Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК провежда днес консултации за съставите на Секционните избирателни комисии зад граница

Автор:
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия кани от 14 часа днес, парламентарните формации от 48 то народно събрание и тези, които са регистрирали кандидати за изборите на втори април на консултации за съставите на Секционните избирателни комисии зад граница. На този етап са определени 738 секции в чужбина, в големите ще работят по 7 членове а в по малките по петима. 

Политическите сили ще трябва да направят предложения за попълване съставите на СИК, зад граница, като посочат и резервни членове а ако останат незаети позиции, външното ни министерство следва да направи предложения за членове и на базата на желаещи наши сънародници във съответните държави. При всички случаи обаче, по един представител на държавата задължително трябва да има във всяка СИК зад граница, за което ще се командироват държавни служители и от България, там където мисиите ни не могат да покрият всички секции . 

Междувременно стана ясно, че Норвегия вече е дала съгласие на нейна територия да се проведат изборите на втори април а обявените под условие 11 секции там ще бъдат разкрити на втори април 

Австрия също дава съгласие за провеждане на вота, засега само в помещенията на българските дипломатически представителства във Виена  а за другите предвидени секции австрийските власти ще решават допълнително след като се запознаят с точните места и адреси 

Все още се изчаква и решението на Канада дали да разреши вота за нашите сънародници  на своя територия. ЦИК повторно отхвърли  мотивирано предложение от  външното ни министерство да няма секция в Манама  столицата на Бахрейн. Аргумента е, че избори там не могат да се организират.  Секцията остава обявена за разкриване. 


По публикацията работи: София Златанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безплатен предизборен диспут по Радио Благоевград

Радио Благоевград провежда и излъчва безплатен предизборен диспут с представители на политическите формации, участници в изборите за Народно събрание на 2 април. Диспутът ще бъде излъчен на 29 март, сряда, от 9.00 до 11.00 часа в ефира на Радио Благоевград и с видеострийм на интернет страницата и фейсбук профила на радиото. Темата на..

публикувано на 28.03.23 в 12:49

Изцяло хартиен вот в община Ковачевци

В 101 секции на територията на област Перник ще се гласува само с хартиени бюлетини на 2 април. Изцяло хартиен ще бъде вотът в най-малката община Ковачевци. 156 са секциите в региона, в които избирателите ще могат да избират дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина.136 от тях са в община Перник. В останалитеобщини е по-голям броят на секциите,..

публикувано на 27.03.23 в 14:05

В област Кюстендил доставиха бюлетините за предсрочния вот

Областната администрация в Кюстендил получи днес изборните материали за предсрочния вот  на 2 април. „Определеният тираж на хартиените бюлетини от Централната избирателна комисия е 129 000 бр., както получаваме и бюлетини за електронно гласуване. Всички те ще се съхраняват в определено със заповед на областния управител помещение, отговарящо на..

публикувано на 24.03.23 в 15:20

Подвижни секции за хора с увреждания в област Перник

Четири подвижни избирателни секции и 9 секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването са образувани на територията на област Перник за предстоящите на 2 април парламентарни избори, съобщиха от РИК. Общият брой на секциите в региона е 257. Най-много – 136 са те в община Перник. Най-малко, само 10, са секциите в..

публикувано на 24.03.23 в 13:47

Важно за гласуващите в чужбина! Ето адресите на секциите за вота

Министерството на външните работи (МВнР) публикува  адресите на избирателните секции, както и избирателните списъци за гласуване  извън страната за парламентарните избори на 2 април 2023 г. на сайта си.  Списъците и адресите на секциите се намират в секция "Избори за Народно събрание на 2 април 2023 г.". От Външно съобщават още, че избирателните..

публикувано на 23.03.23 в 09:14

Сигнал за оказан натиск върху избиратели в Якоруда

Първи сигнал за натиск върху избиратели как да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 2 април е получен в Районната избирателна комисия в Благоевград. В него се твърди, че възрастни хора от община Якоруда, които получават социалната услуга „Топъл обяд“, са били убеждавани да гласуват за определена партия. Информацията потвърди пред..

публикувано на 22.03.23 в 17:28

ЦИК назначи СИК зад граница

Централната избирателна комисия назначи съставите на секционните избирателни комисии извън страната за вота на втори април  и обявява незаетите места.  От публикуваното приложение към решението е видно, че в немалко СИК в чужбина остават незаети позиции въпреки направените от партиите и коалициите предложения.  През следващите дни външното ни..

публикувано на 21.03.23 в 16:40