Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цв. Гълъбова: Биполярното разстройство е сред тежките психични болести

Директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова  коментира в специализираното предаване „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград биполярното разстройство като заболяване – причини, характерни прояви, фази, терапии.

„Биполярното разстройство е една от тежките психични болести. Ние ги разделяме на чести и тежки. Честите, или непсихотичните психични разстройства – това са бившите невротични разстройства – тревожност, смесено тревожно, депресивно, паническо, леките депресии, фобиите, обсесивно-компулсивното разстройство, личностните разстройства, хранителните. Към групата на тежките психични разстройства принадлежат психозите, или психотичните психични разстройства – това са шизофрения, биполярно афективно разстройство, шизо афективно, налудно разстройство, психози в старческа възраст, психози при епилепсия и т.н.“

   Причини за „отключване“ на  биполярното разстройство

  „Доколкото това заболяване е биологично детерминирано, ние предполагаме, че има генетична компонента, но все още не се знае каква точно е причината – дали има някакъв дефектен ген някъде, работи се много по въпроса в цял свят. Факт е, че има наследствено предразположение – т.е. ако човек има преки родственици във възходяща линия – кръвни родственици, които боледуват от някакво психично разстройство, рискът за низходящите е по-голям, отколкото ако няма. В зависимост от степента на родство. Т.е. не можем да кажем, че в медицинския смисъл на думата това е наследствено заболяване. Наследствени са тези, при които задължително родствениците, или част от тях, боледуват от съответното заболяване – пример за това е хемофилията“.

   Фази в развитието на заболяването

Заболяването преминава през 3 вида фази. Т.е. пациентът може да се разгърне някоя от 3-те вида – маниина, депресивна, или смесена. Това заболяване се характеризира и с възможност за много дълги, чисти и светли периоди или ремисии. Ремисията е състояние, продължаващо повече от 6 месеца. Време, през което няма симптоми, или те са достатъчно малко и не пречат на социалното общуване. При биполярното разстройство, за разлика от шизофренното разстройство, ремисиите  много по-често са съвсем пълноценни и хората водят съвсем нормален начин на живот, но трябва да приемат медикаменти“.

   Характеристики на отделните фази, симптоми

  „И двете фази са достатъчно атрактивни като симптоми. В маниината фаза пациентите психо-моторно са много силно раздвижени, действено активни, започват много неща, които не довършват, могат да бъдат в силно приповдигнато настроение. Ако има гневна оцветка това силно приповдигнато настроение се нарича дисфория, като могат да бъдат  враждебни, конфликтни. Включително са улеснени в социалните и сексуалните контакти, възможно е да употребяват голямо количество алкохол, и невъзможност да бъдат контролирани. Наблюдава се влошаване на съня, както и на апетита, като това може да бъде в едната или другата посока. Т.е. увеличен апетит и увеличен сън и намален апетит и по-малко сън. Възможно е да имат асоциално поведение, в някои случаи и антисоциално поведение. Говорът им се характеризира с изключителна бързина, възможно е да се стигне до летеж на мисълта – говорят много, високо, шумни са, смеят се и се карат.

  В депресивната фаза нещата са обратни – забавена психо-моторика, забавен говор, неприятни мисли, отказ от социални контакти, от храна, влошаване на съня. При депресивната фаза е възможно да има налудности за вина, а при маниината фаза налудности за величие, които се наричат мегаломанни налудности. При депресивната фаза в най-тежките и форми се стига до мисли за самоубийство и реализирането им. А в  смесената фаза има симптоми и от двете“.


 

Възраст, в която се появява заболяването. Инструменти за диагностика.

  „Като изключим детската възраст и юношеството, биполярното разстройство може да се отключи във всяка друга възраст. За разлика от шизофренното разстройство, което е болест предимно на младите хора между 15-16 до 30 години. Периодът, в който най-често хората се разболяват от шизофрения. При биполярното разстройство не е така – то може да се отключи на практика във всяка възраст, включително и в старческа.

  Много често биполярното разстройство се среща при хората, системно употребяващи алкохол, което в България е много често, притеснително често. Изключително много алкохолно зависими хора има в България. На практика всеки употребяващ по 100 грама концентрат всеки ден, или по 3 бири всеки ден в продължение на повече от 6 месеца – е алкохолик! Поради честотата на алкохолизма има много често отключване на биполярно афективно разстройство. Как може да се разпознае? Всичко е много видимо. При едната и другата фаза има рязка промяна в поведението, което става неадекватно и несъответно за обичайния тип поведение за съответния човек. Близките много лесно могат да го разпознаят. Проблемът е когато се стигне до лечение, тъй като при психозите пациентите отказват да приемат, да признаят, че имат болест. Те нямат съзнание за болести, нито критичност към заболяването и това са част от симптомите на психозите. Поради което много често те отказват и се налага настаняване по принудителен ред. Това става чрез жалба до съответната районна прокуратура. Тази жалба може да бъде подадена от абсолютно всеки – близки, не близки, съседи, като се образува дело по Закона за здравето, не за извършено престъпление. Като се развие делото и се стигне до решение, съответният човек бива принуден да се лекува – амбулаторно или стационарно“.

  Лечение при биполярното разстройство. Терапевтични подходи.

„Терапевтичните подходи са като при всяко биологично детерминирано заболяване с медикаменти. В много тежките случаи на биполярното афективно разстройство навремето използвахме електроконвулсивното лечение. Вече не го използваме не защото не е модерно и хубаво, напротив – това е изключително качествено лечение, но за съжаление няма толкова много анестезиолози, тъй като то се провежда под пълна анестезия. В нашите психиатрии няма оборудвани звена, където един анестезиолог спокойно може да въведе пациентът в пълна анестезия, да се извърши процедурата и всички да са сигурни и спокойни, че се работи на световно ниво. Това е причината да не се ползва електроконвулсивната  терапия, а не друга. Сега ги лекуваме с медикаменти – антипсихотици, антидепресанти, с бимоделни стабилизатори на настроението и литий. Това е едно изключително качествено и евтино лекарство, което от години го няма в България и пациентите го купуват от съседни страни.“

Българи, страдащи от биполярно разстройство. Влиянието на COVID пандемията върху заболяването

COVID пандемията и всякакви външни фактори не могат да повлияят на биологично детерминираните заболявания. Те доведоха до увеличение на непсихотичните разстройства. Всевъзможните панически кризи, тревожност, фобии, леки депресивни епизоди и т.н. Биполярното афективно разстройство, което преди се наричаше циклофрения, шизофренията, шизоафективно, психозите при употреба на наркотици – те са твърд процент, там няма повлияване от външни фактори. От биполярно разстройство страдат около 5-6% от населението на страната.

  Чраз вашия ефир мога да споделя, че има категорично увеличение и ръст в пъти на психози след употреба на наркотици. Тъй като се употребяват изключително много всевъзможни психостимуланти. Психостимулантите водят до повишаване в пъти броя на психозите. Ще дам за пример нашата болница: допреди 10 години сме имали 10-15 случая годишно, сега имаме по 5-6 случая на седмица. Те са с облика или на биполярно разстройство, или на шизофрения. Установяваме, че даже след спиране на употребата психозата продължава да се развива, т.е. има следващи нови епизоди“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24