Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова терапия за атопичен дерматит в България

   От месец май тази година в България ще бъде прилагана нова терапия за лечение на атопичен дерматит. Терапията е под формата на таблетки и ще се прилага при възрастни и  деца над 12 години, които страдат от средно тежки  и  най-тежките форми на атопичен дерматит, при които сърбежът е много мъчителен, засегнати са големи  повърхности от тялото. Това обяви в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог  от Клиниката по кожно и венерически болести в УМБАЛ „Александровска“ – София. По думите и това лечение не може да бъде прекъсвано години наред. Контролира се от дерматолог, за да се проследи как реагира пациентът на него и каква е динамиката на заболяването.

  Причините за появата на атопичния дерматит не са известни. Две са възможностите за появата на заболяването: от една страна генетичното предразположение, от друга околната среда – храната, тютюнопушаенето, замърсяване на въздуха. Атопичният дерматит има свойство да изчезва в определена възраст, след което да се появява отново.


  Появява се обрив по бузките на децата, в повечето случаи при  деца със светла коса, светли очи. Много често в детска възраст се засяга седалището, при по-големите деца са налице обриви по коленните и лакътните гънки. Възрастните хора са с ограничени форми на атопичен дерматит – около гърба, глезените. Тези обриви сърбят. „Дори в английската литература наричат атопичния дерматит не екземата, която сърби, а сърбежът, който причинява екзема – до такава степен сърбежът е водещ“.

  След одобрението от Европейската комисия предстоят редица административни процедури, за да започне медикаментът да се заплаща и в България от Националната здравноосигурителна каса. Очаква се това да стане в началото на месец май.

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Лидерството е много важен баланс между ума и сърцето

Владимир Борачев е професионален сертифициран коуч със солиден професионален опит в развитието и мотивирането на успешни екипи.  Автор е на книгата за себепознание и управление на хора „Пътешествие за лидери“, чести са срещите му със студентите от АУБ в Благоевград, изнася лекции и в Българското училище за политика „Димитър Паница“. „ Тук виждам..

публикувано на 31.03.23 в 11:23

Народни носии "оживяха" в музея в Благоевград

Изложбата от висококачествени фотоси на носии е подредена в етнографската част от експозицията на музея в Благоевград. Тя е финалната публична изява на дейностите по проекта „Наследството на българите бежанци – дигитални образи, форми и багри“, по който музейните специалисти работят от миналата година. Проектът е реализиран от РИМ Благоевград с..

публикувано на 30.03.23 в 16:18

Литературният клуб „Порив“ и опитите за летене

Поезия, проза, сатира, за приятелството, вдъхновението, за непрекъснато търсене на по-високото стъпало, за опитите за летене, за живота и неговите нюанси говорихме в студиото на Радио Благоевград с одухотворените представители на благоевградския литературен клуб „Порив“. Инициатор за създаването на „Порив“ е авторът и преподавател Спасимир..

публикувано на 30.03.23 в 13:33

Община Дупница обновява спортната база

Почти е завършен ремонтът на спортното игрище до стадион „Бончук“ в Дупница. От години хората в района го наричат „Шмиргело“. Остава да порасте и тревата. Това означава, че детските отбори на „Марек“ вече ще тренират не по селските стадиони в общината, а на тренировъчното игрище. Финансирането на ремонта е със средства, осигурени от общината...

публикувано на 29.03.23 в 09:52

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40