Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Иванов: Таван на цените не е добра практика

Поради продължаващото поскъпване на основните хранителни продукти и огромната разлика от 20 до 30% и повече, между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, държавата въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол на цените по цялата верига на доставките от производителя до щандовете.

Доколко е ефективен този контрол и защо продължават да поскъпват храните, попитахме Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища:

„Причините са две основни – едната е неефективно действащата система за пласмент и търговия. Напрегнатата пазарна обстановка от 2020 година насам показа много недостатъци в нашия неефективен начин на търгуване. Тук влизат чисто производствените практики и това, че земеделците са дребни и необединени, няма общо земеделско представителство, което да се противопостави на едрия търговски капитал. Неговата по-силна позиция води до изкривяване при взаимодействието. От друга страна, паралелно с високия скок на цените на енергийните ресурси, съществуват определени практики, които водят до допълнително увеличаване на цените и това е факт. Това, което бе поръчано от премиера, е във връзка с изследването на пазара, за да се изяснят причините и в коя част на веригата се получава“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов.

Има такива практики в търговията на дребно и това показва не само анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Обект на нелоялни търговски практики са както производителите, така и преработвателите, които също са производители на крайния продукт. Един от примерите за това е ниската изкупната цена на млякото, на фона на продължаващото поскъпване на млечните продукти.

„Трябва да се проследи по веригата, къде са най-сериозните проблеми и да се вземат адекватни мерки. Вече работи цял щаб по този проблем и аз съм убеден, че скоро ще има резултати, тъй като съществува наистина паразитно ценообразуване. Тук е ролята и на потребителската  култура. Всеки един от нас трябва много добре да се информира като пазарува, да подхождаме с активно участие в акта на покупка, с оглед на това и ние самите да не бъдем мамени, да не участваме и да не създаваме лоша търговска практика“ – допълни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Той уточни, че в момента се изготвя начин, с който потребителите да бъдат активни при прилагането на тези контролни механизми.

Според Владимир Иванов, поставянето на таван на цените не е добра практика, защото ни връща съм едни други времена, свързани с военна или тоталитарна обстановка.

„Слагането на едни такива мерки ще доведе до изкривяване на пазара, до дефицити и фалити на производители или до появата на вторичен контрабанден пазар, извън закона. Никога тази мярка, прилагана по света, не е довела до нищо добро. Тя върши добра работа, когато има тоталитарна система, която да гарантира всички нива. Цивилизованият избор на България е в друга посока, затова не бива да се прилагат такива мерки, ако действително не се налага“ – допълни експертът.

Той прогнозира, че с идването на по-топлото време ще се наблюдава по-сериозно стабилизиране на пазара. Затова ще допринесе и влизащият в сила от 2024г. Европейски регламент за нелоялните търговски практики. Много е важно и земеделските производители най-сетне да се обединят. Трябва да се повиши и производителността на труда, което ще доведе и до повишаване на доходите.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20