Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щурец в чинията! Вкусно и безопасно?!

Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?

Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Какво е разрешено и кой може да го произвежда?

„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Как ще се отрази на индустрията това разрешение?

Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.

„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:


Ползи и рискове за здравето ни

Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:

„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.

Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:

Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?

Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:

„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.

„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.

Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще. 

„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Дупница обяви конкурси за ръководните позиции на три детски градини

  Търсят се директори на ДГ “Зора”, ДГ “Слънце” и ДГ “Калина”.  Кандидатите трябва да са магистри с не по-малко от 5 години учителски стаж.  Изисква се управленска концепция за период от три години. Конкурсът ще се проведе на два етапа – писмен изпит и събеседване.  Документи за участие се подават до 2 септември в деловодството на общината...

публикувано на 05.08.24 в 08:38

Локализирани са двата пожара в Пирин

Локализирани са двата пожара в Пирин - над село Сенокос и между върховете Шаралия и Синаница, който е в алпийската част на Националния парк. Битката с огнената стихия в планината Славянка продължава на източния фронт, чийто периметър е 7 километра.  Освен самолетите от Швеция, по линия на Европейския механизъм за гражданска защита се очакват и..

публикувано на 05.08.24 в 08:16

Слънчево и днес

Днес ще преобладава слънчево време. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността, след обяд вече ще бъдат главно над източните и планинските райони. На отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София - около 27°. В планините има променлива..

публикувано на 05.08.24 в 06:34

От три страни е локализиран пожарът край село Църварица

От три страни е локализиран пожарът край невестинското село Църварица.  От активната северна страна на пожара е направена просека.  Продължава гасенето на огъня. На терен работят пожарникари и горски служители, съобщиха от полицията в Кюстендил.  Пожарът обхвана  над 1000 дка сухи треви и храсти, както и иглолистна растителност.

публикувано на 05.08.24 в 06:32

Пожарната обстановка в област Благоевград е динамична

Продължава да е динамична пожарната обстановка в област Благоевград. Към момента двата пожара – край Сенокос и Микрево са локализирани, но под активно наблюдение. Служители на Националния парк "Пирин" гасят пожара под връх Синаница в Пирин, а ситуацията в граничната планина Славянка все още е сложна. Край Сенокос все още има няколко действащи..

публикувано на 04.08.24 в 16:38

Движението да е с повишено внимание при "Кривия" тунел в Кресненското дефиле

Временно движението по пътя Благоевград - Кулата при км 389 в района на "Кривия" тунел в Кресненското дефиле, се осъществява с повишено внимание, поради непланирано прекъсване на електрозахранването , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Водачите да се движат със съобразена скорост, спазвайки дистанция и да не предприемат рискови маневри . 

публикувано на 04.08.24 в 12:23

Дъжд зарадва жителите на село Петрово

16 ден пожарникари, горски служители, доброволци, а от днес и ловните дружинки гасят пожара в планина Славянка. Два шведски самолета работят и днес на терен. Включи се и тежка верижна техника с цел недопускане на разрастването на пожара по склона на планината.  В близкото село Петрово хората гледат с тревога към планината.  Тази сутрин заваля..

публикувано на 04.08.24 в 10:54