Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Предпазване на младите хора от престъпления“

Дванадесетокласниците от Благоевград са включени в пилотен проект на Националната превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“. 

Инициативата за разработване на програмата е на Главната  дирекция „Национална полиция“, сектор „Контингент и превенция“.  „Целта на инициативата е предприемане на мерки от полицейските органи за гарантиране на сигурността, живота и здравето на младите хора, които се сблъскват с трудности, свързани с адаптацията им към самостоятелен живот. За реализиране на превантивната програма са предприети съвместни действия между МВР и различните институции“ – поясни за слушателите на Радио Благоевград инспектор Виржиния Лазарова, координатор на проекта.  Благоевград е избран за пилотно стартиране на програмата, а в последствие е предвидено да бъде провеждана на територията на цялата страна. Целевата група са ученици от дванадесетите класове на всички средни училища и гимназии в Благоевград, пред които се изнасят беседи. Включени са общо 775 ученици от 31 паралелки на 10 училища в Благоевград и три паралелки от две училища в гр. Банско.

Освен инспектор Виржиния Лазарова от отдел „Криминална полиция“ при Областната дирекция на МВР Благоевград, координатор на проекта, гости в студиото на Радио Благоевград бяха Магдалена Рахова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества и Любка Костадинова – секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора. В предаването чухме мнението на Светослава Чонева от 12-ти клас, ученичка в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Благоевград.

По програмата се реализират  четири теми:

1.  „Превенция на трафик на хора“ с цел сексуална експлоетация и с цел трудова експлоетация, изнасяни от Любка Костадинова, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора.

2.  „Превенция на употребата на наркотични вещества“, изнася се от експерти от Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград.

3.  „Превенция на престъпления против собствеността“, представяна от служители на сектор „Криминална полиция“ при Първо и Второ РУ Благоевград.

4.  „Превенция на престъпления и виктимизация с използване на „Информационно-компютърни технологии“, презентирана от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Полицейската статистика сочи, че около 13,4 от престъпленията  /общо 54 611/ са извършени на възраст между 18 и 25 години, като най-голям брой от тях са кражбите, управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и престъпления, свързани с наркотици.
Вижте още

„Опаковано с любов“ за хижи и заслони

Поредна година младите планинари от Петрич подаряват чаши на хижи и заслони в страната. Кампанията носи звучното наименование „Опаковано с любов“, идеята за което се роди в първото отразяване на инициативата в ефира на Радио Благоевград, преди три години. Още в началото на кампанията се създава традиция, децата от Сдружение „Млад планинар“ –..

публикувано на 23.03.23 в 13:59

Нови специалности в Лесотехническата гимназия в Банско

Прием по две нови специалности обявява Професионалната лесотехническа гимназия “Н. Вапцаров“ в Банско за новата учебна година. Това са „Интериорен дизайн“ и „Мебелно производство“.   „Общината направи една обща среща с бизнес-партньори, ние бяхме  поканили доста представители на фирми от бранша „Мебелно производство“ и фирми, които се..

публикувано на 23.03.23 в 13:28

Колективно закупуване на климатици

Асоциацията „Активни потребители“ организира първата по рода си в България Кампания за колективно пазаруване. Пилотната акция е за Колективно закупуване на климатици . Това е един модел, който в западноевропейските пазари започна да се практикува преди години. Инициативата се осъществява по проект, който се реализира в Кипър, Словения и..

публикувано на 23.03.23 в 12:44

В Благоевград ще се проведе конференция Digital4Blagoevgrad

На 22 април доказали се професионалисти в сферата на дигиталното предприемачество  пристигат  в Благоевград ,  за да споделят своя опит . Всичко това ще се случи  на конференцията Digital4Blagoevgrad – Нови дигитални възможности 2023.  Събитието е част от мащабния проект Digital4Bulgaria, който тази година ще се проведе общо в 10 града в..

публикувано на 23.03.23 в 11:39

Клуб „Бродуей“ в АУБ представя нов мюзикъл на благоевградска сцена

Клуб ,,Бродуей” към Американския университет в България съвсем скоро ще представи нов мюзикъл на българската сцена. Тази година клубът, съставен и ръководен изцяло от студенти, подготвя за своите зрители продукцията ,,Професия блондинка“ – мюзикъл на английски с български субтитри, под съпровода на оркестър с диригент Христо Павлов...

публикувано на 22.03.23 в 16:21

Операция със специален имплант спира прогреса на глаукомата

Операция със специален имплант, който е нов за България и засега се използва само в СОБАЛ „Пентаграм“, спира прогресията на глаукомата. Успеваемостта, която се постига с новия имплант е над 90%, което е най-добрия резултат, демонстриран досега в борбата с тази  болест, за която е известно, че каквото вземе не връща. „Това е нов имплант при..

публикувано на 22.03.23 в 13:44

В ЮЗУ „Неофит Рилски“: Бъдещето е в природните науки

Химическите науки се оказват едни от най-атрактивните и привлекателни за подрастващите в последните години. Доказателство за това твърдение е, и проведената днешна Кариерна борса в ЮЗУ „Неофит Рилски“, насочена към специалностите по химия. Представители на 15 български фирми и компании се срещнаха с евентуални бъдещи свои служители и научни..

публикувано на 22.03.23 в 13:24