Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сектор „Тютюн“ изпраща ползотворна година

Въпреки всички предизвикателства през изминалата година, Сектор „Тютюн“ изпраща една ползотворна 2022. Такава е оценката, която направи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн, ELTI.

„Бих казал, че Секторът стои стабилно, дори в контекста на изкупната  кампания, която върви усилено. Към момента, близо 70 % от тютюневата реколта от черитите сортови групи, отглеждани в страната, вече е реализирана и според климатичната обстановка, смятам, че до края на месец февруари 2023 г., тя ще приключи на 100%“ – съобщи още Цветан Филев.

По традиция, през последните няколко стопански години, първи се реализираха малки пилотни количества тютюнева суровина от първата едролистна сортова група тютюн “Бърлей”. До моментаот нея са продадени около 260 тона или близо 51% от произведените 515 тона. Средната изкупна цена варира между 4,20-5,10 лв/кг. От втората едролистна сортова група “Виржиния”, на която производството е около 1195 тона, също има реализирани значителни количества.

При дребнолистната сортова група ориенталски тютюн “Каба Кулак” са продадени около 357 тона, или приблизително 65% от произведените 550 тона. Средната изкупна цена е между 6,20-6,70 лв/кг. От втората ориенталска сортова група дребнолистен тютюн “Басми” са реализирани около 2520 тона, или близо 73% от произведените 3450 тона. Средната изкупна цена при нея е между 8,05-9,00 лв/кг., тоест тя е с около 10% по-висока, в сравнение с миналата година.

По данни на “Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010” (НАТ-2010), в страната през 2022 година са произведени общо 5710 тона тютюнева суровина. За сравнение през 2021 година, общите обеми са били 6935 тона, а през 2020 година – 7508 тона. През настоящата изкупна кампания реализираният тютюн се изплаща в определеният 30 дневен срок, съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

„Отминаващата година е добра за тютюнопроизводителите и по отношение на финансовите интрументи. За 11 поредна година, през месец март, тютюнопроизводителите получиха около 70 милиона лева по финансовата схема Преходна национална помощ за тютюн, неовързана с производството върху старите референтни години 2007, 2008 и 2009. За пръви път се получиха средства по Схемата de minimis за компенсиране на повишаващите се цени на консумативни и енергоносители. Бяха компенсирани и тютюнопроизводителите, които първоначално не отговаряха на изискванията. Освен това, Секторът беше подпомогнат и с трети финансов инструмент през месец септември и това е Националната схема за подпомагане на всички земеделски производители за преодоляване на последствията от войната в Украйна. Така че, в това отношение, тютюнът беше равнопоставен на останалите сектори и се надяваме, това да продължи и през новата година“ , уточни председателят на НАТ-2010.

Надеждите на бранша са, че и през новата 2023 г., ще има още един такъв пакет за подпомагане на тютюнопроизводителите. Това ще бъде обсъдено на предстоящия, през месец януари, Консултативен съвет по тютюна.

„Важно е да се знае, че през новата година тютюнопроизводителите ще подават заявления за кандидастване по бъдещата Схема Преходната национална помощ за тютюн през новия Програмен период 2023-2027 г., с нови условия и нови референтни години, в случая 2016, 2017 и 2018 г. Наредбата се изготвя в момента и на нея трябва да отговарят бъдещите бенефициенти“, допълни Цветан Филев.

Той бе катерогичен, че новият финансонв инструмент вече е одобрен категорично на европейско ниво на 200%. Целта на бранша е да се усвои целият пакет от мерки, които могат да се договорят.

Припомняме, че това бе една от основните теми коментирани в ефира на Радио Благоевград през годината с ръководството на НАТ- 2010, което работи усилено през последните години това да се случи. Предложението за новата Референтна рамка за тютюна бе направено от България и одобрено от eвропейските институции.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20