Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Специалните деца

Приобщаването на децата със специални образователни потребности в училище е приоритет в работата на фондацията „За утре“, която е със седалище в Благоевград. Целта, която са си поставили, е да организират групови занимания, като наред с образователната работа с децата се стремят да създадат и нужните социални и комуникативни умения.

Димитър Урдев от неправителствената организация сподели своя опит като родител на дете със СОП. Според него начинът, по който функционира системата на образование не е това, от което тези деца имат нужда. „Самата система няма сили сама да се промени, тя има нужда от външен натиск, за да изпълнява пълноценно своите функции. Това не е проблем само за децата със СОП, това е проблем и за децата, които имат малки дефицити, почти незабележими, но те се отразяват върху способността им да участват адекватно в образователния процес. Има много програми, които се опитват да разрешат тези проблеми“, сподели за Радио Благоевград Димитър Урдев. Според него не е оценена докрай способността на системата да приеме тези деца от гледна точка на подготовката на педагогическия персонал. „Това е моята цел: да накарам системата да възприеме един модел на работа, с който на тези деца ще може да им се предостави пълната подкрепа, от която имат нужда. От една страна образователният процес да е организиран по подходящ за тях начин. От друга страна материалът, който те трябва да научат, трябва да бъде поднесен по подходящ за тях начин“, добави още той.

Димитър Урдев даде пример с работата на ресурсните учители. „Те работят с децата със СОП един час два или три пъти в седмицата, което е абсолютно неефективно и няма как да даде добри резултати. За мен модел №1 е работата в САЩ. Там в училище се срещат няколко услуги, които се предоставят на едно дете със СОП – образователна, социална и медицинска в зависимост от адекватната оценка, която се прави на едно дете във връзка с неговите нужди. Целта е тези деца да получат образование, професия, да бъдат самостоятелни граждани на едно общество, да бъдат пълноценни граждани на това общество, да придобият трудови навици, да не бъдат в тежест на обществото, а напротив, да допринасят за развитието на обществото, от което са част“ – допълни още Димитър Урдев.Вижте още
Дара Екимова

Дара Екимова издаде първи албум

Дара Екимова  издаде първи мини албум (EP), озаглавен „Недей да ме будиш“, чиято премиера отбеляза с видеоклип към фокус сингъла - „ После ще му мислиш “. „После ще му мислиш“ е по музика, текст и аранжимент на певицата и Искрен Тончев – Искрата , с когото тя работи по всички свои проекти досега. Песента е естественото продължение на вълната..

обновено на 27.11.22 в 15:03

Професор Ева Соколова за „Руската намеса в съдбините на България“: Историята трябва да се знае такава, каквато е

   На 22 ноември в Регионалния исторически музей в Благоевград беше представена новата книга на проф. Ева Соколова – „Руската намеса в съдбините на България” (От Царска Русия през СССР... докога!).    „Въпреки че има многотомни издания, посветени на историята на България – както се казва и в предисловието – въпреки че тя се изучава в..

публикувано на 26.11.22 в 20:47

ОУ „Св. Климент Охридски“ – Дупница с благодарност към Радио Благоевград

Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Дупница отбеляза своя патронен празник. За първи път училището има химн, който бе реализиран с медийната подкрепа на Радио Благоевград . Специални благодарности към медията, изказа директорът Юлиана Борисова, която изрази и надежда партньорството с Радио Благоевград да продължи. Освен с думи пред ученици,..

публикувано на 25.11.22 в 15:53

Виктор Стоянов: „Това вече не са вандалски, а терористични действия“

Поредният вандалски акт срещу българския Клуб „Цар Борис III“ в град Охрид, Северна Македония, предизвика остра реакция от българска и македонска страна. Снощи, 23 ноември, около 21 часа българско време, неизвестни, засега лица, са стреляли с оръжие по сградата, в която се намира клуба, вследствие на което са изпочупени стъклата...

публикувано на 24.11.22 в 11:50
Алек Кирев

Алек Кирев казва "НЕ" на насилието с песен

“Тъмни лица” е песен от новия албум на Алек Кирев, в подкрепа на усилията за превенция на домашното насилие. Песента е припозната от хора, засегнати от домашното насилие, които от близо са видяли онази тъмна страна на лицата, на тези, които го причиняват.  Музикантът застава в подкрепа на жените, мъжете и децата, които са били свидетели или жертва на..

публикувано на 24.11.22 в 10:19

Теодор Стойчев: Местните медии са основата при формиране на общественото мнение

Достоверната информация за работата както на Европейския парламент, така и на останалите управляващи органи на Европейския съюз, е от изключително значение за формирането на обществения мироглед. Това каза за Радио Благоевград , Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. Има няколко важни теми, за които е нужна..

публикувано на 22.11.22 в 14:23

Деца от България и РС Македония редят в Народното събрание изложба

Фондация „Българска памет“ започна работа по проект „От двете страни на границата“, който ще разработва модел на работа в полза а подобряването на отношенията между България и РС Македония. В рамките на кампанията д-р Милен Врабевски финансира петдневния престой в България на младежи от Детско художествено ателие “Св. св. Кирил и Методий” в..

публикувано на 22.11.22 в 13:57