядко един пациент с тип 2 захарен диабет, може да струва от порядъка на 500 лв. месечно на здравната каса и това се осигурява напълно безплатно на хората. Като цяло българският пациент колкото и негативно да е настроен във връзка с опашките, чакането по здравни каси, лекари и т.н., има възможност да се докосне до най-модерното лечение. Не бих казала, че това е точно така при много от европейските страни, които разчитат на базисно лечение. Така че ние наистина разполагаме с модерни медикаменти и нашата здравна система ги осигурява“.

  В предаването „Здравен компас“  ендокринологът д-р Михнева коментира и актуалната тема за сваляне на килограми с инжекции, които се предписват на хора с инсулинова резистентност и диабет тип 2. Можем ли да отслабнем по този начин и какви са рисковете за здравето?

По този въпрос битуват много различни мнения. Аз искам да внеса яснота от гледна точка на новите гайдлайни и какво реално се случва. Това са GLP 1рецепторни агонисти, които по целия свят, специално в цивилизования свят – в Америка и Западна Европа вече са регистрирани в големи дози не само за захарен диабет тип 2, но и за редукция на телесно тегло и всъщност това е водещата диагноза. Дори основния медикамент, за който толкова много се говори в България е регистриран в доза 1 mg, а Америка и Западна Европа навлиза продукт, който вече е в доза 2.4mg – т.е. два пъти и половина над регистрираната у нас дозировка и тя далеч не е за диабетици, а за хора с наднормено тегло и затлъстяване. Така че първоначално тези медикаменти бяха регистрирани само за захарен диабет, но това отдавна отмина, от няколко години те са  регистрация и за хора със затлъстяване и без захарен диабет. Това, че у нас здравната система ги покрива не означава, че те не са показани и за хора с наднормено тегло и затлъстяване, и които могат да ги закупуват в аптечната мрежа. Те стават все по-популярни и това са новите широко известни медикаменти за редукция на тегло, които навлизат. И за разлика от по-старите медикаменти, с които лекувахме отпреди 10 години, тези нямат негативен ефект по отношение на сърдечно-съдовата система, дори напротив. Битува едно странно мнение в обществото, или може би не се чете достатъчно новата литература, защото тези медикаменти не само, че остават за диабетици, напротив – те навлизат за затлъстяване и вече са регистрирани. Това, че у нас нещата се случват една идея по-бавно, не означава, че колегите не бива да са запознати с новостите в  лечението на затлъстяването и наднорменото тегло. На практика тези медикаменти са абсолютно регистрирани за борбата със затлъстяването и наднорменото тегло, дори и при хора, които нямат диабет тип 2. Ние ги използваме при захарен диабет тип 2 към още няколко вида лекарства, които добавяме, за да сваляме кръвната захар, защото тези медикаменти имат отношение към редукцията на тегло, която е изключително желан ефект при диабетиците от тип 2. Както споменах в началото при тях водещ проблем е наднорменото тегло и затлъстяването, вследствие на което те отключват захарен диабет.“

  Как да намалим риска от диабет тип 2? Препоръки

  „Изключително важно е хората да знаят, че както се грижат за своето тяло, така и то ще им отвърне впоследствие. Т.е. желателно е да се хранят здравословно, да се хранят равномерно през деня, без да гладуват, да не се хранят еднократно вечер, което има изключително отношение към наднорменото тегло и затлъстяването, да внимават с обиколката на талията, да се движат и разхождат. Когато натрупат 10 килограма към обичайното им телесно тегло е желателно да се обърнат към лекар или поне да вземат мерки за да го редуцират. Защото наднорменото тегло е болест и впоследствие отключва множество заболявания като диабет тип 2, артериална хипертония, чернодробна стеатоза и много други. Хората трябва да се опитат да се хранят здравословно, да се движат, разбира се и стресът, който е изключително застъпен в нашето ежедневие, и който е причината по-често да отваряме хладилника и да похапваме повече от необходимото. И хората да знаят, че това е начин на живот. За цял живот, защото грижата за тялото и здравословния начин на живот не продължават, 2, 3 или 5 месеца, а цял живот,  с оглед избягването на социално-значими заболявания като тип 2 диабет“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22

Как капачките обединиха хиляди доброволци?

Пролетната кампания на „Капачки за бъдеще“ наближава.  14-ото ѝ издание ще се проведе в рекордните досега 33 града. Всеки може да донесе  събраните пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, които ще бъдат рециклирани. Със събраните средства ще се помогне на 20 детски и родилни отделения в страната. Благодарение на инициативата до..

публикувано на 12.04.24 в 12:37

Никол Илиева: Интересът към първия медиен фестивал в Благоевград е голям

Годишният  медиен фестивал в Благоевград  ще се проведе на 30 април 2024 година по инициативата на студентския клуб „Ellipsis“ в АУБ.  Той е отворен за студентите от АУБ и техни колеги от цял свят,  за начинаещи и професионалисти. За участие във фестивала вече са постъпили 27 заявки от нашата страна, от редица други европейски страни, от Африка,..

публикувано на 12.04.24 в 11:39