Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Професор Ева Соколова за „Руската намеса в съдбините на България“: Историята трябва да се знае такава, каквато е

   На 22 ноември в Регионалния исторически музей в Благоевград беше представена новата книга на проф. Ева Соколова – „Руската намеса в съдбините на България” (От Царска Русия през СССР... докога!).

   „Въпреки че има многотомни издания, посветени на историята на България – както се казва и в предисловието – въпреки че тя се изучава в българските училища, за съжаление значителна част от българите изкривено възприемат и си обясняват събитията, през които е преминала страната ни от Освобождението от Османско иго та до наши дни. Истината се замества с идеологеми и митове. Най-опасният мит е, че „кат Русия няма втора, тъй могъща на света”, че „Тя е нашата опора...” и това трябва да предполага любов към всичко руско и задължително благодарност, че ни е дарила свободата. Ревниво обаче се премълчава нейната непрекъсната негативна намеса във вътрешната и външна политика на България”.

   В звуковия файл можете да чуете разговора с проф. Ева Соколова, която кратко е написала за себе си, че 11 години е живяла в Третото българско царство, 45 години в Народна република България, 13 години в прохождащата демокрация на Република България и още толкова години, колкато Бог реши, през XXI век. Родена е на 9 септември 1933 година в Благоевград. Тя е професор по физикохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев. Автор е на близо 15 книги – учебници по специалността, научнопопулярни творби за деца и възрастни в областта на химията, есета за брака, монография за своя род и дори на томче с изпитани готварски рецепти. Освен всичко, тя обича да пътешества, да опознава култури и религии. Миналата година излезе и книгата й „Пътувам, гледам, мисля”, развиваща се на почти всички континенти. С покойния си съпруг, известния юрист и политик Йордан Соколов, споделят разнообразни интереси в областта на музиката, изобразителното изкуство и литературата. Председател е на благотворителната организация Граждански форум „Българка”, създадена през 1998 г.


   Добавяме мнението и на Евелина Келбечева, професор в департамента „История и цивилизация“ в Американския университет в България, която представи книгата „Руската намеса в съдбините на България“ в Благоевград.


БНР подкасти:

Вижте още

Виктор Стоянов: Отношението на Северна Македония към България е унизително

Нито един български гражданин, от пътуващите до Северна Македония, не е бил допуснат да се поклони на гроба на Гоце Делчев в Скопие и да постави цветя по повод отбелязването на 151 години от рождението му на 4 февруари. Десетки българи са получили документ, в който пише, че са заплаха за националната сигурност на Северна Македония, като по този..

публикувано на 06.02.23 в 13:26

Николай Петков: Все още не е стартирала програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на фотоволтаици

Министерството на енергетиката обяви първи февруари 2023 година като ориентировъчна дата за стартиране на Програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на инсталации с фотоволтаици или инсталация на солари за топла вода.  Но процедурата по нея все още не е отворена. „ В системата ИСУН тя фигурира дори като приключила. Предполагам, че..

публикувано на 06.02.23 в 09:15
Спални места и РИА

Спални места и РИА представят „Още една“

РИА влиза в колаборация със Спални места в поп-пънк сингъла „Още една“. Музикантите се познават отдавна, имали са множество общи концерти и участия в благотворителни събития. „Още една“ е съвременен разказ за парти вечер във вторник. Група Спални места е създадена през 2018 г. и оттогава не спира да провокира многобройните си почитатели...

публикувано на 05.02.23 в 15:08
Манол Пейков

35 минути с Манол Пейков, 35 минути с морала и съпричастността

Предлагаме Ви запис от разговора на Валентин Дишев с Манол Пейков, посветен на благотворческите инициативи в подкрепа на Украйна, които в последните 11 месеца реализира един от най-изявените и важни български книгоиздатели, човек с активна гражданска, а оттам – и политическа позиция:

публикувано на 04.02.23 в 19:04

Празнуваме Зимния Симеоновден

На 3 февруари Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Денят след Сретение Господне (2 февруари) се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Според фолклорната традиция днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Тогава празнуват и носещите това..

публикувано на 03.02.23 в 18:20

Вилиан Стефанов: Човек може много, стига да има нужната мотивация

„ Ние можем много, човек е способен на много, стига да има нужната мотивация, стига наистина да пожелае нещо и наистина да го почувства като свое, като една своя истинска цел. В личен план разбрах, че тези пътувания ме правят по-силен, не само физически, но и психически “, сподели за Радио Благоевград страстният пътешественик Вилиан Стефанов...

публикувано на 03.02.23 в 10:35

Фондация спасява животи с инициативата: Дари стар акумулатор за нов дефибрилатор

Стар автомобилен акумулатор за нов дефибрилатор. Интересната инициатива е на фондация „Първите три минути“, която се занимава с внедряване на съвременните стандарти и средства за оказване на първа помощ в България. „Първата помощ в цял свят се развива непрекъснато. Има много нововъведения, едно от най-съществените е осигуряването на автоматични..

публикувано на 02.02.23 в 14:06