Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботи и виртуална реалност в терапията на деца с комуникативни нарушения

Научните изследвания показват, че терапия, подобрена със социални роботи и виртуална реалност, подобрява уменията на децата с комуникативни нарушения. Екип от специалисти от различни научни институции предлагат разработване на методология за проектиране на игрови сценарии за логопедична терапия, подобрена с асистиращи технологии. Методологията ще създаде иновативно мислене у логопедите  как да интегрират в практиката си социално асистиращи роботи, технологии за разширена реалност и обработка на естествен език за по-рълноценно възприятие и познание чрез действие и преживяване. Именно затова учени от три институции работят върху създаването на облачни услуги, платформа и сценарии за стимулиране на активен речник при деца и подрастващи с комуникативни нарушения.

Същността на проекта обясни в ефира на Радио Благоевград гл. асистент Анна Андреева от катедра „Логопедия” на ЮЗУ „Н. Рилски” Благоевград: „Основната ни цел е да изработим специални сценарии за логопедична терапия, които са иновативни. Всъщност ние предвиждаме включване на хуманоидни и нехуманоидни роботи, виртуална реалност и изкуствен интелект. Специално в логопедичната работа  тези технологии се прилагат за първи път в България. Крайната цел на нашия проект е да се формират облачни услуги и една платформа, в която програмите, които са разработени и сценариите, ще бъдат свободно достъпни и ще могат да се ползват безплатно.”

Ръководител на проекта от ЮЗУ „Н. Рилски” Благоевград е доц. д-р Миглена Симонска, декан на Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт”. Тя допълни, че към хуманоидните роботи, които и сега се използват в логопедичната терапия, ще бъде разработен софтуер, насочен към ежедневни дейности. Така речникът на децата ще бъде обогатен с думи от ежедневието. И даде примери: „Например използваме хранителни продукти. Под формата на игра детето може да пазарува в магазин. Чрез виртуална реалност всъщност ще се пресъздаде 3D модел абсолютно 1:1 като  обстановката в хранителен магазин, в зеленчуков магазин, в банята, във всекидневната и т.н. Всъщност детето  ще вижда  всичко като реални обекти и по този начин ние ще стимулираме активен речник. Детето ще е в една реална обстановка чрез тази виртуална реалност и със специалните очила, които ще слагаме, ще вижда реално предметите.  По този начин ще активизираме още повече езиковото развитие на децата и най-вече ще ги стимулираме да използват активно своята реч. Ще развиваме  речевата продукция – да назовават, да правят изречения, да отговарят на въпроси, да задават въпроси. Ние ще осигурим  свободен достъп до облачните пространства, това ще помогне на нашите студенти, когато станат дипломирани логопеди да ги използват, съответно да обучават родителите как да използват тези технологии.”

Проектът „Иноватвна методология за интегриране на асистиращи технологии в логопедичната терапия при деца и подрастващи” е спечелен след конкурс на Фонд „Научни изследвания” за 2022 г.  Сумата е 349 700 лв. По него работят три институции. Водеща организация е Институтът по Роботика към БАН с ръководител  проф. д-р Анна Лекова. Партньори са  ЮЗУ „Н. Рилски” Благоевград с ръководител доц. д-р Миглена Симонска и УниБИТ с ръководител проф. Георги Димитров.  Проектът е с продължителност 3 години.

Доц. д-р Миглена Симонска 

Гл. асистент Анна Андреева 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44

Иван Узунов: Борбата с дезинформацията става все по-трудна

Проектът “Млади разбивачи на градски митове” обедини усилията на  Сдружение “Безопасни детски площадки”,  “ВАМО” ЕООД – Благоевград и Асоциацията по дигитален активизъм с ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Васил Левски” и Национална хуманитарна гимназия  „Св. св. Кирил и Методий“ (Бивша Солунска) в..

публикувано на 10.07.24 в 10:06