Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве от природата и кошера

„Пчеларите, пазителите на най-полезните същества в природата – пчелите, трябва да ги има, за да имаме на трапезата си едни от най-здравословните храни в света - меда и пчелните продукти“. В това е убедена Ралица Петкова, потомствен пчелар от Благоевград, която се е посветила на каузата да опазва пчелите и да произвежда качествен мед и здравословен пчелни продукти, които могат да ни дарят здраве от природата и кошера.

Ралица и семейството й превръщат пчеларството от хоби в професия преди около 10 години. От наследените тогава около 20 кошера от нейния дядо, в момента пчеларите се грижат за около 200 кошера, разположени са в благоевградско и в петричко. 

Пчелар, гладен няма

„Има „хляб“ в тази професия. Както се казва „пчелар, гладен няма“. Затова аз апелирам, колкото се може повече млади хора да се насочат към този занаят, защото това е един дар и от природата и за природата. Стига човек да желае, има смисъл да се занимава с това нещо“ – категорична е Ралица Петкова.

Тя подчерта, че в Сектор „Пчеларство“ има огромна нужда от млади хора с иновативни идеи, защото повечето пчелари са възрастни, пчеларството е със затихващи функции, а това е във вреда за цялото ни общество.

Оригинални рецепти за здраве от кошера

Според Ралица Петкова е изключително важно хората да бъдат запознати с полезните качества на различните видове мед и пчелни продукти, а в това отношение има доста пропуски.

„Пчеличката се е постарала да посети безброй билки, цветя и храсти, за да събере този, така ценен нектар, меда. Пчелният прашец през този сезон е изключително полезен за засилване на имунната пчелният система, затова го препоръчвам горещо. Най-добрата комбинация за това е на мед и пчелен прашец. Така и самата пчела се зазимява и предпазва в кошера. Това е оригиналната рецепта за здраве от кошера. Всеки може да си я приготви у дома или да си закупи от проверен пчелар в готов вид. Една лъжичка на ден е напълно достатъчна за засилване на имунитета през зимата“, съветва дамата пчелар.

Клеевата тинктура е също универсален лек

При първите симптоми на настинка Ралица Петкова препоръчва ударно използване на клеева тинктура, разтворена в хладка вода.

„Може да се използва за пиене, жабурене, впръскване в гърлото и в носа при хрема. Отлично средство за засилване на имунната система“.

Прополисът – натурален антибиотик

„Прополисът пчелата използва в кошера, за да поддържа идеална среда на живот, като убива всякакви бактерии, плесени и микроорганизми. Така си поддържа, както се казва, къщичката чиста. Това е натуралният антибиотик, който човек може да ползва срещу всякакви вирусни инфекции. Много хора така се предпазват здрави през цялата година“, сподели още Ралица.

Търсенето на мед

Според дамата пчелар, консумацията на мед и пчелни продукти се засилва през есенно - зимния сезон. По време на ковид пандемията е имало повишено търсене, но в момента, икономическата криза оказва негативно влияние върху консумацията на тези дарове от природата и кошера.

„Хората, наистина намаляват потреблението, но ние трета година заставаме тук, на нашия щанд в центъра на Благоевград, с идеята да ги информираме, да им предлагаме качествени, натурални продукти. Имаме редовни клиенти, което ни радва, че хората не спират целогодишно да употребяват мед и пчелни продукти“, коментира още дамата пчелар.

Върни празен – вземи пълен буркан с мед

За да се задържи цената на меда и пчелните продукти в разумни граници, търговците прибягват да интересни инициативи. В момента има криза за стъклени буркани, в които се продава меда, затова Ралица Петкова приканва клиентите да върнат стар, празен буркан и да си вземат пълен, без надценка, заради поскъпването на стъклото:

„Така, хем ще пазим природата и тези ценни суровини, хем, ще се стремим да не вдигаме цената“.


На щанда с богато разнообразие от мед и пчелни продукти се предлагат и брошури с информация за тяхната полезност. Клиентите могат да научат всичко, което ги интересува и от непринуден разговор с продавача и пчелар Ралица Петкова. Оказа се, че получената информация е много полезна, защото, колкото и да говорим за меда и пчелните продукти, винаги има какво ново да научим за тях.

Чуйте повече в разговор с жители на Благоевград и с пчеларя Ралица Петкова:




 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10