Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Стефов ще прави завод за бронирани автомобили в Благоевград

Снимка: Даниела Костадинова

Дни след като даде старт на строителството на завод за бронирани машини в Бургас, българският предприемач Антон Стефов, емигрирал преди години в Канада, депозира инвестиционното си намерение за такова производство и в родния си Благоевград. Пред кмета на областния център бизнесменът потвърди желанието си да изгради завод за бронирани автомобили, в който ще работят 500 специалисти, чиито възнаграждения ще бъдат в пъти по-високи от средната работна заплата у нас.

Допреди 15 години името и личността на Антон Стефов не бяха особено популярни в Благоевград. Научният сътрудник от ВМЕИ (сега Технически университет) никога не е прекъсвал връзката си с родината, макар че има един от водещите в света бизнеси с бронирани машини. 

През 2009 година, идвайки от Канада, той посещава Националната хуманитарна гимназия, бивша Солунска, в която е учил, и пита директора с какво може да помогне на любимото си училище. Гимназията отдавна мечтае да има зала за концерти на учениците от музикалните паралелки. Антон Стефов декларира готовност да дари необходимите средства. До този обаче това не се е случило, тъй като 15 години местната власт не намира подходящо място. 

Сега милиардерът, който осигурява бронирани машини на държавни институции и международни организации, включително за НАТО и ООН, и има заводи в САЩ, ОАЕ, Турция, започна да реализира мащабната си инвестиция и в България. Той заяви желание да направи три завода в родината си - в Бургас, където стартът вече е факт, в Пловдив и Благоевград. 

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Месеци преди това да стане с официално входирано инвестиционно намерение, в града, чиито големи заводи и комбинати бяха закрити или разпродадени за малки производствени и търговски халета, това е най- коментираната тема. Преди ден е била и първата среща между кмета Илко Стоянов и бизнесмена. Заводът за бронирани автомобили ще бъде в рамките на бъдещата индустриална зона, чието изграждане трябва да започне през лятото.

"Има сериозно намерение за изграждане на такъв завод, но той не притежава имоти, проявява интерес към бъдещата индустриална зона", потвърди Илко Стоянов.

След като приключи процедурата по отреждане на първата част от индустриалната зона, общината ще пристъпи към разширението, касаещо разгледаните от Антон Стефов терени, поясни кметът.

"Тези терени, за да може той да инвестира на тях, трябва да разширим индустриалната зона, защото те са общински – пасища, земеделски имоти."

Чрез европейски средства общината ще изгради цялата инфраструктура на индустриалната зона, заяви кметът на Благоевград.

"А инвеститорът буквално може да дойде дори по терлички, да влезе и да осигури работни места."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Облачно време на 1-ви май

Днес облачността ще бъде по-често значителна. На места, главно в източните и планинските райони, отново ще има краткотрайни валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.  Максималните температури ще бъдат между 17° и 22°, малко по-високи в крайните югозападни райони

публикувано на 01.05.24 в 09:27

Обсъдиха възможностите за облекчаване на граничния контрол на ГКПП „Кулата – Промахон“

Директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов се срещна с главния полицейски инспектор за Северна Гърция генерал-лейтенант Христос Булумбасис на граничния контролно-пропускателен пункт „Промахон“. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“. Срещата е по инициатива на гл. комисар Златанов за обсъждане на възможности да се..

публикувано на 30.04.24 в 18:15

ГЕРБ-СДС регистрира листата си в Перник

ГЕРБ-СДС регистрира в Перник кандидатската си листа за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори. За втори пореден път неин водач е председателят на Младежи ГЕРБ Георг  Георгиев. Осем са кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС в 14-ти МИР-Перник. Христина Георгиева, която бе депутат в 45-то, 48-то и 49-то НС, отново е..

публикувано на 30.04.24 в 18:02

Нови случаи на коклюш в Перник

Пет нови случая на коклюш са регистрирани в област Перник през изминалата седмица. Заболели са три деца на възраст между 10 и 17 години и две жени на 20 и на 66 години. Всички те се лекуват се в дома си под наблюдението на личния им лекар. Извършено е епидемиологично проучване и са уточнени контактните лица в дома и колективите, съобщиха от РЗИ...

публикувано на 30.04.24 в 17:49

Малки добрини преди Великден

Днес в двора на храм „Св. пророк Илия“ с. Рилци деца изработиха сувенири по повод предстоящия празник Възкресение Христово. Събитието бе организирано от Православния център на Неврокопската митрополия, съвместно с ученици от СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград. Готовите детски творения ще бъдат подарени в навечерието на празника на..

публикувано на 30.04.24 в 14:59

Прерязаха лентата на новоизградената анаеробна инсталация

Днес в село Българчево, местност Цалините се състоя официална церемония по откриване на Анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Кметът на община Благоевград Методи Байкушев, изказа благодарност на всички партньори в регионалното сдружение за управление на отпадъците - Община Кочериново, Община Рила, Община Бобошево и Община..

публикувано на 30.04.24 в 14:28

Мащабна полицейска акция в община Перник

Мащабна полицейска акция се проведе на територията на община Перник, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Задържани за до 24 часа с полицейски заповеди са 4 души, за които се предполага, че са съпричастни към извършени вече престъпления. Акцията е свързана с опазване на обществения ред и сигурността на гражданите. Тя стартира..

публикувано на 30.04.24 в 14:06