Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Щурец в чинията! Вкусно и безопасно?!

Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?

Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Какво е разрешено и кой може да го произвежда?

„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Как ще се отрази на индустрията това разрешение?

Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.

„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:


Ползи и рискове за здравето ни

Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:

„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.

Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:

Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?

Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:

„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.

„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.

Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще. 

„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Храмове и параклиси, посветени на свети Георги, посрещат миряни на Гергьовден в община Симитли

На 6 май почитаме свети великомъченик Георги Победоносец – един от тачените светци, мъченик за Христовата вяра. Свидетелствата за извършваните от светеца чудеса са безброй, а към него за помощ и утеха молитви отправят хора в различни затруднения. За силната вяра към светеца и за почитта към него в община Симитли свидетелстват множеството..

публикувано на 06.05.25 в 09:20

Честваме свети Георги Победоносец

Православна църква почита днес паметта на свети Георги Победоносец -  с богослужения в храмове и манастири в цялата страна. Светецът е покровител на земеделците, овчарите и стадата, както и олицетворява храбростта. Затова и 6 май е Ден на храбростта и празник на Българската армия. По стара традиция Гергьовден поставя началото и на стопанската година,..

публикувано на 06.05.25 в 09:16

Дъжд и гръмотевици на места на Гергьовден

Днес ще e слънчево. След обяд и вечерта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.  В Западна и Северна България се повишава вероятността за локални значителни количества и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад.  Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°.

публикувано на 06.05.25 в 09:12

XII Парад на професиите и знанието в ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“

Демонстрация на професионални знания и умения, учебно-тренировъчни фирми, творчески ателиета и викторини, благотворителна кулинарна изложба и празнична програма – XII Парад на професиите и знанието в ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Учениците успяха уверено да привлекат вниманието на петричани, за да ги запознаят и да разкажат за специалностите в..

публикувано на 05.05.25 в 15:22

Инженерно-геоложки проучвания стартират в Благоевград на 7 май

От 7 май 2025 г., сряда, в Благоевград стартират инженерно-геоложки проучвания в рамките на проектите за реконструкция на ул. „Александър Стамболийски“ и пл. „Македония“. Ще бъдат направени седем вертикални сондажа с цел анализ на почвения състав в зоните между ул. „Александър Стамболийски“ и кв. „Вароша“ от Младежки дом до ул. „Христо Силянов“, както..

публикувано на 05.05.25 в 15:12

Срив на сайтовете на НАП, Агенция "Митници" и на Министерството на електронното управление

Сайтовете на НАП, Агенция "Митници" и Министерството на електронното управление (МЕУ) се сринаха за кратко, показа проверка на БНР. От Националната агенция за приходите обясниха, че са имали проблем с достъпността на сайта, но не и на електронния портал (https://portal.nra.bg/). В портала всички услуги са достъпни и работят безпроблемно. От Агенция..

публикувано на 05.05.25 в 15:06

Разлог отбеляза 122 години от гибелта на Гоце Делчев

В Разлог бе почетена паметта на Гоце Делчев - водач и идеолог на българските македоно-одрински революционни комитети и национален герой на България, жертвал живота си за освобождението на българските територии, останали под османско владичество. Днес пред паметника на Гоце Делчев в Разлог, в знак на почит и уважение към героичното му дело, се..

публикувано на 05.05.25 в 14:28