Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Виктор Стоянов: „Това вече не са вандалски, а терористични действия“

Поредният вандалски акт срещу българския Клуб „Цар Борис III“ в град Охрид, Северна Македония, предизвика остра реакция от българска и македонска страна. Снощи, 23 ноември, около 21 часа българско време, неизвестни, засега лица, са стреляли с оръжие по сградата, в която се намира клуба, вследствие на което са изпочупени стъклата.

Министерството на външните работи на Северна Македония осъди нападението по българския клуб в Охрид,въпреки чев самото изявление, той е определен единствено като граждански.

"Тревожен е фактът, че тези вандалски инциденти се повтарят в един кратък период от време. Само преди няколко дни, на 20 ноември, бяхме свидетели на подобен вандалски акт, когато бе изпочупено външното стъкло на клуба. Подобни събития са абсолютно неприемливи. Те може да застрашат човешки животи и засилват ретроградните процеси, които са срещу европейската интеграция на страната", се казва в съобщението на македонското външно министерство.

Според Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“, за щастие няма пострадали, а позицията на Външното министерство на Северна Македония е „меко казано подигравателна“.

„Това е етнически погром и нападение вече със средства, които могат да бъдат квалифицирани като терористично действие, а не като вандалски акт. Досега бяхме свидетели на системни етнически нападения над българите в Северна Македония с вандалски способи- хвърляне на камъни, трошене на витрини, нападение с брадви, палежи. Но, вече подобни действия, свързани с използването на огнестрелни оръжия и безразборна стрелба в градски условия, това препраща темата към терористични способи, които системно се използват за нападения срещу българите. Затова, позицията на Външно министерство на Северна Македония, е „меко казано“ подигравателна и не отговаря на реалността“ – коментира за Радио Благоевград Виктор Стоянов, който припомни, че досега няма нито един осъден нападател срещу българската общност в Северна Македония.

Според него, българската страна трябва да настоява и пред европейските институции за справедливо наказание на извършителите.

Председателят на Фондация „Македония“ има съмнение, че Скопие ще предприеме адекватно съдебно преследване на подобни нападения, с цел да оправдае провала на евроинтеграцията си.

Чуйте и още в интервюто на Биляна Славчева с Виктор Стоянов:

Междувременно, българското външно министерството осъди категорично сериозното криминално деяние срещу българския Клуб „Цар Борис III“ в Охрид. Министерството очаква компетентните власти в Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу българския клуб.

Във връзка със случая, днес в Министерството на външните работи ще бъде извикана на среща извънредния и пълномощен посланик на Северна Македония г-жа Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота – съобщи БНР.


Вижте още
Дара Екимова

Дара Екимова издаде първи албум

Дара Екимова  издаде първи мини албум (EP), озаглавен „Недей да ме будиш“, чиято премиера отбеляза с видеоклип към фокус сингъла - „ После ще му мислиш “. „После ще му мислиш“ е по музика, текст и аранжимент на певицата и Искрен Тончев – Искрата , с когото тя работи по всички свои проекти досега. Песента е естественото продължение на вълната..

обновено на 27.11.22 в 15:03

Професор Ева Соколова за „Руската намеса в съдбините на България“: Историята трябва да се знае такава, каквато е

   На 22 ноември в Регионалния исторически музей в Благоевград беше представена новата книга на проф. Ева Соколова – „Руската намеса в съдбините на България” (От Царска Русия през СССР... докога!).    „Въпреки че има многотомни издания, посветени на историята на България – както се казва и в предисловието – въпреки че тя се изучава в..

публикувано на 26.11.22 в 20:47

ОУ „Св. Климент Охридски“ – Дупница с благодарност към Радио Благоевград

Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Дупница отбеляза своя патронен празник. За първи път училището има химн, който бе реализиран с медийната подкрепа на Радио Благоевград . Специални благодарности към медията, изказа директорът Юлиана Борисова, която изрази и надежда партньорството с Радио Благоевград да продължи. Освен с думи пред ученици,..

публикувано на 25.11.22 в 15:53
Алек Кирев

Алек Кирев казва "НЕ" на насилието с песен

“Тъмни лица” е песен от новия албум на Алек Кирев, в подкрепа на усилията за превенция на домашното насилие. Песента е припозната от хора, засегнати от домашното насилие, които от близо са видяли онази тъмна страна на лицата, на тези, които го причиняват.  Музикантът застава в подкрепа на жените, мъжете и децата, които са били свидетели или жертва на..

публикувано на 24.11.22 в 10:19

Специалните деца

Приобщаването на децата със специални образователни потребности в училище е приоритет в работата на фондацията „За утре“, която е със седалище в Благоевград. Целта, която са си поставили, е да организират групови занимания, като наред с образователната работа с децата се стремят да създадат и нужните социални и комуникативни умения. Димитър..

публикувано на 23.11.22 в 14:46

Теодор Стойчев: Местните медии са основата при формиране на общественото мнение

Достоверната информация за работата както на Европейския парламент, така и на останалите управляващи органи на Европейския съюз, е от изключително значение за формирането на обществения мироглед. Това каза за Радио Благоевград , Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. Има няколко важни теми, за които е нужна..

публикувано на 22.11.22 в 14:23

Деца от България и РС Македония редят в Народното събрание изложба

Фондация „Българска памет“ започна работа по проект „От двете страни на границата“, който ще разработва модел на работа в полза а подобряването на отношенията между България и РС Македония. В рамките на кампанията д-р Милен Врабевски финансира петдневния престой в България на младежи от Детско художествено ателие “Св. св. Кирил и Методий” в..

публикувано на 22.11.22 в 13:57