Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимка, на която не е Васил Левски, все още се разпространява в социалните мрежи



 Портрети с лика на националния ни герой Васил Левски  има почти във всяка културна и обществена институция. Образът на Апостола на свободата е разпознаваем, като седем са безспорно доказаните автентични фотографии с него. В медийното пространство преди години се представяха и снимки, за които се твърди, че са на Апостола, но доказателство за това няма. Такъв е случаят със снимка, под която на стар български правопис е написано „Единственият действителен портрет на Дякон Игнатий – Васил Левски“. 


Тази фотография се публикува в страниците на различни групи в социалните мрежи с твърдението, че е автентичен образ на Апостола . 




В последните седмици отново се появи, но вече в лични профили, като повод за възраждане на твърдението е отбелязването на годишнината от обесването на Васил Левски

Твърдение: Тази снимка е единственият действителен портрет на Дякон Игнатий – Васил Левски.

В годините назад тази фотография  е определена за спорна, но представена като „…една от най-ранните на Левски, правена  докато Апостола на свободата все още е бил свещеник - дякон Игнатий”. Такава информация за снимката откриваме в статия от 2014г.  В нея е описана предполагаемата история на снимката и къде е открита. 


Автентичните снимки с образа на Левски са седем. Те са описани и публикувани на официалния сайт на Националния музей „Васил Левски“ в град Карлово.  Виж тук   

 В множество статии историци и изследователи на делото на Апостола на свободата категорично доказват, че т.нар.  “дяконската” снимка не е на националния ни герой. Виж тук

В това, че спорната фотография не е на Васил Левски ,  са категорични и историкът и д-р Елена Чалгънова, която е уредник в Регионален исторически музей – Благоевград и д-р Георги Тренчев от Общобългарски комитет „Весил Левски“.

Ние историците коментираме само факти, а фактите са, че само седем са снимките, известни на нас историците,  доказани че принадлежат на Апостола. Известно е, че са правени в Букурещ и Белград. Няма снимки, които да са правени на територията на българските земи. Тази „спорна снимкане принадлежи Апостола“, заявява  д-р Елена Чалгънова. Тя е убедена, че в такива случаи е важна ролята на историците, които трябва да оборят подобни спекулации, независимо дали са безобидни или умишлено разпространявани. 

 

 

Д-р Георги Тренчев, който работи за популяризиране на делото на Левски и неговите сподвижници и е част от екипа на  Общобългарския комитет „Васил Левски, е категоричен, че „…всеки един исторически факт трябва да бъде потвърден и доказан. Специално тази снимка - няма смисъл да се  заблуждават хората. Снимките на Левски са седем


 

Заключение:

Внушението, че тази снимка е на Васил Левски е Невярно. Твърдението, че това е „Единственият действителен портрет на Дякон Игнатий – Васил Левски“ също е Невярно. Проверката показа, че няма исторически доказателства и данни тази фотография да е на Апостола на свободата.

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Психологът Денис Никифоров за справянето със стреса от пожарите и значимостта на младите хора за развитието на Благоевград

На 10 август в студиото на Радио Благоевград в предаването „Ефир за приятели” с водещ Мариана Попова, гостува Денис Никифоров – психолог и треньор по личностно и творческо развитие, редовен докторант по позитивна психология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и психолог към Младежки център – Благоевград. Ключов акцент от разговора беше..

публикувано на 15.08.24 в 12:56

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19

Българското неделно училище във Варшава, Полша

Симеонка Велева е преподавател с почти 20 години трудов стаж. Неразделна част от професионалния ѝ опит е работата с деца. От 2011 г. преподава в Българското неделно училище „Дора Габе“ във Варшава, Полша. Неделното училище в полската столица се посещава от около 45-50 деца. От три години има открит филиал в Краков, където учениците са от 12 до 15..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Двете лица на войната в Украйна

С експерта по международни отношения проф. д-р Нина Дюлгерова коментирахме случващото се в Украйна. Настъплението на руските войски е отдавна коментирана тема. В последните дни първо място в информационните емисии заемат действията на елитни украински части на територията на Русия. Според последните данни украинските войски са завладели около 1000..

публикувано на 14.08.24 в 09:55
Георги Георгиев

В реализирането на проекти за 200 млн. лв. кметовете ще покажат своята продуктивност

През краткия си политически живот 50-ото Народно събрание успя да създаде редица добри и работещи законопроекти. С най-голяма значимост за всички е Законът за държавния бюджет, който осигури финансиране от близо 2000 милиона лева за различни проекти в област Благоевград. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Георги Георгиев, народен представител от..

публикувано на 13.08.24 в 13:43

Възход на спорта: България на 26-о място в олимпийската класация

България приключи Олимпиадата в Париж с 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала и на 26-о място от 206 държави, които участват. Олимпийските ни медалисти Боряна Калейн и Семен Новиков бяха  българските знаменосци на закриването на игрите. Около 70 000 зрители се събраха на "Стад дьо Франс" за закриването на 33-те летни олимпийски игри..

публикувано на 12.08.24 в 10:10

Защо загиват българските села?

Защо загиват българските села - о тговор получаваме от разговора с Ирина Йовчева председател на създаденото преди две години читалище „Пробуждане 2022“  в село Шипочано, община Кюстендил.   Селото е разположено в западните склонове на Конявската планина. Съществува от векове, но сегашното му състояние не е добро. Подробности научаваме от..

публикувано на 12.08.24 в 09:48