Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 29 ноември бъдете част от световната инициатива „Щедрият вторник“!

„Включете се на 29 ноември в Щедрия вторник, денят, който връща сърцата ни на мястото им, след като сме ги „похарчили” около истерията на Черния петък!“, призоваха от фондация „BCause“, партньор на глобалната инициатива за България. За Радио Благоевград, Гергана Павлова от организацията поясни, че „Щедрият вторник“  е глобална инициатива, появявала се  в САЩ през 2012 г. като отклик на „Черния петък“ и манията за безконтролно пазаруване на твърде много и ненужни вещи. В България инициативата започна през 2018 година, като дава възможност на бизнеса, благотворителните организации и местните общности да обединят усилия в подкрепа на важни за обществото каузи и да напомнят на хората, че дарителството е неотменна част от ежедневието ни и начин да използваме парите си, за да променим нечий живот. 

Основната ни цел е да си припомним кои са важните неща в живота на всички ни по цял свят, тъй като самият ден се отбелязва в над 100 страни“, казаоще Гергана Павлова  и поясни, че „ това, което приканваме широката общественост да направи, е да дари за кауза, която и е на сърце. Към момента са се включили 22 организации с различни каузи“.

В сайта Платформата.бг (https://platformata.bg/bg/) както и на сайта на DMSbg.com (https://dmsbg.com/) ще намерите всички организации, част от кампанията „Щедрият вторник“. Всяка една от тях има своята уникална дума за дарителски SMS на номер 17 777.

Интервюто с Гергана Павлова чуйте в звуковия файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28

Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог , част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „ Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности “  подчерта в интервю за Радио..

публикувано на 22.04.24 в 09:19

Анжела Родел: Преводачът изгражда мостове между различни култури

Анжела Родел е американка по рождение и българка по душа. Родена е в щата Уисконсин. Следва в университета в Йейл, където за първи път чува българска народна музика и тя завинаги остава в нейното сърце. От десетилетия живее в България, говори, пее и превежда от български на английски език. През 2014 година получи българско гражданство за..

публикувано на 20.04.24 в 09:36

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38