Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-скъпо агнешко за Великден

Около 12 лева ще струва килограм живо тегло агнешко за предстоящите великденски празници, директно от фермата. Но, все още няма наредба, която да позволява да си купим агнешко директно от производителя. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Бойко Синапов, председател на Обединения съюз на животновъдите.

Според него, правителството трябва да защити българския производител и потребител, и най-малкото, което може да се направи, е да се сложи таван на надценките на храните.

„Малко са тези мерки, трябва да се засилят мерките, защото това тровене на българската нация, трябва да се прекрати. Ако не вземе мерки правителството ние приключваме, не само животновъдите, но и зеленчукопроизводителите и другите браншове“, категоричен е Синапов.

Животновъдът е на мнение, че няма друга подобна държава, в която производителят и потребителят да са в такова положение, „да бъдат мачкани“. Според него, причината е в политиците, които са допуснали това положение.

 „Цената на агнешкото месо за предстоящите празници ще бъде с два лева по-висока от миналогодишната, около 12 лева живо тегло. Това поскъпване се налага, заради скъпите фуражи, инфлацията и ред други причини. Оттам насетне в магазинната мрежа, ето тук трябва да се намесят контролните органи и държавата, за да не виждаме в магазините 30-35 лева агнешко месо. Представяте ли си? Не трябва да го допускаме. При живо тегло около 12 лв., максималната цена на агнешкото в магазинната мрежа не трябва да бъде повече от 24 – 25 лв. за килограм. Трябва да направим всичко възможно бедният ни потребител да бъде защитен“, коментира още Бойко Синапов.

Според търговците обаче, сметките излизат доста по-високи при формирането на цената на агнешкото в търговската мрежа. Ето калкулацията, която ни изпратиха след излъчения разговор с Бойко Сипанов, от фирмата на една известна в Благоевград търговска марка, продаваща месни изделия и месо, включително и агнешко.

Поместваме изпратената ни информация дословно:

„Цената на агнетата в момента:

Живо 20 кг. Х 12 лв.= 120 лв.

Кланица + ОДБХ/ПРОБИ/=20 лв.

ОБЩО 260 лв.

В най-добрия случай, живото тегло е 45 %, без да е нахранено.

20 кг. Х 45 лв. приблизително = 9 кг. чисто месо

260 лв.: 9 кг. чисто месо = 29.90/ кг. без ДДС при изкупна цена 120 лв. живо тегло.

Т.е. 34.66 лв/кг с ДДС“.

Толкова трябва да струва, според търговците, килограм агнешко в магазинната мрежа за предстоящите великденски празници. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20