Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволците – спасители без държавна подкрепа

Спасителите от Доброволното формирование “Мейдей” България се завърнаха от мисията си в Турция. Пет денонощия спасителите бяха в един от най-пострадалите от земетресението райони. Въпреки тежките зимни условия, липсата на достатъчно средства, техника и оборудване, доброволците не са се отказали до последно от мисията си да спасяват човешки животи.

„Още на втория ден след земетресението звъннахме на председателя на Националната асоциация на доброволците в България не за да питаме тръгваме ли, а кога тръгваме. Буквално за четири - пет часа се организирахме, купихме най-необходимите неща, информирахме работодателите си и тръгнахме за Турция“ – разказа за Радио Благоевград Красимир Каракашев, ръководител на доброволното формирование “Мейдей” България.

Българската група е трябвало да обследва сградите и да установи, дали има данни за живот в град на около 80 километра от епицентъра на земетресението. Въпреки оскъдното оборудване, родните спасители са показали умения, качества и сърце.

 „Българската група беше най, най-зле оборудвана, но имахме и друго най. Най-високият флаг в лагера, който се издигаше, беше българският флаг. Всички спасители бяха там за да помагат. Израелският екип беше дошъл с полева болница, с инженери, с ветеринарен лекар за кучето. Българската група беше само с едно микрофонче, което се казва акустик микрофон. То се слага на носеща част на сградата, ако има такава, за да се прослушва сградата. За наша радост, екипът на българските спасители успяхме да посочим 29 места с евентуално живи хора. 12 от тях бяха потвърдени от шведското куче. Благодарение на екипната работа бяха спасени човешки животи“ - допълни Красимир Каракашев.

Според него обаче, въпреки полезността за обществото на доброволните неправителствени формирования се оказва, че те не са подкрепени от държавата. За тях не се отделят държавни средства за издръжка, не се осигуряват помещения, за да развиват дейността си, нямат институционална и законова подкрепа. Държавата отделя средства само за националните организации и за общинските доброволни формирования, част от които обаче е спорно, доколко изпълняват ефективно задължения си и доколко са наистина полезни на обществото. 

Подробностите можете да чуете в интервюто с Красимир Каракашев:



 „Държавата по никакъв начин не помага доброволните формирования, регистрирани към юридически лица. Това е много сериозен проблем във време, в което виждаме колко полезни са тези организации. В България могат да се регистрират тези формирования по два начина -  единият е от страна на общините, които по закон са длъжни да регистрират такива формирования, а другият начин е това доброволно формирование да бъде учредено от юридическо лице, както е нашият случай. Доброволното формирование “Мейдей” България е учредено към неправителствената организация Сдружение Български щит, което е в обществена полза“ – коментира за Радио Благоевград Кристина Ръжданова, заместник- председател на Сдружение Български щит.

 Според нея, наредбата за доброволните формирования игнорира съществуването на частните доброволни формирования, като не дава никаква възможност на държавата, общините и институциите да помагат на тези доброволни формирования.

„Не са създадени инструменти за подкрепа на тези формирования, които се оказват изключително полезни. Затова апелирам институциите, които имат отношение по тази тема, да поканят всички заинтересовани страни на срещи, защото опитът, който имаме в тази сфера, е безценен. Надяваме се, да бъде положена основата на истинското доброволчество в България по начин, който да съответства на нуждите на населението и на съвременното разбиране за доброволчеството“ – коментира още Кристина Ръжданова.

Подробностите можете да чуете в интервюто с Кристина Ръжданова:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Духът на Хималаите“ и посланията, които остават!

Днес на 3 юни, когато се навършват 40 дни от кончината на проф. д-р Александър Илиев, на Камерната сцена в „Славянска беседа“ в София, от 19 часа, ще бъде официално представена последната му книга „Духът на Хималаите“.  Проф. Илиев е с изключително богата творческа кариера и е познат на широката публика в ролите му на драматичната,..

публикувано на 03.06.24 в 11:53

Безопасни ли са детските площадки в Благоевград и селата?

Безспорно състоянието на детските площадки е от голямо значение за децата, за да могат да се забавляват и играят безопасно. Какво е състоянието на детските площадки в Благоевград, как изглеждат и как трябва да изглеждат, безопасни ли са – отговорите на всички тези въпроси в репортажа на Ива Сеизова. Чуйте мненията на анкетираните..

публикувано на 03.06.24 в 10:49

България все още няма приет национален велосипеден план

На 12 април 2018 година по време на сесия на ООН,  190 държави-членки одобриха датата 3 юни за международен ден на велосипеда . „ Това е една обикновена машина, която се задвижва с мускулна сила, но всъщност е демократично, здравословно, екологично транспортно средство, което  всеки може да използва “, напомни в интервю за Радио Благоевград..

публикувано на 03.06.24 в 09:43

Важно е българските евродепутати да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Българските евродепутати да се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации; веднъж годишно на национална среща да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, засягащи гражданското общество и да търсят обратна връзка от гражданските организации; да участват и подкрепят..

публикувано на 03.06.24 в 09:35

Разделното събриране на отпадъците - отговорност и бъдеще

Разделното събиране на отпадъците и рециклирането – това е темата, която дискутирахме в предаването „Неделя у дома“. Гости в студиото на Радио Благоевград бяха Наталия Димитрова – Попова, началник отдел „Екология“ в Община Благоевград, Радостин Юруков и Инна Диловска. „Прави ми впечатление, че хората от Благоевград не се стараят да събират..

публикувано на 02.06.24 в 16:21

Пламен Бонев-De La Bona представя „Лъч светлина”

Музикалният артист Пламен Бонев- De La Bona представи своята нова песен „Лъч светлина”. След успеха на двете си последни парчета на английски език, които направиха своята премиера миналата година, Пламен Бонев се връща към корените си и представя нещо автентично за българската сцена. „Лъч светлина” е първата от две песни на..

обновено на 02.06.24 в 15:17
Мери Бойс Бенд

Мери Бойс Бенд с дългоочакван сингъл - „Здравей!“

Мери Бойс Бенд ти казва „Здравей!“ Групата пуска дългоочаквания си нов сингъл. Точно 6 години след издаването на албума „Щастливи дни“, музикантите представят „Здравей“ – чисто нов сингъл от предстоящ нов албум, който ще бъде посветен на 30-тата годишнина на бандата и се очаква да излезе догодина. „Имаме доста музикални ангажименти,..

обновено на 02.06.24 в 15:15