Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радина Калдамукова: Агролесовъдството може да смекчи последиците от промените в климата

Намаляването на емисиите от аграрния сектор е сред основните  в стратегиите за адаптация към климатичните промени, защото делът му в създаването на парниковите газове е 24%, което е почти ¼ от общите глобални емисии. От друга страна, нарастването на температурата, сушите, увеличаването на екстремните явления се отразяват негативно на всички негови елементи, което води до намаление на добивите, икономически загуби, промени в цените и наличността на голяма част от селскостопанските продукти. Възраждането на добри стари практики, каквито са  агролесовъдството и горско-пасищните системи, са една от стратегиите за справяне с неблагоприятните последици от климатичните промени в аграрния сектор.  „Агролесовъдството е древна практика, която води началото си от преди 2 500 години. Това е  съзнателното интегриране на дървета със селскостопанска продукция и това се случва едновременно или последователно на единица земя“, поясни за слушателите на Радио Благоевград Радина Калдамукова,  магистър по геоекология, с интереси в областта на иновациите в земеделието, ентусиаст-градинар и привърженик на биоземеделието. Младият учени посочи предимства и добри практики в прилагането на  различни агро-лесовъдни системи, като: растениевъдство в алеи; ветровали и ветрозащитни пояси; крайречни буфери; горско-пасищни системи. За целите на агролесовъдството по-подходящи са старите местни и традиционни сортове, защото са по-успешно приспособени към по-ниска степен на култивиране и по-големи промени в климата, подчерта Радина Калдамукова и посочи, че  е „нужно стопаните да се преориентират от монокултурно към полукултурна земеделия, за да бъде цялата система по-устойчива“. 

 Интервюто с Радина Калдамукова чуйте в звуковия файл. 


 


 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55