Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа копка на завод за бронирани машини в Бургас

Антон Стефов
Снимка: БНР Бургас

Международна компания, която има заводи в САЩ, Турция и ОАЕ, започва строителството на завод за производство на бронирани машини в Бургас. Първоначалната инвестиция е за над 20 млн. лв. Сглобяването на първите машини трябва да започне след година и половина.

Първа копка на новия завод, който ще се намира на 9-тия километър в посока София, ще бъде направена днес.

Международната компания планира изграждането на няколко завода в България. Първият от тях ще бъде построен в Бургас. Защо обяснява собственикът на компанията Антон Стефов:

„Бургас е много удобно място, тъй като е на морето, а повечето от тези машини, тъй като са военни, се транспортират по вода и това не само облекчава транспорта, поевтинява го, става много удобен, бърз и просто е много добро като локация. Има и летище тук наблизо."

До момента компанията има разработени над 160 вида машини. Сред тях са инкасо автомобили, бойни машини, както и автомобили за лична защита. В момента фирмата участва в обществена поръчка за производството на бойни машини за българската армия:

„В момента работим заедно с други български фирми за предстоящия договор за 8x8 машини за армията. Подали сме документите и се надяваме като единствен български производител да участваме в тази разработка“.

Първият етап на проекта предвижда изграждането на сградите и инфраструктурата на завода, както и закупуването на машини и компютърни програми, а вторият предвижда усвояването на ноу хау. 

Очаква се в завода да работят близо 500 души.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма сигнали за щети и пострадали в Русенска област след земетресението във Вранча

Въпреки че земетресението от румънския район Вранча бе усетено и на територията на нашата страна, няма подадени сигнали за материални щети и хора в стрес. В Русе и областта, както и в съседния район на Тутракан, земетресението в късния следобед бе усетено предимно по високите етажи на сградите. То е било с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер..

публикувано на 17.09.24 в 07:59

Официална церемония за откриването на учебната година в УНСС

На церемония, на която се очаква да присъстват председателят на парламента Рая Назарян и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, ще бъде открита академичната година в Университета за национално и световно стопанство. За БНР ректорът на висшето учебно заведение проф. Димитър Димитров обясни, че 98% от завършилите УНСС успяват..

публикувано на 17.09.24 в 07:51
Дейвид Лами

Първа реч на британския външен министър - с акцент върху климатичните промени

Днес британският министър на външните работи Дейвид Лами ще произнесе първата си голяма реч в новата си роля, като се очаква да постави акцент върху действията в борбата с климатичните промени и опита за промяната на международния имидж на Обединеното кралство в тази област. Дейвид Лами ще използва речта си, за да наблегне на справянето с..

публикувано на 17.09.24 в 07:39
Президентите на Северна Македония Гордана Силяновска и на България Румен Радев

В Скопие продължават да обсъждат срещата Силяновска - Радев

Темата за снимката, на която зад българския президент Румен Радев и държавния глава на Северна Македония Гордана Силяновска, която беше у нас миналия петък, са поставени българският трикольор и знамето на ЕС, но отсъства държавното знаме на Северна Македония, продължава да е водеща в страната.   "Ако отсрещната страна (България) подходи добросъвестно,..

публикувано на 17.09.24 в 07:31
Антъни Блинкън се качва в самолета си в Кайро, за да отпътува към Вашингтон след едноседмичната си обиколка в Близкия изток, 11 януари 2024 г.

Блинкън ще посети Египет за преговори за примирие между "Хамас" и Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Египет тази седмица, за да обсъди усилията за постигане на примирие в Ивицата Газа, съобщи Държавният департамент. Войната обаче повиши напрежението и на северната граница на Израел с Ливан, където размяната на удари между израелската армия и ливанската групировка "Хизбула", съюзник на..

публикувано на 17.09.24 в 07:30

"Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша

Технологичната компания "Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша. Националните власти в двете страни субсидираха сериозно създаването на индустриалните мощности, които в по-широк план са свързани и с амбициите на Европейския съюз да поддържа високотехнологични производства в конкуренция със САЩ и Китай. От..

публикувано на 17.09.24 в 07:21

София празнува

Празникът на София, 17 септември, ще бъде отбелязан със събития на открито и закрито през целия ден. Със заповед на кмета Васил Терзиев денят е обявен за неучебен, но присъствен. Официалното честване на Деня на София ще започне с тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която изявени личности ще бъдат удостоени със званията..

публикувано на 17.09.24 в 07:11