Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щурец в чинията! Вкусно и безопасно?!

Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?

Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Какво е разрешено и кой може да го произвежда?

„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Как ще се отрази на индустрията това разрешение?

Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.

„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:


Ползи и рискове за здравето ни

Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:

„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.

Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:

Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?

Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:

„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.

„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.

Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще. 

„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Благоденствие и сбъднати мечти, пожела на перничани кметът Станислав Владимиров

 Празнично е настроението днес в града. Най- оживеното място е коледният базар, където и днес, както през целия декември имаше коледна програма, а най- щастливи са децата.. Децата на Перник ще запомнят тази Коледа не толкова с подаръците, които намериха под елхата, колкото със срещите със самия дядо Коледа. Всяка събота и неделя през декември..

публикувано на 25.12.24 в 16:34

Катастрофа на пътя Симитли- Разлог

Временно движението по път II-19 Симитли – Разлог при км 24 се осъществява в една лента, поради ПТП. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от Пътна полиция.

публикувано на 25.12.24 в 13:42

Дядо Коледа пътува към Кюстендил

Дядо Коледа пътува към Кюстендил, но дъжда го забави. Точно 19:00 ч. ще е на площад "Велбъжд" с огромен чувал, пълен с подаръци.В този час започва и  празничната  програма, с която Кюстендил ще каже “Честито Рождество Христово”. Щ е звучат звънките гласчета на малките изпълнители от вокална група "Калпазани" при ОУ "Св. Паисий Хилендарски", с..

публикувано на 25.12.24 в 12:10

АПИ: Шофьорите да тръгват на път подготвени за зимни условия

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които им предстои пътуване в следващите дни, да тръгват на път с автомобили, готови за зимни условия. През коледните дни ще има почти повсеместни, на места значителни валежи, предупреждават метеоролозите. В Предбалкана и по високите полета ще вали сняг, в останалата част от страната - дъжд...

публикувано на 25.12.24 в 10:42

Пътищата в Пернишко са проходими при зимни условия

Към момента няма затворени участъци от републиканската пътна мрежа, съобщиха от Областно пътно управление. 42 машини почистват републиканските пътища в област Перник.  Работи се при непрекъснат снеговалеж, каза директорът на Областно пътно управление Емилия Ваклинова.  „Навсякъде всичко е нормално. Много сняг вали. Всички машини са на терен,..

публикувано на 25.12.24 в 10:26

Навръх Коледа, по стара традиция , банскалии ще дрънкат зво́нци и тумбеле́ци

Звънци и хлопки, предавани от поколение на поколение, и нови благозвучни чанове, купувани с много мерак от младите банскалии, ще огласят Банско и Разложката котловина. Техният звън ще пее в съзвучие с празничните камбани на църквата „Света Троица“ по случай големия християнски празник Рождество, наричан в Банско Божи́чь. Жителите на махалите „Костей..

публикувано на 25.12.24 в 09:05

Честито Рождество Христово!

С тържествени богослужения православната църква празнува Рождество Христово. Според християнското учение - Божият син Исус Христос се е въплътил от Светия Дух и се е родил от Дева Мария заради спасението на човечеството. Рождението му е станало преди повече от 2000 години в пещера до малкия град Витлеем. Рождението на Спасителя на света, едно от..

публикувано на 25.12.24 в 08:43