Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само „активни фермери“ ще получават Преходна национална помощ

През новия програмен период 2023-2027 г., само „активните фермери“ ще могат да кандидатстват и да получават Преходна национална помощ, включително и за тютюн. Новината съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюна – ELTI.

По думите му, заседанието е било най-важното от много години насам, не само защото е била отчетена една много добра стопанска 2022 г., но и защото са били начертани основните насоки за развитието на Сектор „Тютюн“ за следващите пет години.

„Новите щрихи са свързани с новите условия, на които трябва да отговарят бъдещите бенефициенти по няколкото финансови схеми, които предстоят. Най-важната е Преходна национална помощ, която както вече стана ясно, е с нова референтна рамка – годините 2016, 2017 и 2018. Най-голямата новост за тютюнопроизводителите е, че за да могат да кандидатстват по тази Схема и буквално от 1 март тази година да подават заявления, те трябва да бъдат „активни фермери“, според дефиницията на Европейската комисия. За да са “активни фермери”, българските тютюнопроизводители трябва да изпълнят едно от двете важни условия – да бъдат регистрирани по Наредба 3 (като регистриран земеделски производител) или  да бъдат регистрирани по Наредба 2 (регистрация в регистъра на тютюнопроизводителите). Това означава, че за да получат помощта, тютюнопроизводителите трябва да са регистрирани по един от тези два начина за всяка една година от 2023 до 2027 г.” – обясни Цветан Филев.

Експертът информира и за още една новост, а именно, че съгласно промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, всички нерегистрирани през 2016, 2017 и 2018 г. тютюнопроизводители, могат да го направят след деклариране на целия набор от документи до 1 март тази година. Така, те ще станат законни земеделски стопани, отглеждали тютюн през упоменатите три години. 

„Всички, които са се регистрирали коректно в Регистъра на тютюнопроизводителите през тези три години, но не напълно, а сега са им установени фактически грешки в процеса на регистрация, може да отидат и да ги поправят до 1 март тази година. След тази дата, тютюнопроизводителят трябва да направи още две неща – първо да се регистрира като тютюнопроизводител за 2023 г. и второто – да подаде заявление за участие в Схемата Преходна национална помощ за новите години от 2016 до 2018. Тютюнопроизводителят има право да посочи една от трите години, която да му стане референтна рамка и актуална за целия програмен период до 2027 г.”, уточни още председателят на НАТ-2010.

Цветан Филев коментира и още една важна тема – ставките за различните сортове тютюна в новата Обща селскостопанска политика до 2027г.

„Ставките, които ще получат след месец и половина тютюнопроизводителите по старите условия за последен път, остават същите както през последните две години. След 2023г., Европейската комисия е фиксирала средства в размер на 40 милиона евро, с които ще започне 2023г. Тази сума ще намалява с 5% на годишна база, съответно и ставките ще падат с 5% надолу. Смятам, че от 15 до 20 хиляди тона тютюн ще бъдат референтните количества общо върху трите референтни години. Логиката говори, че сегашната ставка може би ще нарасне. Не знаем колко точно ще бъде, защото е правилно такива ставки да се калкулират след датата 1 март, когато всички тютюнопроизводители ще си актуализират данните за количества. Тогава вече, като се знаят общите количества, а и тези по сортовите групи, може да се смятат и единичните ставки. Тогава и тютюнопроизводителите ще получат ориентир коя година да определят като референтна, за да могат да се възползват от най-добрите условия“, сподели още Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09